15 Οκτ 2015

Πώς να πετύχω τους στόχους μου…

Κάθε καινούργιο χρόνο ή κάθε Σεπτέμβριο συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους, όπως να κάνουμε υγιεινή διατροφή, να χάσουμε βάρος, να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας,.......
να κόψουμε το κάπνισμα, να παρακολουθήσουμε κάποια σεμινάρια, να ασχοληθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πώς όμως μπορούμε να βάλουμε στόχους και κυριότερα πώς μπορούμε να τους υλοποιήσουμε;

Έρευνες δείχνουν ότι λιγότερο από το ένα τέταρτο των ανθρώπων που βάζουν στόχους τους επιτυγχάνουν. Αυτό ως ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στην αίσθηση του αυτοελέγχου που έχουν (μπορώ να σταματήσω το κάπνισμα, αν το βάλω στο μυαλό μου) σε αντίθεση με αυτούς που πιστεύουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων και δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους (δεν μπορώ να αδυνατίσω, είναι κληρονομικό μας). Επίσης, το να ερευνάς τις μεθόδους υλοποιήσης των στόχων σου και φυσικά κατά πόσο είσαι έτοιμος να αλλάξεις είναι σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας.

Για να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας χρειάζεται να επιλέξουμε τους στόχους μας με προσοχή και να επιμείνουμε σε αυτούς.

Πώς να επιλέξετε τους στόχους σας;
Όταν επιλέγετε τους στόχους σας χρειάζεται να σκεφτείτε σοβαρά τι είναι συμαντικό γιας εσάς.

• Βάλτε πιο μικρούς και υλοποιήσιμους στόχους. Π.χ. Θέλω να χάνω 2 κιλά το μήνα (μικρός στόχος) για έξι μήνες (μεγάλος στόχος).

• Γράψτε αυτούς τους στόχους και τοιχοκολήστε τους στο γραφείο, στο ψυγείο, στο κινητό/τάμπλετ, όπουδήποτε έχετε συχνή επαφή έτσι ώστε να μην ξεχνιέστε.

• Μιλήστε στο συντροφό σας ή σε ένα φίλο για τους στόχους σας και γιατί τους βάλατε. Ζητήστε τη βοήθεια τους να σας συμπαρασταθούν και να σας υπενθυμίζουν τους στόχους σας αν τύχει και λοξοδρομήσετε.

• Ανατρέχετε καθημερινά στους στόχους σας και βεβαιωθείτε ότι δουλεύετε για αυτούς.

Πώς να επιμείνετε στους στόχους σας;

Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να επιμείνουμε στους στόχους μας. Κάτι άλλο προκύπτει δήθεν σημαντικό ή ο ενθουσιασμός μας φθίνει. Παρ’ όλα αυτά θα χρειαστεί να αναθεωρήσετε πόσο σημαντικός ήταν ο στόχος σας και τι θα σημαίνει η υλοποίησή του. Εδώ ακριβώς χρειάζεται να επιστρατεύσετε τον αυτοέλεγχό σας και τη δύναμη της θέλησής σας. Γι’αυτό λοιπόν:

• Κάντε μια καθημερινή/εβδομαδιαία λίστα δράσης που μπορείτε να ελέγχετε την προόδο σας, π.χ θα κόψω τα γλυκά, ή θα πηγαίνω γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα.

• Εστιάστε στη διαδικασία παρά στο τελικό αποτέλεσμα και δημιουργήστε ένα περιβάλλον που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας (π.χ. μην έχετε γλυκά ή τσιγάρα στο σπίτι, βάζετε την τσάντα του γυμναστηρίου κοντά στην εξώπορτα).

• Οραματιστείτε το τελικό αποτέλεσμα (να μπαίνετε σε ένα μικρότερο φόρεμα, ή τους απίθανους κοιλιακούς).

• Αναγνωρίστε και επιβραβεύστε τον εαυτό σας ακόμα και για τις πιο μικρές επιτυχίες. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον ενθουσιασμό σας.

• Αποδεχτείτε ότι κάποιες φορές θα λοξοδρομήσετε, είναι φυσιολογικό. Μην απογοητευτείτε και μην τα παρατήσετε. Επιστρέψτε στους γραπτούς σας στόχους και στην πρόοδο που ήδη έχετε κάνει και συνεχίστε στην προσπάθεια.

• Παρακολουθήστε ομάδες στήριξης.
Πηγή: healthpress.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...