15 Σεπ 2015

Debate Τσίπρα- Μεϊμαράκη: Τα σημεία διαφωνίας, οι εξαγγελίες και τα "καρφιά"

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο το debate μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τους δύο πολιτικούς να διασταυρώνουν πολλάκις τα ξίφη τους σε κάθε επίπεδο και την αντιπαράθεση να παίρνει...... φωτιά, λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. 
 
Τα βασικά σημεία στα οποία στάθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης:
 • Το ότι συμμετέχουμε στο ΕΛΚ δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε όλοι μεταξύ μας
«Το ότι συμμετέχουμε στο ΕΛΚ δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε όλοι μεταξύ μας» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση για προ καιρού δηλώσεις του κ. Βέμπερ. Όσον αφορά το θέμα του χρέους ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «για το χρέος εμείς λέμε ότι πρέπει να συζητηθεί, δεν λέμε αν είναι βιώσιμο ή όχι γιατί αυτό θα σταματήσει τη χρηματοδότηση της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη στη συμφωνία υπάρχε η ρήτρα για αναδιάρθωση του χρέους και όχι κούρεμα, κάτι που όπως είπε, δεν φαίνεται να το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «από τις 14 Αυγούστου είναι ένας άλλος Τσίπρας, έχει πάθει μετάλλαξη, δεν τον αναγνωριζω».
 • Σήμερα με νέους ικανούς ανθρώπους θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και θα προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει
Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας περί άδειων ταμείων ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως λέει ψέματα επισημαίνοντας δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν πως η χώρα δεν είχε ανάγκη τη χρηματοδότηση. Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως τους τελευταίους μήνες η χώρα έχει αλλάξει όπως έχει αλλάξει και η ΝΔ. «Σήμερα με νέους ικανούς ανθρώπους θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και θα προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει» τόνισε.

Όσον αφορά τα όσα είπε για τις συντάξεις στη ΔΕΘ ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας με την υπογραφή του δέσμευσε το θέμα των συντάξεων για όλο το 2016» ενώ δεσμεύτηκε πως δεν θα προχωρήσει με το θέμα της υπέρμετρης φορολόγησης των αγροτών. «Ο αγροτικός κόσμος απαιτεί να μπορεί να σταθεί. Αν θέλουμε ισχυρή Ελλάδα θέλουμε ισχυρό παραγωγικό τομέα» είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Τσίπρα πως είχε σχεδιάσει να κλείσει τις τράπεζες.

«Εμείς είχαμε πει αντιθέτως από τον κ. Τσίπρα που έλεγε πως θα τον καταργήσει πως θα εξορθολογήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Ήμασταν έτοιμοι για αυτό. Προέκυψαν οι εκλογές, ήρθε ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν τον κατάργησε αλλά μας παίρνει και τα κλειδιά τώρα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση για το αν μια κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρούσε σε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Όσον αφορά για τα ισοδύναμα ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε : «Δεν θα σας πω ψέματα γιατί τη Δευτέρα θα κληθώ να σας κοιτάω στα μάτια. Αν υπάρξει πλεόνασμα αυτό θα διατεθεί για τη μείωση των φόρων και την κοινωνική πολιτική».

«Δεν υποσχέθηκα τίποτα και δεν θα λιάνουμε τίποτα αν τον πρώτο χρόνο δεν υλοποιήσουμε πολλά από αυτά που λέει το μνημόνιο, μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει. « Η Ευρώπη δεν θέλει να μας σκοτώσει, θέλει να υπάρχει Ελλάδα, η Ευρώπη έχει πέσει σε ποσοτική χαλάρωση, ο κ. Τσίπρας δεν τα έχει καταλάβει αυτά» είπε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως θέλει να γλιτώσει, για αυτό δραπετεύει, για να μην αναλάβει ευθύνες για αυτό που υπέγραψε, όπως είπε χαρακτηριστικά. « Είμαι έτοιμος να τα αναλάβω. Δεν υπόσχομαι τίποτα για αυτό το 6μηνο για αυτά που έχουν ψηφιστεί... Όλα τα δημοσιονομικά έχουν ψηφιστεί εκτός από τους αγρότες» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ο πρωθυπουργός κρίνεται από το αποτέλεσμα. «Σκεφτήκατε σε τι καταδικάσατε τον ελληνικό λαό; Γιατί πάτε σε εκλογές;» διερωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζοντας την εκτίμηση πως η χώρα θα ξαναπάει σε εκλογές βασιζόμενος στο κείμενο των 53 όπου, όπως είπε, ξεκαθαρίζεται πως δεν θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον κ. Τσίπρα ο κ. Μεϊμαράκης είπε: "ο κ. Τσίπρας έχει υποστεί μετάλλαξη, έχει γίνει νεομνημονιακός. Δεν είσαστε ωρομίσθιος πρωθυπουργός κ. πρόεδρε. Μας λέτε για τις 17 ώρες της διαπραγμάτευσης, σημασία όμως έχει το αποτέλεσμα. Ο λαός είπε "όχι" στο δημοψήφισμα και το κάνατε "ναι".

