28 Αυγ 2011

Καθαρισμός Δοντιών ή Λεύκανση; Ιδού η απορία


Είναι γεγονός πως μεγάλο ποσοστό ασθενών πηγαίνουν στον οδοντίατρο έχοντας την απορία αν πρέπει να κάνουν καθαρισμό δοντιών ή λεύκανση. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που δεν γνωρίζουν ακριβώς τις δύο διαδικασίες και πολλές φορές πιστεύουν πως πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Είναι ευκαιρία λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε λίγο τις έννοιες και τις πρακτικές και να ...
βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.
Πρέπει να πούμε αρχικά πως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές και ξεχωριστές θεραπείες.
Ο Καθαρισμός Δοντιών
Ο καθαρισμός δοντιών αναφέρεται και ως θεραπεία ουλίτιδας ή αποτρύγωση. Αυτή η διαδικασία δεν είναι τίποτα άλλο, από την αφαίρεση, από τον Οδοντίατρο, της πέτρας (τρυγία) και της οδοντικής μικροβιακής πλάκας καθώς και των επιφανειακών χρωστικών από τα δόντια.
Δημιουργία Πέτρας στα Δόντια
Πρέπει να γνωρίζουμε πως το στοματικό περιβάλλον είναι ένα σημείο που υπάρχουν πάρα πολλά μικρόβια όλων των ειδών! Αυτά τα μικρόβια μαζί με κάποια υπολείμματα τροφών σχηματίζουν έναν υμένα πάνω στην οδοντική επιφάνεια που λέγεται οδοντική πλάκα. Ο σχηματισμός αυτής της πλάκας σχετίζεται με την συχνότητα του βουρτσίσματος και γενικά την καθημερινή στοματική υγιεινή. Όσο συχνότερα και σωστότερα βουρτσίζουμε τα δόντια μας τόσο λιγότερη οδοντική πλάκα θα έχουμε. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η οδοντική πλάκα προσροφά σιγά σιγά άλατα από το σάλιο και μετατρέπεται σε πέτρα. Νέες ποσότητες πλάκας μαζεύονται πάνω στην αρχική πέτρα οι οποίες ξαναμετατρέπονται σε πέτρα με την ίδια διαδικασία και η συνολική πέτρα αυξάνεται. Τα σημεία που γίνεται ο σχηματισμός της πέτρας είναι αρχικά ο χώρος μεταξύ δοντιών και ούλων καθώς και τα μεσοδόντια διαστήματα. Τοπογραφικά παρατηρούμε μεγάλη συσσώρευση πέτρας στις πίσω πλευρές των μπροστινών δοντιών της κάτω γνάθου, γιατί εκεί λημνάζει το σάλιο και έτσι προσφέρονται άφθονα άλατα στην οδοντική πλάκα.
Ουλίτιδα
Αφού λοιπόν σχηματιστεί η πέτρα σαν συνέπεια έχουμε την εγκατάσταση φλεγμονής στα ούλα που λέγεται ουλίτιδα. Τα ούλα γίνονται έντονα κόκκινα, παρουσιάζουν μία γυαλάδα, πρήζονται ελαφρώς και ματώνουν με το παραμικρό.
Η λύση σε πέτρα & ουλίτιδα
Τότε έρχεται ο Οδοντίατρος για να θεραπεύσει αυτήν την κατάσταση με τον καθαρισμό. Ο καθαρισμός σήμερα γίνεται εντελώς ανώδυνα γρήγορα και αποτελεσματικά. Η πέτρα απομακρύνεται με το ειδικό μηχάνημα υπερήχων και κατόπιν γίνεται στίλβωση των δοντιών με ειδική κρέμα και περιστρεφόμενα βουρτσάκια για να φύγουν οι επιφανειακές χρωστικές που επικάθονται πάνω στις επιφάνειες των δοντιών. Ο καθένας από εμάς πρέπει να κάνει καθαρισμό δοντιών στον Οδοντίατρό του κάθε 6 μήνες έως 1 χρόνο το αργότερο.
Ας δούμε τώρα τι είναι η λεύκανση πως γίνεται και ποια αποτελέσματα έχει.
Τι Είναι η Λεύκανση Δοντιών
