20 Οκτ 2015

ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων: 170 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία του νομού Κυκλάδων

Συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη των μαθημάτων και τα σχολεία στα νησιά μας συνεχίζουν να υπολειτουργούν αφού παρουσιάζουν......
σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Στα σχολεία της ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων και συγκεκριμένα στα νησιά Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Άνδρο, Κέα, Κύθνο, Σίφνο, Σέριφο, Μήλο και Κίμωλο μετά τη δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών εξακολουθούν να λείπουν περίπου 90 εκπαιδευτικοί.

Εκτιμούμε ότι στο σύνολο του νομού Κυκλάδων λείπουν περίπου 170 εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες κάθε εβδομάδα και οι σχολικές μονάδες να υπολειτουργούν.

Aποτέλεσμα της έλλειψης διδακτικού προσωπικού είναι να μην διδάσκονται πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα σε σχολεία του νομού μας, ενώ σε αρκετά σχολεία απουσιάζει παραπάνω από τη μισή δύναμη του σχολείου και παρουσιάζονται σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία των αντίστοιχων σχολικών μονάδως.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το Γυμνάσιο Χώρας Άνδρου όπου λείπουν 11 εκπαιδευτικοί, το Γυμνάσιο Μυκόνου όπου λείπουν 11 εκπαιδευτικοί, το Γυμνάσιο Κέας όπου λείπουν 10 εκπαιδευτικοί τα ΕΠΑΛ Άνδρου και Μυκόνου όπου λείπουν οι μισοί περίπου εκπαιδευτικοί.

Εκτός από τα κενά στις «βασικές» ειδικότητες διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, την εποχή των μνημονίων, έχει καταργηθεί η διδασκαλία της μουσικής, των καλλιτεχνικών, της πληροφορικής αλλά και ξένων γλωσσών στα μικρά νησιά του νομού μας για οικονομικούς λόγους. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι καθαρά ταξική αφού αποκλείει μαθητές φτωχών οικογενειών από την πρόσβαση στη γνώση και ειδικά στα μαθήματα που προωθούν την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας,

Η έλλειψη εκπαιδευτικών στα νησιά μας δεν οφείλεται σε έκτακτους λόγους, όπως οι αποσπάσεις, οι ασθένειες κλπ οι οποίες αντιμετωπίζονται με πρόσληψη αναπληρωτών. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι διορισμοί είναι ανύπαρκτοι με αποτέλεσμα τα σχολεία στις Κυκλάδες να παρουσιάζουν πολλά οργανικά κενά εκπαιδευτικών. Η αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης εκπαιδευτικών γίνεται μόνο με ένα τρόπο. Με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών άμεσα.

Τα τελευταία χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των κενών στα σχολεία με:

· Σύμπτυξη – συγχώνευση τμημάτων και 30 μαθητές ανά εκπαιδευτικό .

· Νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων με βάση τις γνωστές προτάσεις της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ.

· Αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οδηγεί τελικά στη μορφωτική του απαξίωση. Ένα ελαστικό πρόγραμμα σπουδών που θα παρέχει επιλεκτικά τα διδακτικά του αντικείμενα, με βάση όχι τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών αλλά το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό

· Μετατροπή πάγιων εκπαιδευτικών υποχρεώσεων της Πολιτείας σε πιλοτικές, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ

· Με αναθέσεις δευτέρων ειδικοτήτων και υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου

Η απόλυτη αποδοχή των όρων του 3ου μνημονίου και η ένθερμη υποστήριξή τους από τα κυβερνητικά επιτελεία και την “ευρωπαϊκή συμπολίτευση”, προμηνύουν ζοφερό το μέλλον της εκπαίδευσης.

Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς έχουμε μόνο το δρόμο της αντίστασης. Ο κόσμος της εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι και οι γονείς θα υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, κάθε πολιτικό σχεδιασμό που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς.

Κάλυψη όλων των κενών και των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών μας. Τώρα !
Άμεσα μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών
 Ο Πρόεδρος                 Ο Γενικός Γραμματέας
Α. Κλείσαρης                Δ. Παπαδημητρίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...