16 Οκτ 2013

Θυμός από το Μαξίμου για την αδιάλλακτη τρόικα που ζητά νέα μέτρα 2 δισ. ευρώ - Το "χαρτί των εκλογών" πετάει ο Αντώνης Σαμαράς

- Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ
- Η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως δεν θέλει νέο πακέτο βοήθειας για να αποφύγει το 2014 νέο Μνημόνιο
- Εμφύλιος στην τρόικα για την Ελλάδα που επιμένουν για νέα μέτρα 2 δισεκατομμύρια ευρώ
- Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν........
ότι πρέπει να τηρηθεί σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές.

Όπως αναφέρει το newsit.gr, όλα δείχνουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονη δυσφορία για την αδιάλλακτη στάση της τρόικας που ζητά νέα μέτρα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και σπεύδουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να διευκρινίσουν πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέων μέτρων.
 Αυτό ξεκαθαρίστηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ισχυρό άντρα του Euro Working Group, ενώ ο πρωθυπουργός βλέποντας πως οι αντοχές βουλευτών και πολιτών τελείωσαν από καιρό, ρίχνουν ακόμα και το χαρτί των εκλογών.

Στις συναντήσεις με τον κ. Βίζερ, η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να διαγνώσει τις προθέσεις και τις σκέψεις που επικρατούν στους κόλπους του Eurogroup, ενώ συζητήθηκε και το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου προβλέπεται να υπάρξουν αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος και η νέα ελάττωση του χρέους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει μέχρι στιγμής και για το οποίο ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί τα μέσα της Άνοιξης του 2014, όταν δηλαδή και η Eurostat επικυρώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, ώστε το Euro Working Group να δώσει το πράσινο φως για να εκταμιευθεί η δόση του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του τόνισε πως υπάρχουν διάφορα σενάρια και πως το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στο τέλος του έτους, ενώ για τη μετακύληση του χρέους είπε πως «όλα βρίσκονται στο τραπέζι».

Σε ερώτηση για το αν η αρνητική στάση της τρόικας στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί των επιδομάτων που θα δοθούν για το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να επηρεάσει τις συζητήσεις και το κλίμα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα.

Σκληρή στάση προς την Τρόικα
Την ίδια ώρα, πολλοί υπουργοί, αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζουν ότι η στάση της κυβέρνησης πρέπει να είναι ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στην τρόικα, όταν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στο ΣΚΑΪ ότι εάν η τρόικα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα οριζόντια μέτρα, τότε πρέπει να αποφασίσει ο λαός με εκλογές.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...