Η λεύκανση των δοντιών είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για να λευκάνει τη μάζα της αδαμαντίνης και να γίνει το χαμόγελο πραγματικά εντυπωσιακό. Δεν αφορά τις επιφανειακές χρωστικές αλλά τις χρωστικές που βρίσκονται μέσα στη μάζα της αδαμαντίνης.
Αν δε γελάμε συχνά επειδή τα δόντια μας δεν είναι λευκά και μαργαριταρένια ή αν είναι σκούρα από καφέ τσιγάρο, τσάι κλπ, τότε κάνοντας μία λεύκανση θα ανακτούμε την αυτοπεποίθησή μας και θα επιστρέψει το χαμόγελο στο πρόσωπό μας.
Αιτίες που δεν είναι λευκά τα δόντια μας
Όταν ξεκινάμε τη ζωή μας στην παιδική ηλικία έχουμε όμορφα άσπρα δόντια. Οι τροφές όμως που περιέχουν χρωστικές καθώς και ποτά, όπως ο καφές το τσάι το κόκκινο κρασί, δυσχρωματίζουν τις επιφάνειες των δοντιών. Με το πέρασμα των χρόνων οι χρωστικές διεισδύουν μέσα στη μάζα της αδαμαντίνης και μόνο με τη μέθοδο της λεύκανσης μπορούν να απομακρυνθούν.
Πώς εφαρμόζεται η λεύκανση δοντιών
Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι λεύκανσης που όλες βασίζονται στη χρήση κάποιου λευκαντικού παράγοντα.
Η πιο αποτελεσματική, σύντομη και ασφαλής μέθοδος λεύκανσης είναι αυτή που χρησιμοποιεί συσκευή ειδικού φωτός για την ενεργοποίηση του λευκαντικού παράγοντα. Ολοκληρώνεται σε μία και μόνη επίσκεψη στο Οδοντιατρείο και διαρκεί 1 ώρα.
Το μηχάνημα της ειδικής λευκαντικής τεχνολογίας χρησιμοποιεί ειδικές οπτικές διεργασίες που απομακρύνουν τις επιβλαβείς ακτινοβολίες. Λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο εύρος ασφαλούς ακτινοβολίας και αξιοποιεί την τεχνολογία των οπτικών ινών. Χρησιμοποιεί εξελιγμένα πολλαπλά φίλτρα και επιτυγχάνει άριστα λευκαντικά αποτελέσματα προστατεύοντας παράλληλα τον ασθενή και τα δόντια του.
Η λευκαντική ουσία, που περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου και υπερβορικό νάτριο, διασπάται με το  φως σε ακίνδυνες ρίζες ιόντων, υδροξείλια, νερό και οξυγόνο εν τω γενέσθαι. Έτσι οξειδώνει τις χρωστικές των δοντιών δίνοντας σε αυτά ένα λευκό ζωντανό χαμόγελο. Δηλαδή ουσιαστικά εξουδετερώνει τις χρωστικές.
Αποτελέσματα
Μελέτες έχουν αποδείξει πως η αυτή η μέθοδος λεύκανσης μπορεί να βελτιώσει με τον πλέον ασφαλή τρόπο, την λευκή απόχρωση των δοντιών από 5 έως 14 αποχρώσεις στην κλίμακα του χρωματολογίου της πορσελάνης! Το αποτέλεσμα είναι αποδεδειγμένα πολύ καλύτερο από τα υπόλοιπα συστήματα και ολοκληρώνεται σε μία μόνο επίσκεψη. Η διάρκεια του αποτελέσματος διαρκεί χρόνια και εξαρτάται από τη συχνότητα πρόσληψης χρωστικών (καφές, τσιγάρο κλπ.).
Το Συμπέρασμα
Μετά από όλα αυτά που είπαμε καταλαβαίνουμε πως ο καθαρισμός είναι μία θεραπευτική και προληπτική διαδικασία ενώ η λεύκανση είναι μία αισθητική ασφαλής παρέμβαση για τη δημιουργία λευκότερου και αστραφτερότερου χαμόγελου.
Να διευκρινίσουμε τέλος πως για να γίνει λεύκανση πρέπει να έχει προηγηθεί καθαρισμός.
Ευχαριστώ.
Καρβούνης Κώστας
Χειρουργός - Οδοντίατρος
www.dental-studio.gr

Πηγη : advancehealth.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...