22 Οκτ 2015

Τρελά μεγαλεία για την υποδοχή Ολάντ - Όλη η Ηρώδου Αττικού ένα κόκκινο χαλί

«Μεγάλες προσδοκίες» για την ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου - Στο Μαξίμου αναμένουν μία καθαρή δήλωση στήριξης, με αναφορά στην........
αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - Στην ατζέντα και οι γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας

Στην Αθήνα έφτασε, περί τις 17:10, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Το αεροσκάφος με τη γαλλική αποστολή προσγειώθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τον Γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκε ανεπισήμως, αγκαλιάζοντας και φιλώντας τον, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο αεροδρόμιο ήταν επίσης για την υποδοχή του κ. Ολάντ οι κ.κ. Μπαλτάς, Ξυδάκης, Γεροβασίλη, Τζανακόπουλος (διευθυντής του ποιτικού γραφείου του πρωθυπουργού) και άλλοι.

Τον πρόεδρο της Γαλλίας συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του -ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν. Επίσης, ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, βουλευτές και γερουσιαστές. Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επένδύσεων στη χώρα. Μετά τη σύντομη ανεπίσημη υποδοχή, το αυτοκίνητο με τον Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα κατευθυνθεί στο Σύνταγμα, όπου ο Γάλλος πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στο Σύνταγμα θα τους περιμένει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Μετά την κατάθεση, ο κ. Ολάντ και η πολιτική συνοδεία του θα κατευθυνθούν στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα λάβει χώρα η τελετή επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων και σύσκεψη των αντιπροσωπειών.

Κατά πληροφορίες, η τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί έξω, καθώς οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Στη συνέχεια θα λάβει χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος. Στις 20:00 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στους υψηλούς καλεσμένους του και στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Διπλωματικοί κύκλοι στο Παρίσι χαρακτηρίζουν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα «επίσκεψη φιλίας και εμπιστοσύνης». Θεωρούν την ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στη Βουλή, στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, ως την κορυφαία στιγμή της επίσκεψης.
Εκτιμάται ότι ο κ. Ολάντ θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ότι θα επαναλάβει την υποστήριξή του για την αναδιάρθρωση του χρέους, «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης», όπως δήλωσε στην Ευρωβουλή, αλλά και ότι θα επωφεληθεί της ευκαιρίας, για να επαναλάβει και τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, ο Φρανσουά Ολάντ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, το οποίο ερμηνεύει μάλιστα «ως μήνυμα του ελληνικού λαού για την άρρηκτη σχέση του με την Ένωση και την ευρωζώνη... και αυτό σε μια περίοδο που η ίδια η Ευρώπη κλυδωνίζεται και ενώ ακούγονται υπαινιγμοί, ακόμα και διάσπασής της».

Ερμηνεύοντας την ψήφο των Ελλήνων με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία στέλνει σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη για ενίσχυση «της εμπιστοσύνης» που οφείλει πλέον προς τον ελληνικό λαό.
Ενα δεύτερο μήνυμα, που η Γαλλία επιδιώκει με αυτό το διήμερο ταξίδι Ολάντ στην Αθήνα, είναι ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση, αλλά είναι ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες και ικανό για επιτυχή συνεργασία», υπογράμμισε ο ίδιος διπλωμάτης.
Εξ ου και η θέληση του Γάλλου προέδρου να κινητοποιήσει τους Γάλλους επενδυτές, σημαντικός αριθμός των οποίων τον συνοδεύουν, «ώστε να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την έλξη επενδύσεων».

Ανάμεσα στους εκπροσώπους των γαλλικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Γάλλο πρόεδρο και στοχεύουν σε περαιτέρω συνεργασίες, είναι και ορισμένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες σε πρωτοποριακούς τομείς, όπως: η γαλλική CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, η MINALOGIC (Ορυκτολογία, micro-nanoélectronique, optique-photonique) που εδρεύει στην Grenoble, η CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας, και το συγκρότημα «Aerospace cluster» στην Τουλούζη για συνεργασία στην αεροναυπηγική. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου είναι και η επίσκεψη στην ελληνική καινοτόμο πρωτοβουλία «Corallia».
Η Γαλλία προτίθεται να υποστηρίξει την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια σε τρεις τομείς: στο φορολογικό (εκπαίδευση προσωπικού, ψηφιοποίηση), στη διοίκηση και στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (για αξιοποίησή της).

Για τους τομείς αυτούς θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα συνεργαστεί με τον Έλληνα ομόλογο του, για την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Θέληση του Φρανσουά Ολάντ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ενίσχυση των σχέσεων με τα πανεπιστήμια, με ανταλλαγές, αλλά και προσκλήσεις Ελλήνων σπουδαστών για τρίτο κύκλο και ντοκτορά στη Γαλλία.

Ο πολιτιστικός τομέας και η καλλιτεχνική δημιουργία διατηρούν μια σημαντική θέση για τον Γάλλο πρόεδρο, εξ ου και η επιθυμία του να συναντήσει, σήμερα το βράδυ, σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους.
Πηγή: protothema.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...