29 Αυγ 2011

Τα σταφύλια της οργής


Ακτινογραφία των προβλήματων σε όλη την Ελλάδα
Μειωμένη είναι η ελληνική παραγωγή σταφυλιών, κυρίως εξαιτίας του περονόσπορου. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη ...
νότια και κεντρική Ελλάδα.
ΦΛΩΡΙΝΑ: Εξατομικευμένα προβλήματα στο Αμύνταιο. Βασική ποικιλία ξινόμαυρο.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Μειωμένη κατά 30 % η παραγωγή στη Ζίτσα λόγω περονόσπορου.
ΛΕΥΚΑΔΑ: Μειωμένη η παραγωγή περίπου 30 % στις ορεινές περιοχές Καρυές και Εγκλουβή, λόγω περονόσπορου. Μείωση της παραγωγής στην ποικιλία Βερτζαμή, λόγω χαλαζιού.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Μειωμένη παραγωγή σε τοπικό επίπεδο κατά 40 % στην ποικιλία βαρδέα στους Μαχαιράδες Ζακύνθου λόγω περονόσπορου. Προβλήματα και με την καλλιέργεια σταφίδας.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Ολική καταστροφή στις ποικιλίες τσαούσι, γουστολίδι ώς 100 % ενώ στη βασική ποικιλία ρομπόλα στη ζώνη ΠΟΠ, από 50 % - 60 %. Από τους 580 τόνους ρομπόλας θα συγκομιστούν 240 τόνοι.
ΛΑΡΙΣΑ: Καταστροφή μόνο στην περιοχή Δαμάσι άνω του 60 %, στις υπόλοιπες περιοχές η παραγωγή είναι κανονική. Κύριες ποικιλίες: μοσχάτο Αμβούργου, βικτώρια, Κάρντινα, μερλό, σιράχ.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Μειωμένη κατά 40 % η παραγωγή στην ζώνη της ποικλίας μαύρου μεσενικόλα. Αλλες βασικές ποικιλίες: μερλό, σιράχ.
ΑΧΑΪΑ: Εξατομικευμένα προβλήματα στην Αχαϊα. Βασικές ποικιλίες: μοσχάτο, κορινθιακή, μαυροδάφνη, ροδίτης.
ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Μειωμένη η παραγωγή κυρίως στη Νεμέα περίπου 30 %. Ο περονόσπορος έχει πλήξει και την κορινθιακή και τη σουλτανίνα. Η παραγωγή κυμαίνεται σε 7.000 - 8.000 τόνους.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Μειωμένη η παραγωγή άνω του 70 % στην περιοχή της Πυλίας. Η συγκόμιση έχει πέσει στο 50 %. Πολλοί αμπελώνες έχουν εγκαταλειφθεί εξαιτίας της χαμηλής τιμής του σταφυλιού. Βασικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται: καμπερνέ, σαρντονέ, μερλό, φωκιανός, ροδίτης.
ΗΛΕΙΑ: Μειωμένη η παραγωγή περίπου 30 % λόγω περονόσπορου. Ζημιές και στην κορινθιακή σταφίδα που συλλέγεται για αποξήρανση.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Μειωμένη 10 % η παραγωγή στη Νέα Αγχίαλο, μικρότερος από πέρυσι ο όγκος της παραγωγής, που θα κυμανθεί περίπου στους 1.500 τόνους οινοστάφυλων.
ΕΥΒΟΙΑ: Μειωμένη η παραγωγή κατά 60 % - 70 % σε Δύστο, Κάρυστο και Ληλάντιο Πεδίο. Βασική ποικιλία το σαββατιανό. Η συγκόμιση θα είναι πάρα πολύ μικρή.
ΑΤΤΙΚΗ: Μειωμένη η παραγωγή κατά 30 % - 50 % σε Μαρκόπουλο, Παιανία, Σπάτα - πλην Κορωπίου- με βασική ποικιλία το σαββατιανό, από το οποίο παρασκευάζεται η ρετσίνα. Γύρω στο 25 % η ζημιά στα Μέγαρα, ενώ το χωριό Μάζι δεν πρόκειται να τρυγήσει.
ΒΟΙΩΤΙΑ: Βιβλική καταστροφή στις Ερυθρές 100 % και μειωμένη η παραγωγή άνω του 50 % σε Κριεκούκι, Βάγια, Σώπια, Ριτσώνα. Βασικές ποικιλίες: σαββατιανός, καμπερνέ, σαρντονέ.
ΚΡΗΤΗ: Βιβλική καταστροφή 70 % - 100 % στην ανατολική Κρήτη, κυρίως Σητεία και Ηράκλειο, και 40 % στα Πεζά. Καταστράφηκαν και τα επιτραπέζια, σουλτανίνα κ.α. Μικροπροβλήματα στα Χανιά από περονόσπορο.
ΛΗΜΝΟΣ: Μείωση της παραγωγής 30 % - 60 %. Μειωμένη παραγωγή λόγω και της εγκατάλειψης αμπελώνων. Από περίπου 2.000 τόνους θα τρυγηθούν μόλις 1.200. Βασική ποικιλία, μοσχάτο.
ΣΑΜΟΣ: Μείωση της παραγωγής 5 %. Βασική ποικιλία μοσχάτο.
ΠΑΡΟΣ: Μείωση της παραγωγής 10 %, λόγω καιρικών συνθηκών και περονόσπορου. Σε 550 τόνους υπολογίζεται να ανέλθει η φετινή παραγωγή. Βασικές ποικιλίες: μαλαγουζιά, ασύρτικο κ.ά.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Μείωση της παραγωγής 10 %, όχι εξαιτίας του περονόσπορου αλλά λόγω κρύου και χιονιού την άνοιξη. Βασική ποικιλία, αθήρι.
ΡΟΔΟΣ: Μείωση της παραγωγής της βασικής ποικιλίας του νησιού (αθήρι) κατά 50 %. Χειρότερη είναι η κατάσταση στην Ατάβυρο. Μειωμένη η παραγωγή οινοστάφυλων όλων των ποικιλιών 30 %.
Πηγη : enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...