Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας....
Η Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών όπως αλλιώς ονομάζεται θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1997 για να τιμήσει τους ευρύτερους αγώνες των Γυναικών όλου του κόσμου που ζητούσαν ίσα δικαιώματα ,καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.
Σήμερα παρότι έχουν γίνει πολλά τις τελευταίες δεκαετίες, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την εκμετάλλευση και τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται και βασίζονται στο φύλο.
Τα παγκόσμια στοιχεία είναι θλιβερά.
Το 70%των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας είναι γυναίκες.
Τα 2/3 των αναλφάβητων είναι και πάλι γυναίκες καθώς και το 80% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά.
Παντού εξακολουθούν και παραβιάζονται τα δικαιώματα εκατομμυρίων γυναικών. Η στέρηση της εκπαίδευσης, της μόρφωσης, της φροντίδας για την μητρότητα , ο εξαναγκασμός σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας είναι καθημερινό φαινόμενο.
Πιστεύω ότι βασικός πολιτισμικός δείκτης στις ευρωπαϊκές κοινωνίες πρέπει να είναι η θέση των γυναικών.
Οφείλουμε να εργαστούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας πιο δυναμικά, πιο έξυπνα.
Στη παιδεία που προσφέρουμε σαν κοινωνία πρέπει να συμπεριληφθούν κατευθύνσεις που:
-θα εξασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε αγόρια και κορίτσια στην εκπαίδευση.
-θα καταπολεμούνται οι διακρίσεις και θα ενισχύεται η αξία της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας των ανθρώπων ανεξάρτητα από φύλο.
-θα προωθείται η ισότητα ευκαιριών.
Θέλω να επισημάνω ότι εκείνο που μας έχει κάνει τις γυναίκες να επιβιώσουμε και να εξελιχθούμε είναι η ικανότητα μας να συνδυάζουμε δυναμισμό και ευαισθησία.
Σε αυτή την κατεύθυνση η σημερινή γιορτή είναι ένα ακόμη πετραδάκι σε έναν αγώνα που συνεχίζεται και μας θέλει όλες ενωμένες.