20 Μαρ 2015

H συμφωνία, οι δεσμεύσεις & το παράθυρο για ρευστότητα

Ο συμβιβασμός που έσωσε τα προσχήματα, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Το μήνυμα Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ στον Τσίπρα.......

Ηταν η σύνοδος που έσωσε τα προσχήματα και έδωσε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να πάρει ολιγοήμερη παράταση για να καταθέσει και να εφαρμόσει μέτρα, αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Μετά από δύο μήνες αδιέξοδων διαπραγματεύσεων οι εταίροι διεμήνυσαν προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και ότι η εκταμίευση της δόσης αλλά και της παροχής ρευστότητας εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που θα αξιολογηθούν σε Βρυξέλλες και Αθήνα κριθούν σε έκτακτο Eurogroup που στόχος είναι να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν.

Ο συμβιβασμός που όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το Spiegel έσωσε τα προσχήματα, είναι σε δύο επίπεδα με στόχο να μείνει ζωντανή η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να παρουσιάσει πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ψηφιστεί άμεσα ώστε να απελευθερωθούν τα κέρδη -ή μέρος τους- των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Σε πολιτικό επίπεδο υπήρξε συμφωνία ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.   

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πιστωτές ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το συντομότερο πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν την τελευταία δόση παρέχοντας στην Ελλάδα ρευστότητα καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Τσίπρας: Βάλαμε τη διαδικασία στις ράγες

«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες, «Είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το “mail Χαρδούβελη”, σημείωσε. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει. 

Ενώ -όπως είπε- υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε, πάντως, πως το ύψος του ποσού αυτού θα το ανακοινώσει ο Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής (Παρασκευή). «Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.


Το κοινό ανακοινωθέν
Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, αναφέρει τα εξής: 

«Δηλώνουμε την επιμονή μας στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είμαστε όλοι δεσμευμένοι στο να επιταχύνουμε τo έργο και να το ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν ένα πλήρη κατάλογο εξειδικευμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.  Επιβεβαιώνουμε και πάλι την πρακτική συμφωνία στη διαδικασία: Οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων θα γίνεται στην Αθήνα.  Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν». 

Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε όμως αν και αναφέρεται στο πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης η γερμανική πλευρά δια στόματος της Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεσμευτεί η δόση εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει μέτρα και μεταρρυθμίσεις.


Reuters: Τσίπρας και Μέρκελ βλέπουν αλλιώς τις μεταρρυθμίσεις
Οπως σχολιάζει το Reuters Τσίπρας και Μέρκελ δίνουν μια διαφορετική περιγραφή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Αθήνα. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει υφεσιακά μέτρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο email Χαρδούβελη. Η Ανγκελα Μέρκελ όμως επιμένει ότι μόνο η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη εγκριθεί θα γίνει αποδεκτό από τους πιστωτές. Το σημείο αναφοράς είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.


Ολάντ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της επταμερούς συνάντησης για την Ελλάδα, ότι επιβεβαιώθηκε η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την Ελλάδα, η οποία πλέον καλείται να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει.

«Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ίδιο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον η ελληνική πλευρά εντείνει τους ρυθμούς της θα συγκληθεί σύντομα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφανθεί για την εκταμίευση των δανείων που η χώρα έχει λαμβάνειν.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε έντονη συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης και ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είπε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν από δημοσιονομικής απόψεως, ενώ τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για την Ελλάδα.

Ο Ολάντ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προτείνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες συνάδουν με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της και να επιταχύνει την διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για να επιτύχει την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας.«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να εξεταστούν, να αξιολογηθούν... ώστε να είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας», είπε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», επέμεινε.


Πολιτικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες, συλλογή στοιχείων στην Αθήνα
Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν τα ζητήματα επί της διαδικασίας, τα οποία είχαν γεννήσει τριβές το προηγούμενο διάστημα. Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, «οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή στοιχείων στην Αθήνα».

Ενόχληση Γιούνκερ για τα τεχνικά κλιμάκια
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ενόχλησή του για τη στάση της Αθήνας απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια. Ο πρόεδρος της Κομισιόν άσκησε έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και για τη ρητορική του ενάντια της Ευρώπης.


Το έκτακτο Eurogroup
Το έκτακτο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα για να διαπιστωθούν οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας με την Αθήνα να καλείται να παραδώσει λεπτομερή κατάλογο μέτρων εκ των οποίων κάποια θα πρέπει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν άμεσα.
Πηγή: thetoc.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...