21 Οκτ 2015

Στο Taxis από σήμερα τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο η πληρωμή των δόσεων. Στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι ο ΕΝΦΙΑ. Ποιοι δικαιούνται απαλλαγές και εκπτώσεις. Διατηρείται η έκπτωση 20% στα.....
κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Ξεκίνησε η διαδικασία ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ στο Taxis, μετά από ολονυκτία των εργαζομένων στη διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο χρόνος πιέζει καθώς έως το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση και το υπουργείο Οικονομικών θέλει η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν μέσα στις επόμενες ώρες, ώστε όλοι οι φορολογούμενοι να μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους, προσδοκώντας ότι θα το πληρώσουν κιόλας, από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα εκκαθαριστικό πάνω-κάτω σαν το περυσινό, εάν δεν έχει μεταβληθεί η εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης.

Το υπουργείο Οικονομικών διατήρησε αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι τις απαλλαγές και εκπτώσεις από τον φόρο για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες εφόσον έχουν χαμηλά εισοδήματα (οι εκπτώσεις ξεκινούν από ατομικό εισόδημα 9.000 ευρώ), ενώ παρέμεινε και η έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε άγαμο με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τ.μ., και η αξία της ακίνητης περιουσίας του (εκτός των αγροτεμαχίων) δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνοι-πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ άνω του 80%, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπαίνει περιουσιακό κριτήριο.

O συνολικός λογαριασμός αναμένεται και φέτος κοντά στα 3,3 δισ. ευρώ, με στόχο είσπραξης 2,650 δισ. ευρώ.
 
Η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και οι επόμενες τέσσερις στο τέλος κάθε επόμενου μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2016.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση. Σε αντιδιαστολή με πέρυσι, όπου ΕΝΦΙΑ έως 5 ευρώ δεν ήταν απαιτητός, φέτος μόνο εφόσον ο φόρος ακινήτων είναι χαμηλότερος από 1 ευρώ δεν βεβαιώνεται.
Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...