Όσο για το τί θα κάνει από την επομένη των εκλογών είπε: "Δεν υποσχέθηκα τίποτα, αν πρώτα δεν υλοποιήσουμε αρκετά από αυτά που αναφέρονται στο μνημόνιο" είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: "Τί αναφέρει το μνημόνιο; μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις καθώς επίσης και ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων. Εφόσον πετύχουμε τους πρώτους στόχους, μετά το πρώτο οκτάμηνο τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε ξανά με την Ευρώπη".
 • Όλοι μαζί πρέπει από Δευτέρα να πιάσουμε δουλειά
«Όλοι μαζί πρέπει από Δευτέρα να πιάσουμε δουλειά» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης πραγματοποιώντας και πάλι άνοιγμα στον Αλέξη Τσίπρα. Όμως φρόντισε να εξαπολύσει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως « Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τον πόνο, την αγωνία, τη διαμαρτυρία, ήταν πολύ μεγάλος πόνος για να ψηφίσει κάποιος αυτό το μόρφωμα» είπε ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζοντας την εκτίμηση πως όταν η χώρα επανέλθει στην κανονικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει σε χαμηλά ποσοστά.

«Είπε δύο βουλευτές θέλει. Δεν θέλει δύο. Τριάντα δύο θέλει. Ας του ευχηθώ να πάρει μόνο δύο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στις δηλώσεις Τσίπρα πως θέλει δύο βουλευτές για να πιάσει το όριο της αυτοδυναμίας.
 • Θα απορροφήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, θα προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα, θα τρέξουμε, από τη Δευτέρα πιάνουμε δουλειά
Σε ερώτηση για το τί θα κάνει για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η ΝΔ είναι έτοιμη να ξεμπλοκάρει όλα τα μεγάλα έργα. « Θα απορροφήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, θα προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα, θα τρέξουμε, από τη Δευτέρα πιάνουμε δουλειά» είπε χαρακτηριστικά εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως δεν προχώρησε τίποτα. «Η κυβέρνηση Τσίπρα έστελνε μήνυμα να μην έρθουν επιχειρήσεις» τόνισε ενώ όσον αφορά τα εργασιακά είπε πως η ΝΔ θα προσπαθήσει να λιάνει τα μνημονιακά μέτρα. Όσον αφορά τις απολύσεις ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως ποτέ δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας έχει ξεχάσει ότι το 2013-14 υπήρχε πορεία προς την ανάπτυξη και πως το 2014 η χώρα είχε θετικό ΑΕΠ. Εμείς φέραμε όλες τις επενδύσεις» είπε ο κ Μεϊμαράκης εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα». Είστε ο πρωθυπουργός που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας. Οι ομαδικές απολύσεις δεν υπήρχαν στο μνημόνιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο τραπέζι τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά.
 • «Ο κ. Τσίπρας από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρος»
«Η χώρα πήγε μπροστά, έγιναν και λάθη, όμως μην τα ισοπεδώνουμε όλα» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί διαπλοκής. « Μην μας κάνουν και μαθήματα κατά της διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν κανένα νομοσχέδιο» είπε ενώ παρουσίασε τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής. «Τί εκανε ο κ. Τσίπρας τους 6 μήνες; Το μόνο που έκανε ήταν να καταργήσει τη διαύγεια. Γιατί δεν πέρασε το νόμο για τα ΜΜΕ; Ήθελε να εκβιάσει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας στην παρέμβαση του κ. Τσίπρα ο οποίος κατηγόρησε στελέχη της ΝΔ για διαπλοκή ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως « ο κ. Τσίπρας από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρος. Δεν περίμενα ότι θα έριχνε τόσο το επίπεδο. Ίσως επειδή χάνει. Θέλετε να κάνω χρήση για το τί λένε οι δικοί σας σύντροφοι; Για το ότι σας κατηγορεί η κα Κωσταντοπούλου ότι είστε διαπλεκόμενοι μέχρι το μεδούλι; Υπογράψατε ένα μνημόνιο, πρέπει να ρίξετε τόσο χαμηλά το επίπεδο του διαλόγου;» διερωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης.
 • Επίθεση Μεϊμαράκη σε Τσίπρα για το θέμα της διαφθοράς
Επίθεση στον κ. Τσίπρα έκανε ο κ. Μεϊμαράκης στο θέμα της διαφθοράς. "Έχει πάθει αλλίωση χαρακτήρα από την στιγμή που υπέγραψε το μνημόνιο. Επειδή βλέπει ότι χάνει ή επειδή έγινε μνημονιακός ρίχνει το επίπεδο" ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης για τον κ.Τσίπρα και ρώτησε:"Είναι δυνατόν να παίζετε τόσο φτηνιάρικα παιχνίδια;".

