31 Αυγ 2011

Στους υψηλότερους στην Ευρώπη ο Ελληνικός ΦΠΑ εστίασης

Από τους υψηλότερους ΦΠΑ εστίασης στην Ευρώπη και σαφώς τον υψηλότερο ανάμεσα στις υπόλοιπες τουριστικές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, εφαρμόζει ....
ήδη η Ελλάδα ενώ με την ισχύ του νέου συντελεστή 23% η χώρα μας θα εκτιναχθεί στα ύψη με τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες.
Σύμφωνα με στοιχεία που συμπεριλαμβάνει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, το χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση έχει η Γαλλία με 5,5%, η οποία τυγχάνει να βρίσκεται στη κορυφή του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη σε αφίξεις και έσοδα.
Ακολουθούν οι Ισπανία, Κύπρος και Τουρκία με 8% και τέλος η Ιταλία με 10%.  Η Ελλάδα, η οποία μέχρι και σήμερα εφάρμοζε συντελεστή 13%, είναι ήδη η χώρα με το μεγαλύτερο συντελεστή ΦΠΑ.
Ο κ. Γεώργιος Καραμπάτος,πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, τονίζει στην επιστολή του προς τον Υπουργό ότι δεδομένων των στοιχείων που αναφέρονται,” είναι φανερό ότι η αύξηση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης μειώνει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος” και εκτιμά ότι το μέτρο αυτό δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Επαναφέρει, επομένως το αίτημά του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για την εφαρμογή του Κοινωνικού ΦΠΑ, μίας μορφής εναλλακτικής υποτίμησης. Το μέτρο αυτό συμπεριλαμβάνεται σε πρόταση της Ελβετικής Τράπεζας UBS με τίτλο: «Yes Greece could devalue while staying in the Euro» (Ναι, η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποτίμηση παραμένοντας στη ζώνη του ευρώ) και αναδημοσίευσε η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il sole 24 ore».
Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης οι Ελβετοί ερευνητές παρατηρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εισφορές. Ανάλογα με τη χώρα, το μεγαλύτερο μέρος των εισφορών αυτών βαραίνει είτε τους εργοδότες, είτε τους εργαζόμενους. Όπως και να έχουν τα πράγματα, όμως, το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: αυξάνεται το κόστος της εργασίας. Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί μια ανεπιθύμητη παράπλευρη συνέπεια: ορισμένοι τομείς είναι λιγότερο ανταγωνιστικοί διεθνώς, καθώς το κόστος της εργασίας αυξάνεται ανάλογα με το ύψος των εισφορών. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν να μετακυλιστούν οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια στην κατανάλωση. Να χρησιμοποιηθεί δηλαδή ο ΦΠΑ για να χρηματοδοτηθούν οι κοινωνικές δαπάνες.
Συντάκτης:  Παναγιώτα Σουρτζή
ΠΗΓΗ  LTCnews
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...