30 Αυγ 2011

Απόφαση - ανάσα για ανέργους


Για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας θα χρειάζονται πλέον 50, αντί για 80 ένσημα. Ειδικά για τους εργαζόμενους .....
στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας δεν θα απαιτούνται καθόλου ένσημα
Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να ανανεώσουν τα βιβλιάρια υγείας τους για να δικαιούνται τις σχετικές παροχές με μόνο 50 ένσημα
Μειώνεται ο αριθμός των ενσήμων που απαιτείται να έχουν οι άνεργοι για να δικαιούνται τις παροχές υγείας. Ειδικότερα, σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη προβλέπεται πως μειώνονται κατά 30 οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης.
Στην εγκύκλιο προβλέπεται χαρακτηριστικά πως για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ από 1ης Μαρτίου της φετινής χρονιάς έως 29 Φεβρουαρίου 2012 για τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας για παροχές ασθενείας σε είδος απαιτούνται 50 ημέρες ασφάλισης (αντί για 80).
Οι ημέρες αυτές πρέπει να έχουν συμπληρωθεί κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου.
Ειδικές ρυθμίσεις εφαρμόζονται για τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος καθώς και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεργίας.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους καλύπτονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παροχές ασθενείας σε είδος χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης (ισχύει μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2013).
Σε άλλη εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας ρυθμίζονται ασφαλιστικά θέματα για τις γυναίκες που καλύπτονται από το ΙΚΑ και λαμβάνουν την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας (εξάμηνης διάρκειας). Επειδή κατά το χρονικό αυτό διάστημα δεν προβλεπόταν από τις διατάξεις καταβολή εισφορών για παροχές ασθενείας, οι ασφαλισμένες αντιμετώπισαν πρόβλημα διακοπής της ασφάλισής τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Τώρα προβλέπεται ότι ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο ασθενείας (και κύριας σύνταξης) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης. Οι προβλεπόμενες εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη) παρακρατούνται από τον ΟΑΕΔ και αποδίδονται στους φορείς. Παράλληλα επισημαίνεται ότι "ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρ. 142 του ν. 3655/ '08 θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον κλάδο ασθενείας σε είδος και σε χρήμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ".
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Αρκεί μόνο η αίτηση για σύνταξη
Το δικαίωμα να ασφαλίζονται για παροχές ασθενείας στο Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν όσοι ασφαλισμένοι υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη και ακόμα δεν έχει βγει η σχετική απόφαση. Σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη προβλέπεται πως "παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη και πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις, αλλά δεν έχουν τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας, να εξακολουθήσουν να ασφαλίζονται για παροχές ασθενείας στο Ταμείο. Αυτό ισχύει για όσο διάστημα εκκρεμεί η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης".
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Πηγη : ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...