Μπορεί να υπάρχει μια κοινή συναίνεση και μια κοινή συμφωνία και μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί οι Έλληνες απαιτούν να έχουμε μια εθνική ομάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη μέρα και το πως θα κυβερνήσει, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε πως μπορεί να υπάρχει μια κοινή συναίνεση και μια κοινή συμφωνία. «Από τον Ιανουάριο έχουν αλλάξει πολλά, έχουμε αλλάξει και εμείς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο.

«Ο κ. Τσίπρας επιμένει πως αυτά που εισηγήθηκε ήταν κόλπα και δεν θα τα εφαρμόσει. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα προγράμματος» είπε τονίζοντας πως «αν έχουμε μια κοινή πορεία , μίνιμουμ, μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί οι Έλληνες απαιτούν να έχουμε μια εθνική ομάδα, οι Έλληνες απαιτούν να συνεργαστούμε, να χαράξουμε ένα νέο σχέδιο για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα, μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης». Όπως είπε υπάρχουν πολλοί ικανοί και άξιοι ανεξάρτητα από πολιτικές καταβολές τους οποίους και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει. Μάλιστα τόνισε πως μπορεί να υπάρξουν στελέχη στη νέα κυβέρνηση από την σημερινή υπηρεσιακή και από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Τα βασικά σημεία στα οποία στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας:
 • Η προοπτική της σταθερότητας θα εξασφαλιστεί με το μεγαλύτερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ
Τη βεβαιότητά του ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας , τονίζοντας ότι διεκδικεί την πλειοψηφία, κάτι που όπως είπε είναι εφικτός στόχος. Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσες για τον σχηματισμό κυβέρνησης , όχι όμως παρά φύση κυβέρνησης όπως είπε απορρίπτοντας την συνεργασία με τη ΝΔ. Είτε θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση, είτε συντηρητική είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, ενώ πρόσθεσε ότι η προοπτική της σταθερότητας θα εξασφαλιστεί με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.
 • "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση"
Συνεχίζοντας να απαντά στην ίδια ερώτηση -για το εάν θα συνεργαστεί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς αυτοδυναμία και χρειάζεται τα δύο αυτά κόμματα- είπε ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή χαρακτηρίζοντας αυτόν τον στόχο εφικτό, για να προσθέσει ότι εντούτοις όταν πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει την διερευνητική εντολή εφόσον δεν έχει αυτοδυναμία, θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τις ευρύτερες συναινέσεις για να υπάρξει κυβέρνηση. Θα υπάρξει κυβέρνηση, τόνισε, αλλά όχι μια παρά φύση κυβέρνηση, για να προσθέσει ότι αυτό στο οποίο τον καλεί ο κ. Μεϊμαράκης είναι μια παρά φύση συνεργασία. Σημείωσε πως είτε θα έχει ο τόπος προοδευτική κυβέρνηση για να ξεφύγουμε από το παρελθόν ή συντηρητική.

Είπε ότι καλό θα ήταν να ερωτηθούν τα δύο κόμματα (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) για τη στάση που θα κρατήσουν και εκτίμησε ότι δεν θα θελήσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές. Μίλησε για συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ζήτησε από τον λαό να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ δύο παραπάνω βουλευτές από τους 149 που έλαβε τον Γενάρη.
 • "Έχουμε ριζικές διαφορές και γι' αυτό δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε"
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το πρόβλημα με τον κ. Μεϊμαράκη και τη ΝΔ δεν είναι μόνο που είπε "άχρηστους" τους επαναπροσληφθέντες δημόσιους υπαλλήλους αλλά ότι έχουμε ριζικές διαφορές σε μείζονα θέματα, παραπέμποντας στα θέματα του χρέους "που το κόμμα της ΝΔ έλεγε ότι είναι βιώσιμο", στο μεγάλο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, "εμείς δεν θέλουμε απολύσεις, θέλουμε να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις". "Έχουμε ριζικές διαφορές και γι' αυτό δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε", τόνισε.

