12 Μαρ 2014

Η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και τα δικαιώματα τους

της Νίκης Τζαβέλα
Επιτέλους, μετά από δύο χρόνια πίεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζεται, την επόμενη εβδομάδα, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η νομοθετική έκθεση «σχετικά με μέτρα που διευκολύνουν .........
την άσκηση των δικαιωμάτων που παρέχονται στους εργαζομένους στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων».

Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο προωθεί μέτρα που θα στηρίζουν την εργασιακή και την κοινωνική κινητικότητα και θα εγγυάται ίση μεταχείριση και αποφυγή διακρίσεων. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε πως η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων αποτελεί μια εκ των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών στις οποίες βασίζεται η ενιαία αγορά και είναι βασική αξία της Ένωσης.

Η υπερψήφιση αυτής της έκθεσης είναι υψίστης σημασίας και για τη χώρα μας μιας και ξεπερνάει κάθε εμπόδιο όσον αφορά διακρίσεις λόγω ιθαγένειας. Πιο συγκεκριμένα προσφέρει στον εργαζόμενο που επιθυμεί να εργαστεί σε άλλη χώρα της ΕΕ πρόσβαση στην απασχόληση, ίδιους όρους εργασίας, κοινωνικά και φορολογικά πλεονεκτήματα, πρόσβαση στην κατάρτιση, συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, δικαίωμα κατοικίας και πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά.

Μέχρι πρότινος, οι Έλληνες φοιτητές είχαν πρόβλημα ισότιμης αναγνώρισης των πτυχίων τους στο εξωτερικό, συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Γερμανία. Καταλαβαίνετε πως αυτό γινόταν αυθαίρετα δημιουργώντας άνιση αντιμετώπιση Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών. Ειδικά στη Γερμανία, αυτό επέτρεπε να προσλαμβάνουν προσωπικό με μειωμένο μισθολόγιο συγκριτικά με Γερμανούς υπηκόους.

Πολλές φορές ο Έλληνας η άλλος ευρωπαίος πολίτης υπερτερούσε κατά πολύ σε τυπικά προσόντα από τον αντίστοιχό Γερμανό και όμως πληρωνόταν πολύ λιγότερο. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να σας δώσω ένα τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα που αφορά τους φοιτητές, και παρότι δεν θέλω να στοχοποιώ τη Γερμανία, το παράδειγμα προέρχεται πάλι από την ίδια χώρα.

Στη Γερμανία λοιπόν, πολλοί φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με μια κατάφορη προκατάληψη όταν προσπαθούσαν να νοικιάσουν κάποιο χώρο στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου που είχαν επιλέξει για να σπουδάσουν. Αναγκαζόντουσαν, λοιπόν, να ψάξουν να νοικιάσουν χώρο που ήταν ακριβότερος και πολλές φορές σε απόσταση από το πανεπιστήμιό τους.

Η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής αυτής νομοθεσίας θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα σε ευρωπαίους πολίτες. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους Έλληνες που ψάχνουν την τύχη τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η νομοθεσία θα τους δώσει και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, γιατί η νέα γενιά των Ελλήνων είναι εξαιρετικά προσοντούχα κι έτοιμη για μια πανευρωπαϊκή αγορά εργασίας.
* Η κα Νίκη Τζαβέλα είναι Ευρωβουλευτής
Πηγή:www.capital.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...