22 Οκτ 2015

Oι κίτρινες κάρτες και το «βαθμολόγιο» των υπουργών

Με τους δανειστές να μοιράζουν "κίτρινες κάρτες" και ανοιχτά θέματα σε τράπεζες και ασφαλιστικό συνεχίζονται οι επαφές κυβέρνησης και κλιμακίων.......

Την ποσοτικοποίηση των μέτρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση προκειμένου να είναι σαφές ότι θα «πιάσουμε τον στόχο» των πρωτογενών ελλειμάτων -0,25% και -0,5% για φέτος και για το 2016 ζήτησε το κουαρτέτο από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, κάνοντας σαφές ότι έχει έρθει με άγριες διαθέσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης της πρώτης δέσμης μέτρων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών από χτες το πρωί που ξεκίνησε η διαδικασία επαφών με τους υπουργούς άρχισαν να μοιράζουν κίτρινες κάρτες, καθώς ζήτησαν εξ αρχής να μην καθυστερούν στις συναντήσεις και να είναι συγκεκριμένοι δηλαδή να παρουσιάζουν «αριθμούς» που να επιβεβαιώνουν την επίτευξη των στόχων που είχαν συμφωνηθεί.

Έτσι η πρώτη ένσταση για το σύνολο του προγράμματος κατατέθηκε στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο καθώς οι δανειστές τόνισαν την καθυστέρηση εφαρμογής των μέτρων της πρώτης φάσης αξιολόγησης και αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητά της κυβέρνησης να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2015 και το 2016 πρωτογενών ελλειμάτων -0,25% και -0,5% αντίστοιχα.

Όπως δήλωσε χτες το βράδυ ο Ευ. Τσακαλώτος υπάρχει γενική συμφωνία για τους στόχους, για το πού πάει η οικονομία. «Συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%. 

Όπως καταλαβαίνετε μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία και να είναι ακόμη πιο αισιόδοξα αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», υπογραμμίζοντας την σημασία της επανεκκίνησης του τραπεζικού συστήματος για την ελληνική οικονομία. 

Τα υψηλόβαθμα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών από τα οποία έκανε …παρέλαση το μισό υπουργικό συμβούλιο και θα συνεχίσουν να έχουν επαφές σήμερα με τους υπουργούς κ.κ. Σκουρλέτη και Βερναρδάκη για την Ενέργεια και το Δημόσιο, έθεσαν χτες ενστάσεις και μοίρασαν κίτρινες κάρτες στους υπουργούς. 

Συγκριμένα «κόκκινα δάνεια» και ασφαλιστικό αποτέλεσαν τα βασικά αγκάθια των χτεσινών διαβουλεύσεων χωρίς όμως να σημαίνει ότι πήγαν πίσω τα θέματα της παιδείας και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ καθώς και το Δημόσιο. Αναλυτικά οι ενστάσεις των δανειστών αφορούν:

Κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας


Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης θα συζητήσουν αναλυτικά με το κουαρτέτο το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών σήμερα καθώς επιμένουν να ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας όσον αφορά τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας.

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία να είναι στις 300 χιλιάδες ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο στις 35 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250 χιλιάδες. 

Αλλά και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την διαχείριση των κόκκινων δανείων έχει συναντήσει την άρνηση των δανειστών που πιέζουν για να μπουν στο …παιχνίδι ξένα funds για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ελληνική πλευρά να αντιστέκεται σε αυτήν την επιλογή.

Ασφαλιστικό: Φέρτε μας …αριθμούς


Στην συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό οι δανειστές ζήτησαν απλά να παρουσιαστούν οι αριθμοί με τους οποίους πιστοποιείται ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν σε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018.

Ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει την απόδοση των μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό υποστηρίζοντας ότι με όσα προτείνει θα επιβληθούν μειώσεις όχι όμως το «τσεκούρι» στις συντάξεις που προέβλεπε η πρόταση των δανειστών και παράλληλα εξασφαλίζονται τα 2,2 δις. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ: Επιταχύνετε την εφαρμογή


Χτες δόθηκε η εικόνα ότι «κλείδωσε» τελικά η συμφωνία για το καθεστώς απελευθέρωσης των φαρμακείων στην συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη.

Όμως η συμβιβαστική φόρμουλα που  σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αποδεκτή από την Τρόικα μετά από πρόταση της κυβέρνησης που προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα έχει βγάλει κόκκινη κάρτα για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που εκκρεμεί από το 2011.

Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων


Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του ΣΔΟΕ επικεντρώθηκε, η συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Στη συνάντηση αυτή ετέθη για μία ακόμη φορά η συνεργασία και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων χωρίς όμως να συζητηθεί το θέμα της κ. Κ. Σαββαΐδου με την κλήση της από την Εισαγγελία Αθηνών και το αίτημα του Μαξίμου να παραιτηθεί από την θέση της.

2ος γύρος επαφών


Σήμερα ξεκινά ο νέος γύρος επαφών μεταξύ κουαρτέτου και κυβέρνησης που θα συζητηθούν όλα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών στις 11 το πρωί θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο στο ΥΠΟΙΚ, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια, τις κατασχέσεις, τις ρυθμίσεις Κατσέλη και ίσως το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. 

Στις 13.00 θα συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη να συζητήσουν για τον ΑΔΜΗΕ και τις αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου και στη συνέχεια, στις 14.00 θα έχουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη για να συζητήσουν τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο μεταξύ των οποίων και το νέο μισθολόγιο. Το «κουαρτέτο», στις 16.00, θα συναντηθεί με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Νίκος Τσίτσας
Πηγή:thetoc
NewsRoom mykonosticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...