10 Οκτ 2013

Στην Καναδή Άλις Μάνρο το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στην 82χρονη Καναδή Άλις Μάνρο απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας
Στην Καναδή Άλις Μάνρο απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.
"Μερικοί κριτικοί την θεωρούν ένα Καναδέζο Τσέχοφ", αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία στη δήλωση στον ιστότοπό της με την οποία ανακοίνωσε τη νικήτρια του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από ..........χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. κορωνών (916.000 ευρώ).

Σύμφωνα με το news247.gr, 82χρονη Α. Μάνρο έχει διακριθεί τρεις φορές με την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση στον Καναδά, το Governor General’s Literature Award.

Το 2009 της απονεμήθηκε το Man Booker International, για το οποίο ήταν ξανά υποψήφια και το 2007. Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν συγγραφέα εν ζωή που εκδίδει τα έργα του στην αγγλική γλώσσα.

Εκτός από το Man Booker, έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Giller, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο του Καναδά, και τρεις φορές το επίσης καναδέζικο λογοτεχνικό Βραβείο του Γενικού Κυβερνήτη, ενώ η ταινία «Away form her» βασίζεται στο διήγημά της «Τhe Bear came over the mountain».
H 82χρονη άρχισε να γράφει διηγήματα στην εφηβεία της και έγινε διάσημη γράφοντας για τη ζωή στις εξοχές του Οντάριο. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της "Πάρα πολλή ευτυχία" και "Μ' αγαπάει, δεν μ' αγαπάει" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τα μυθιστορήματα την... δυσκόλευαν

Είχε πει στην "Wall Street Journal", το 2009 πως είχε αποπειραθεί να γράψει μυθιστορήματα, όμως "δεν κατάφερε κάτι". "Το μυθιστόρημα πάντα κατέρρεε στα μισά και έχανα το ενδιαφέρον μου και δεν μου φαινόταν της προκοπής και σταματούσα να επιμένω", είχε πει στην εφημερίδα.

"Οι ιστορίες της εκτυλίσσονται γενικά σε μικρές πόλεις, όπου ο αγώνας των ανθρώπων για μια αξιοπρεπή ύπαρξη καταλήγει συχνά σε προβλήματα σχέσεων και ηθικές συγκρούσεις – ένα θέμα που συνδέεται με διαφορές γενεών ή με αντικρουόμενα σχέδια ζωής", αναφέρει η Ακαδημία.

"Συχνά τα κείμενά της περιγράφουν καθημερινά, αλλά αποφασιστικής σημασίας γεγονότα, που φωτίζουν την περιβάλλουσα ιστορία και επιτρέπουν σαν φλας την εμφάνιση των υπαρξιακών ερωτημάτων", αναφέρει η Ακαδημία.
Η κορυφαία αυτή διηγηματογράφος είναι η πρώτη πολίτης του Καναδά και η δέκατη τρίτη γυναίκα που τιμάται με το βραβείο αυτό.

Η Μάνρο ζει στο Κλίντον, όχι μακριά από το σπίτι της παιδικής ηλικίας της στο νοτιοδυτικό Οντάριο του Καναδά.

Το 2009 αποκάλυψε πως υποβλήθηκε σε επέμβαση μπαϊπάς στη στεφανιαία και σε θεραπεία για καρκίνο. Δεν συμπαθεί τη δημοσιότητα και σπάνια δίνει συνεντεύξεις. Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε πως δεν έχει έρθει ακόμη σε επαφή μαζί της για να της γνωστοποιήσει τη βράβευσή της.

"Άφησα ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή της", είπε ο γραμματέας του σώματος Πέτερ Ένγκλουντ στη σουηδική τηλεόραση. "Μπορεί να ξυπνήσει μαθαίνοντας τα καλά νέα".

"Ελπίζω ότι θα μπορέσει να ταξιδέψει στη Στοκχόλμη", πρόσθεσε ο Ένγκλουντ. "Είναι 82 ετών και ελπίζω ότι θα τολμήσει να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι" για την τελετή της απονομής του βραβείου, στις 10 Δεκεμβρίου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...