Σημείωσε ότι διεκδικεί την ψήφο με πρόγραμμα για να δώσει τις 5 μάχες που έχει μπροστά η χώρα στη διαπραγμάτευση, για το χρέος, να μην περάσει η πρώτη κατοικία στα κοράκια των χρηματαγορών, να διατηρήσουμε όσα συμφωνήσαμε για το Ταμείο, τη μάχη για τις εργασιακές σχέσεις και τον τομέα της ενέργειας. Είπε ότι σε αυτή την αναμέτρηση βλέπουν ότι θα έρθουν δεύτεροι στις εκλογές και προσπαθούν να τον εγκλωβίσουν προεξοφλώντας το αποτέλεσμα των εκλογών. "Μη βιάζεστε γιατί τα ίδια έλεγαν και στο δημοψήφισμα", είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές.
 • Τιμώ τον κ.Μεϊμαράκη σαν πολιτικό αντίπαλο, αλλά το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί
Ερωτηθείς εάν προσυπογράφει τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο θέμα των εξοπλιστικών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο καθένας έχει μια διαδρομή και κρινόμαστε από τον λαό όλοι. Τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι ο κ. Μεϊμαράκης που τον τιμά ως πολιτικό αντίπαλο, αλλά ότι το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί. "Εκπροσωπεί ένα κόμμα που επί 40 χρόνια κυβερνούσε τη χώρα και φόρτωσαν με το ΠΑΣΟΚ χρέη και ελλείμματα και ένα σύστημα διαπλοκής", είπε και πρόσθεσε ότι δεν έχει την αίσθηση ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με αυτό το σύστημα.
 • Αντιπαράθεση για τη διαπλοκή
Παρεμβαίνοντας σε απάντηση του κ. Μεϊμαράκη για το πόσα έκανε η ΝΔ για την πάταξη της διαπλοκής, ο κ. Τσίπρας θύμησε ποια είναι τα κόμμα που έπαιρνα από τα μαύρα ταμεία της ΖΙΜΕΝΣ, ποιοι ήταν κυβέρνηση όταν ο κ. Χριστοφοράκος έφυγε για τη Γερμανία και διερωτήθηκε πόσες υποθέσεις φοροδιαφυγής ελέγχθηκαν από τη ΝΔ. Παρέπεμψε στις δηλώσεις Φαλτσιανί που είπε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προσπάθησε και άνοιξε δρόμους ως προς τη λίστα Λαγκάρντ και είπε στον κ. Μεϊμαράκη ότι πήγε πρώτη φορά στις Βρυξέλλες με τον κ. Παπασταύρου που είναι στη λίστα Λαγκάρντ και διερευνάται από την δικαιοσύνη. "Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με αυτό που ονομάζουμε 'διαπλοκή' ναι ή όχι;", ρώτησε ευθέως τον πρόεδρο της ΝΔ.
 
Ερωτηθείς τι θα κάνει με το θέμα των Σκουριών, απάντησε ότι θέλουμε επενδύσεις αλλά να πληρούν τις προϋποθέσεις σεβασμού του περιβάλλοντος.

