30 Αυγ 2011

«Βαρύς» ο φετινός μουσικός χειμώνας


Θολό το τοπίο των συνεργασιών, καθώς τραγουδιστές και ιδιοκτήτες κέντρων αναζητούν οικονομικές λύσεις
ΤΑΣΕΙΣ. «Θα είναι ο δυσκολότερος χειμώνας και ο πιο καθοριστικός». Σε αυτό συγκλίνουν τραγουδιστές, μουσικοί και γραφεία διοργάνωσης για ...
τους μήνες που έρχονται. Οσο για το καλοκαίρι που τελειώνει, αφού επέζησαν, θεωρείται νίκη. Με εισιτήρια των 15 ευρώ έκαναν τις περισσότερες συναυλίες τους, οι οποίες μειώθηκαν έως και 70% - 80% σε σχέση με άλλες εποχές.
Αυτή η εικόνα καθορίζει την επόμενη που σχηματίζεται. Γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά που το τοπίο για τις συνεργασίες της χειμερινής περιόδου είναι τόσο θολό και αβέβαιο. Πολλές συζητήσεις, ελάχιστα ρίσκα, λίγες αποφάσεις και σίγουρα μικρότερος αριθμός εμφανίσεων για όλους. Οι περισσότεροι ψάχνονται, άλλοι στρέφονται στα νεανικά σχήματα που έχουν λογικά μεροκάματα, ενώ τα πρώτα ονόματα παρουσιάζονται διστακτικά για υπογραφές. Οι εμφανίσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι ένα επιπλέον έσοδο, δυσκόλεψε όμως πολύ η αγορά της Κύπρου που είχε γίνει σχεδόν Αθήνα -Θεσσαλονίκη.
Οι ιδιοκτήτες των μουσικών σκηνών και των μεγάλων χώρων γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν εύκολα τα έξοδά τους. Οφείλουν λοιπόν να βρουν λύσεις. Κι όπως φαίνεται από τις συζητήσεις που γίνονται, αυτές στρέφονται στη μείωση των απαιτήσεων και στο μοίρασμα κέρδους και ζημίας.
Αν αυτά όμως μπορούν να εφαρμοστούν στις πίστες όπου τα μεγέθη είναι διαφορετικά, οι μικρότεροι χώροι προσπαθούν να αναπτύξουν άλλη δυναμική. Ετερόκλητες συνεργασίες, λογοτεχνικές βραδιές μετά μουσικής, εμφανίσεις ξένων γκρουπ, σύνολα τζαζ και μουσικών της κλασικής. Αλλωστε, το χτύπημα της κρίσης είναι κοινό σε όλους.
Νέες προτάσεις και χώροι
Αν και οι ιδιοκτήτες έχουν συχνά πρόβλημα με τον νόμο, η αλήθεια είναι πως αυτό τον χειμώνα θα δούμε ακόμη περισσότερους μουσικούς και μικρά σύνολα σε εστιατόρια και μπαρ. Ευχάριστη έκπληξη για το κοινό, οικονομική λύση για όσους προτιμούν τα μπαρ και κυρίως δελεαστική για το μεροκάματο του μουσικού που όλα δείχνουν ότι μειώνεται όλο και περισσότερο. Πέρυσι η συνταγή πέτυχε.
Το Gazarte έκανε πέρυσι την αρχή με τις επιτυχημένες συνεντεύξεις λογοτεχνών από τη Λ. Νικολακοπούλου. Τώρα το Half Note ετοιμάζεται για αφιερώματα σε εκδηλώσεις του Γ΄ Προγράμματος κάθε Δευτέρα, ενώ τις Τρίτες προτείνει διαλέξεις, παρουσιάσεις εκδόσεων και συζητήσεις με εμφανίσεις μικρών συνόλων, εκτός από τους καλλιτέχνες που θα εμφανίζονται τις επόμενες μέρες. Ο συνδυασμός μουσικής και παρουσιάσεων άλλωστε πέτυχε πρώτα στον «Ιανό».
Το «Παλλάς» έχει το δικό του κοινό στη Βουκουρεστίου, όμως φέτος δυναμικά μπαίνει στο παιχνίδι και το «Ακροπόλ» στην Ιπποκράτους. Μεικτός και ο δικός του χαρακτήρας: θέατρο και μουσική, αν και θέλει να δραστηριοποιηθεί αρχικά στην πρώτη κατηγορία. Εκεί θα δούμε τον Αλ Ντι Μέολα, ίσως τον Λέοναρντ Κοέν, μουσικά αφιερώματα, συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ αλλά και το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» που ετοίμαζε από πέρυσι ο Δ. Παπαδημητρίου με τη Φ. Δάρρα.
Οσο το κοινό βρίσκει μια διέξοδο σε καινούργιες προτάσεις σχηματίζοντας μια νέα χωροταξία στη μουσική διασκέδαση, άλλο τόσο δείχνει να ενδιαφέρεται και για το νέο αίμα. Το Gazoo στο Γκάζι θέλει να συγκεντρώσει τις νέες με δυναμική τραγουδίστριες όπως οι: Νατάσα Μποφίλιου, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Μαριέτα Φαφούτη, το κλαμπ Fuzz στον Ταύρο θέλει να κλείσει τη συμφωνία με τον Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, ενώ στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα γιορτάσει τα 30 του χρόνια στο τραγούδι.
Στο «Παλλάς» θα δούμε τη Χαρούλα Αλεξίου με τη Δήμητρα Γαλάνη, δεν έχει οριστικοποιηθεί όμως εκείνη του Γιώργου Νταλάρα με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Στο «Κέντρο Αθηνών» θα εμφανιστεί ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Δημήτρης Μπάσης (από τους λίγους κερδισμένους του καλοκαιριού), στο «Πορτοκάλι» η Ελένη Βιτάλη, ενώ η Ελευθερία Αρβανιτάκη δεν έχει αποφασίσει ακόμη.
Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει ο Σταυρός του Νότου, έχει όμως ενδιαφέρον η απόφαση της Τάνιας Τσανακλίδου να πάει στον «Ζυγό» αλλά με πρόταση ταιριαστή στην ύφεση. Φτηνό εισιτήριο χωρίς υποχρεωτικό ποτό. Θα μπορεί όμως ο θεατής να προμηθεύεται ένα οικονομικό ποτό σε πλαστικό ποτήρι από το εξωτερικό μπαρ.
Μέσα σε αυτά όμως έχουμε και νέους χώρους. Για την ακρίβεια πίστες. Στην Πειραιώς είναι το νέο απόκτημα 1.500 ατόμων προκειμένου η Αννα Βίσση να ετοιμάσει τη νέα της παράσταση με τους Ονιράμα και την αλλαγή πλεύσης με όραμα πενταετίας. Ανοιγμα στο ρεπερτόριο, νέος ήχος και ξενύχτι ώς τις τρεις.
Της Γιωτας Συκκα
Πηγη : news.kathimerini.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...