15 Οκτ 2015

Ν.Δ : Ερωτηματικά πίσω από το μήνυμα ενότητας των τεσσάρων υποψηφίων

«Ψυχραιμία και ενότητα» συνιστούν οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς
Εικονική πραγματικότητα, εύθραυστη εκεχειρία, πολιτικό σύμφωνο......
«συμβίωσης» αμφίβολης διάρκειας ή ειλικρινής διάθεση για υπέρβαση της εσωκομματικής κρίσης; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται από ιστορικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μετά τη λήξη της χθεσινοβραδινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και της συνάντησης των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών, απ’ όπου μεταδόθηκε μήνυμα ενότητας.

Πολλοί μιλάνε για τη «θαλπωρή των ψευδαισθήσεων», καθώς υπάρχουν πολλά ερωτηματικά κατά πόσο μπορεί η συντηρητική παράταξη να βαδίσει συντεταγμένη έως τις εσωκομματικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου για την ανάδειξη του νέου της αρχηγού.

Εξάλλου, η Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα, εισήλθε σε βαθιά κρίση, αν όχι σε τροχιά πολιτικής αποσύνθεσης, όπως υποστηρίζουν με ισχυρή δόση υπερβολής ορισμένοι. Το σίγουρο είναι ότι μια ολόκληρη παράταξη που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή επί δεκαετίες, έχει παραλύσει απέναντι στις προσωπικές επιλογές, αλλά και στην αδράνεια των ιστορικών της στελεχών και των βαρονιών, γεγονός που την καθιστά ανήμπορη να δώσει πολιτική λύση στην καλπάζουσα κρίση της.

Στη σκιά αυτής της βαθιάς κρίσης που έχει πολλά χαρακτηριστικά και ενώ το κλίμα ήταν πολύ τεταμένο μετά την προχθεσινή…«έφοδο» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Εφορευτική Επιτροπή της Ν.Δ. και τα «γαλλικά», ήταν επιβεβλημένη μια συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για να αρθεί το αδιέξοδο.

Την ιδέα για τη συνάντηση των υποψηφίων είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης που ανέλαβε, ως…πολιτικός «κυανόκρανος» να πέσουν οι τόνοι. «Γινόμαστε ρεζίλι» φέρεται να τους είπε ο κ. Γεωργιάδης που συνομίλησε με όλους τηλεφωνικά για να βρεθεί κοινός τόπος και να συναντηθούν. Όπως και έγινε, ανακουφίζοντας πάρα πολλούς που ήθελαν να πέσουν οι τόνοι, ενώ αναγνωρίστηκε η πρωτοβουλία του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος κέρδισε πόντους στο κομματικό ακροατήριο.

Εξάλλου, το κλίμα είχε αρχίσει να γίνεται πολύ βαρύ, καθώς τα όσα κωμικοτραγικά εκτυλίχθηκαν στην συνεδρίαση της Εφορευτικής Επιτροπής μόνο ζημιά έκαναν στην συντηρητική παράταξη. Τα τηλέφωνα των δυο πρώην Πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, που δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο., κυριολεκτικά «έσπασαν», καθώς πολλά στελέχη επικοινώνησαν μαζί τους για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Το μήνυμα και των δυο ήταν: «ψυχραιμία και ενότητα». Είναι σαφές ότι δεν θέλουν να μπουν…στο κάδρο της εσωκομματικής διαδικασίας και γι’ αυτό και δεν παρέστησαν. Εξάλλου, όλα ήταν ανοικτά για το πώς θα εξελισσόταν η συνεδρίαση της Κ.Ο. και εάν θα είχε εκρηκτικό χαρακτήρα, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Στη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, των κκ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα, επήλθε συμβιβασμός και έπεσαν οι τόνοι, αφού κανείς δεν είχε εμφανιστεί με διάθεση ρήξης. Μετά από συμφωνία ότι πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό και να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία, καθώς αποκλείστηκε το σενάριο για διεξαγωγή συνεδρίου, εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, μια ιδέα του κ. Τζιτζικώστα, με την οποία συμφώνησαν όλοι.

«Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του Καταστατικού. Αντίπαλός μας είναι μόνον ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου» σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Από την ανάγνωσή του είναι σαφής η διάθεση και των τεσσάρων να περάσουν μήνυμα ενότητας της παράταξης, αν και πολλοί αυτό το αμφισβητούν, αλλά και να δείξουν ότι ο αντίπαλος είναι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του, με την οποία υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές.

Βέβαια, το κλίμα παραμένει ψυχρό μεταξύ των υποψηφίων και στη συνάντηση αναδείχθηκε η αμηχανία και η τυπικότητα, ενώ λίγο πριν ο κ. Τζιτζικώστας έλεγε ότι οποιαδήποτε καταστρατήγηση του καταστατικού θα σήμαινε πραξικόπημα, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης επέμενε πως με την παρέμβασή του στην Εφορευτική Επιτροπή και την εξέλιξη της υπόθεσης ανάθεσης του μηχανογραφικού έργου των εκλογών, διασφαλίστηκε η διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κ.Ο. αποφάσισε την καταψήφιση του πρώτου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ενώ όλοι όσοι μίλησαν και κυρίως οι υποψήφιοι επιτέθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ, αν και πριν από τη συνεδρίαση μεγάλωνε ο αριθμός που ήθελε τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, πριν από τις εκλογές, ενώ άλλα στελέχη συγκέντρωναν υπογραφές για να είναι ανοικτή η εκλογική διαδικασία.

