15 Αυγ 2011

Τα τάματα στην Παναγία της Τήνου

Ο ναός της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο  είναι κατάµεστος από τάµατα και αφιερώµατα των πολυπληθών πιστών, µε τα οποία εκφράζουν είτε τις παρακλήσεις τους είτε την ευγνωµοσύνη τους για τα «θαύµατα» που τους αξίωσε η Παναγία. Ανάµεσα σ’ αυτά ξεχωρίζουν...
η ασηµένια πορτοκαλιά δεξιά της εισόδου, δέντρο που αντίκρισε τυφλός που θεραπεύτηκε, το καράβι µε το σφηνωµένο ψάρι στο σκαρί του, αφιερωµένο από καπετάνιο που σώθηκε εκ θαύµατος από βέβαιο πνιγµό και πολλά άλλα που µπορεί κανείς να παρατηρήσει γύρω του.

Όλα αυτά µαζί µε τον υπόλοιπο διάκοσµο του ναού, το επιβλητικό ξυλόγλυπτο και επίχρυσο τέµπλο, τον άµβωνα και τον περίτεχνο δεσποτικό θρόνο προκαλούν την κατάνυξη και το δέος στον κάθε επισκέπτη.

Ακόμα και τάματα αγωνιστών του 1821 κοσμούν την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Τήνο, αλλά και τους υπόλοιπους χώρους του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας (Παναγίας).

«Από την 30ή Ιανουαρίου 1823, οπότε και βρέθηκε κι έγινε γνωστή για τα θαύματά της, οι αγωνιζόμενοι τότε Ελληνες που έρχονταν εδώ για να προσκυνήσουν, συνήθιζαν να αφήνουν και τα αφιερώματά τους. Ο Κολοκοτρώνης, για παράδειγμα, έχει δωρίσει το δαχτυλίδι του, που φυλάσσεται κι εκτίθεται σήμερα σε ξεχωριστή θέση, σε άλλο σημείο του ναού. Τάματα άφησαν και οι Μιαούλης, Κανάρης, Νικηταράς, Μακρυγιάννης κι άλλοι πολεμιστές της Επανάστασης. Οσα κρεμάστηκαν τότε, παραμένουν και σήμερα πάνω στο προσκυνητάρι της Παναγίας. Από το 1930 έως σήμερα, άλλα δεν τοποθετήθηκαν…», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, κ. Ευάγγελο Παρασκευά- Γκύζη.

Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...