Είπε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από την εταιρεία να κάνει εφαρμογή της μεθόδου για να δούμε αν μολύνει ή όχι, δεν το έπραξε και οδηγηθήκαμε στην αναστολή εργασιών μόνο στο σκέλος που αφορά στην εξόρυξη του χρυσού. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία εκβιαστικά έκλεισε όλο το φάσμα των εργασιών, για να εκβιάσει την κυβέρνηση. Τόνισε ότι αν διαπιστωθεί ότι οι δραστηριότητες της δεν μολύνουν το περιβάλλον θα προχωρήσουν, αλλιώς θα εφαρμοστούν οι νόμοι. Είπε γενικότερα ότι για να έρθουν επενδύσεις χρειάζεται πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα, χτύπημα της γραφειοκρατίας και διαφθοράς και σταθερό φορολογικό σύστημα.
 • Το ανέκδοτο του Αλέξη Τσίπρα με τον μεθυσμένο
Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ που απάντησε στον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ για την ανάπτυξη απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Είπε ότι στο πρώτο εξάμηνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ανάπτυξη 1,1% το πρώτο 7μηνο υπήρξαν 186.000 νέες θέσεις εργασίας και μια μικρή μείωση λόγω κάπιταλ κοντρόλ. Του απάντησε ότι οι ομαδικές απολύσεις ήταν στην 5η αξιολόγηση και δεν έφερε καμία αντίρρηση η ΝΔ . "Μου θυμίζετε το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που έχει πιει 3 μπουκάλια ουίσκι κι ένα σφηνάκι και το επόμενο πρωί ξυπνάει στο νοσοκομείο και λέει με κατέστρεψε αυτό το σφηνάκι", είπε σχολιάζοντας την κριτική του κ. Μεϊμαράκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
 • "Το άλλο όνομα των λαθών, είναι η εμπειρία"
Τόνισε ότι ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια και να παραδέχεται το λάθος του, παραπέμποντας στη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι το άλλο όνομα των λαθών μας είναι η εμπειρία. "Κι εγώ απέκτησα εμπειρία συσσωρευμένη γιατί βρέθηκα σε πολύ κρίσιμη στιγμή στο τιμόνι και έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε και όποιος επιχειρεί κάνει και σφάλματα", είπε. "Εμείς παλέψαμε. Δεν προδώσαμε κανέναν, κερδίσαμε έδαφος για τη χώρα, βάλαμε τον λαό στο προσκήνιο", "φέραμε μια συμφωνία που έχει δυσκολίες αλλά φέρνει και μια διέξοδο", είπε και σημείωσε πως το γεγονός ότι απέφυγε την παγίδα του Γκρέξιτ ήταν μια επιλογή εθνικής ευθύνης.

Διαφώνησε με την εκτίμηση ότι οι συνθήκες της αστάθειας δεν υπήρχαν όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι τα ταμεία ήταν άδεια, παρέλαβε ελλείμματα και η 5η αξιολόγηση ήταν στο τραπέζι. Χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο ψέμα των Σαμαρά-Βενιζέλου την προληπτική πιστωτική γραμμή. Τόνισε ότι η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει τη συμφωνία που είναι υποχρεωμένη και θα παλέψει στα μεγάλα ζητήματα που είναι ανοικτά.

Απαντώντας στον κ. Μεϊμαράκη ότι είχε συμφωνήσει να οδηγηθούμε στο κάπιταλ κοντρόλ γιατί ήθελε το Γκρέξιτ, ο κ. Τσίπρας το απέκρουσε διερωτώμενος: "Γιατί δεν το έκανα όταν πήρα 62% στο δημοψήφισμα;".

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, είπε ότι με αυτή που έγινε επί Σαμαρά-Βενιζέλου καλύφθηκαν οι τραπεζικές ανάγκες αλλά όχι τα κόκκινα δάνεια. Είπε ότι τώρα η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση υπήρχε από πριν γιατί δεν επαρκούσαν τα χρήματα και δεν έγιναν κινήσεις για τη λύση αυτού του προβλήματος και όχι λόγω των κάπιταλ κοντρολ. "Εμείς ελαφρύναμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τις 100 δόσεις", είπε και σημείωσε ότι είναι ανοικτή η μάχη με τα 25 δισ. να υπάρξει και η λύση του προβλήματος για τα κόκκινα δάνεια.
 • "Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός σε αυτόν τον τόπο που με τόση ειλικρίνεια να έχει παραδεχτεί λάθη"
Ερωτηθείς εάν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη του, είπε ότι δεν υπάρχει άλλος πολιτικός σε αυτόν τον τόπο που με τόση ειλικρίνεια να έχει παραδεχτεί λάθη. "Όμως", τόνισε, είναι ώρα να σταματήσουμε την παρελθοντολογία" και πως αισθάνεται περήφανος για όλα όσα έπραξε "γιατί δώσαμε τη δυνατότητα στον λαό να πάρει ανάσα αξιοπρέπειας". Τόνισε ότι όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις ήταν σε φιλολαϊκή κατεύθυνση και πως το μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, κάνοντας έναν αναγκαίο συμβιβασμό με τον οποίο η χώρα κέρδισε έδαφος το οποίο δεν πρέπει να χαθεί.
Πηγή:reporter.gr
NewsRoom mykonosticker


Πηγή:www.reporter.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...