Στο κείμενο που υπογράφεται από χιλιάδες μέλη της Ν.Δ. απ’ όλη την Ελλάδα, αναφέρονται τα εξής, μεταξύ άλλων: «Σήμερα, μετά από την ήττα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, η Παράταξη πρέπει να μείνει ενωμένη και είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Για το σκοπό αυτό και έπειτα από την εντολή του κ. Ε.Μεϊμαράκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες διαδοχής του, είναι ζωτικό για την επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία εκλογής, όπως έχει ορίσει ήδη η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις 22 Νοεμβρίου εφαρμόζοντας ρητά το Καταστατικό».

Από εδώ και πέρα, η Ν.Δ. προχωρά κανονικά στις διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου της, παρά το γεγονός ότι χθες στην Κ.Ο. υπήρξαν βουλευτές, όπως ο Μάριος Σαλμάς και ο Θόδωρος Καράογλου που έθεσαν θέμα αναβολής των εκλογών. Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν σαφής στην Κ.Ο., όπου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει συνέδριο, καθώς η σύγκλησή του είναι αρμοδιότητα της Πολιτικής Επιτροπής και όχι των βουλευτών.

Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε ότι η Πολιτική Επιτροπή του έδωσε εντολή από τον Αύγουστο να παραμείνει στην προεδρία της Ν.Δ. και να την οδηγήσει στην εκλογή νέου αρχηγού, εκτός και εάν προκύψει θέμα πρόωρων εκλογών.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης ουσιαστικά, αν και δεν χρησιμοποίησε τον όρο, είπε ότι ήταν ο «αυτοφωράκιας» της ήττας της Ν.Δ. Και αυτό διότι όπως σημείωσε ανέλαβε «αποστολή αυτοκτονίας», διευκρινίζοντας, προς έκπληξη πολλών (σ.σ. κατ’ ιδίαν τα έλεγε πολύ καιρό), ότι η ήττα του κόμματος ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη και πως αυτός επελέγη, διότι θα είχε την καλύτερη εκλογική επίδοση.

Στην πορεία προς τις εκλογές, στη Ν.Δ. εξετάζουν πλέον να γίνει μια ειδική συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Π.Ε. ώστε να υπάρξει εσωκομματικός διάλογος και να μην φθάσει το κόμμα χωρίς ουσιαστική συζήτηση στις κάλπες. Το θέμα το έθεσε πρώτος στην Κ.Ο. ο Κωστής Χατζηδάκης που είπε ότι δεν μπορούν να είναι οι βουλευτές «τηλεθεατές» και σημείωσε, το αυτονόητο, πως πρέπει να γίνει ανοικτή συζήτηση και να ακούσουν οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, μέλη της Π.Ε., τους υποψηφίους αρχηγούς.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι Μάξιμος Χαρακόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κασαπίδης και Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Κώστα Γκιουλέκα που κάλεσε τους υποψηφίους αρχηγούς «να μην βγαίνουν από τα όρια γιατί θα βρουν τους βουλευτές απέναντί τους».

Εξάλλου, η συζήτηση θεωρείται επιβεβλημένη να γίνει, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει, όπως είχε επισημανθεί στο Βήμα, ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, παρά τις πρώτες σκέψεις, ενώ σε αυτές τις δυο συνεδριάσεις θα έχουν οι υποψήφιοι την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Επί της αντιπολιτευτικής στάσης της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κ.Ο. ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε λελογισμένη κριτική» και να πει το κόμμα όχι εκεί που διαφωνεί και να στηρίξει τα μέτρα που συμφωνεί. «δεν εμπιστεύομαι καθόλου τον Τσίπρα. Ίσως να μην πρέπει να ψηφίσουμε κανένα άρθρο» είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι φέρνει το παλαιό. «Θα αγωνιστούμε με τρόπο συλλογικό και ενιαίο. Όπου κι αν δίνει η παράταξη τη μάχη, θα τη δίνει ενιαία και συντεταγμένα» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Όλοι οι βουλευτές συμφώνησαν ότι η Ν.Δ. συντονισμένα θα πρέπει να αναδείξει το θέμα με τα πόθεν έσχες του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράκη (σ.σ. ήδη το έκανε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή) και του υπουργού με το ένα εκατ. ευρώ. Είναι δυο υποθέσεις που δεν θα της αφήσει η Ν.Δ. και θα της αναδεικνύει συνεχώς, σε μια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου άνοιξε ομπρέλα προστασίας των δυο υπουργών.
Ραβανός Αρης
Πηγή: tovima.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...