10 Μαρ 2015

Αθήνα και ΕΕ: Τα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης

Τα «αγκάθια» της κυβέρνησης μετά το χθεσινό Eurogroup. Χρηματοδοτικές ανάγκες, αποκρατικοποιήσεις, οι...
μονομερείς ενέργειες και η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup χαρακτηρίστηκε από πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές ως «ισοπαλία» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και Ε.Ε. στη μάχη των διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει μετά την συμφωνία­ γέφυρα που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση καταγράφει ως επιτυχία τον τερματισμό των επισκέψεων των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα και την πραγματοποίηση συναντήσεων τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά και εκτιμά ότι με την έναρξη των διαπραγματεύσεων εξασφαλίστηκε και η στήριξη της Ε.Ε. για την άμεση αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών προβλημάτων της χώρας.

Χωρίς συμφωνία δε θα υπάρξει χρηματοδότηση σφίγγοντας περισσότερο τη θηλιά στον λαιμό της ελληνικής πλευράς.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάνσειμπλουμ στη χθεσινή του συνέντευξη μετά τη λήξη της συνεδρίασης κατέστησε σαφές ότι χωρίς συμφωνία δε θα υπάρξει χρηματοδότηση σφίγγοντας περισσότερο τη θηλιά στον λαιμό της ελληνικής πλευράς, καθώς οι εταίροι με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας πιέζουν ακόμα περισσότερο για την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος που ίσχυε για τη χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αφού η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Ε.Ε. θα θέσει επί τάπητος τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τη συννενόηση των δύο πλευρών για την καταθέση των νομοσχεδίων στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να μη θεωρηθούν ως μονομερείς ενέργειες.

Η κόντρα του Β. Σόιμπλε και του Γ. Ντάινσεμπλουμ με τον κ. Βαρουφάκη για την κατάθεση του νομοσχεδίου με τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι οι εταίροι δε θα συμφωνήσουν στο μέλλον με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα έχουν δημοσιονομικό κόστος χωρίς προηγουμένως να υπάρξει συνεννόηση μεαξύ των δύο πλευρών.

Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τελευταία εξέλιξη και με δεδομένη την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, βλέπει την κλεψύδρα του χρόνου να τελειώνει στις συνομιλίες με τους εταίρους, καθώς οι επιχειρηματίες πιέζουν για επίσπευση της συμφωνίας με την Ε.Ε. 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και ξεκινά ταξίδια και επισκέψεις στο εξωτερικό, προκειμένου να συναντηθεί με ξένους ηγέτες και εκπροσώπους διεθνών θεσμών (ΟΟΣΑ στα τέλη της εβδομάδας και με τον Β. Πούτιν τις επόμενες ημέρες).

Στο εσωτερικό, όμως, αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης στις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να επισπευσθεί η συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, καθώς τα βασικά αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει σε αυτήν την φάση είναι:
1. Το πρόβλημα χρηματοδότησης. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να αποφασίσει την αύξηση του ELA ή ακόμα και την απελευθέρωση της αγοράς κρατικών ομολόγων που όμως θα δώσουν μία μικρή ανάσα στην αγορά. Το μήνυμα της Ε.Ε. είναι να επισπευσθεί η συμφωνία, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

2. Οι αποκρατικοποιήσεις. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι έχει γίνει επεξεργασία σχεδίων αποκρατικοποιήσεων, τα οποία όμως δεν είναι ώριμα. Η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ, των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών με ένα άλλο μοντέλο που το κράτος θα διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών και θα παραχωρεί υπηρεσίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βασικός όρος όμως των εταίρων είναι οι αλλαγές στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό, όπως έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει.

3. Ο ΦΠΑ και οι μεταρρυθμίσεις. Στην κυβέρνηση φέρονται διατεθειμένοι να προκρίνουν την αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά. Όμως και αυτό το θέμα εντάσσεται στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους και σε αυτό το πεδίο οι προτάσεις όπως οι πολίτες­ ελεγκτές και η λοταρία των αποδείξεων δεν προκρίνονται ως σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα της νέας συμφωνίας με τους δανειστές. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξαναβάλει στο τραπέζι το θέμα της συγχώνευσης των ασφαλιστικών ταμείων.

4. Η εσωκομματική αντιπολίτευση και οι μονομερείς ενέργειες. Σε κάθε βήμα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, καραδοκεί η εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκφραστεί αρνητικά για την συμφωνία. Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει δείξει τις προθέσεις της και πιέζει την κυβέρνηση να επαναφέρει το σχέδιο Β στην διαπραγματευτική της τακτική. Εν μέρει, η απειλή δημοψηφίσματος ή εκλογών από την ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές αποτελεί μέρος του σχεδίου Β που εισηγείται η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Όμως εκτός των πιέσεων από τους δανειστές η κυβέρνηση πιέζεται και στο εσωτερικό της με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα περιθώρια ελιγμών στις διαπραγματεύσεις. Ακόμα και η παρουσία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα που ζητούν οι εταίροι και ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν στην ελληνική πρωτεύουσα, θα μπορούσε να ανάψει φωτιές στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: thetoc.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...