14 Αυγ 2011

«Η σταθερή αξία της Μυκόνου οφείλεται στους ανθρώπους της, στους Μυκονιάτες »


Η Μύκονος νιώθει την υποχρέωση να γίνεται συνεχώς καλύτερη.

Το ραντεβού μου με το δήμαρχο Μυκόνου, Αθανάσιο Κουσαθανά - ΜΕΓΑ, δόθηκε στη Χώρα, στο άγαλμα της Μαντώς Μαυρογένους - της ηρωίδας της Επανάστασης του 1821-, εκεί όπου...
είναι η πιάτσα των ταξί (σ.σ. το σωματείο των ταξί δεν απεργεί στο νησί) και σημείο συνάντησης των τουριστών.
Καθίσαμε σε καφετέρια του Γιαλού και κουβεντιάσαμε για την τουριστική κίνηση του νησιού, το χτες και το σήμερα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, αλλά και το δυνατά σημεία του....
Με συνεχόμενη δυναμική παρουσία στις εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, η Μύκονος νιώθει την υποχρέωση να γίνεται συνεχώς καλύτερη.
«Από το 1992 και μετά δίνουμε το "παρών" στη διεθνή έκθεση τουρισμού "Philoxenia", ενώ την τελευταία δεκαετία συμμετέχουμε με δικό μας περίπτερο -ως δήμος Μυκόνου- στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, όπως σε Βερολίνο, Λονδίνο, Μιλάνο, Μαδρίτη, Ρωσία, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Σουηδία κ.α. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επισκεπτών στο νησί μας είναι οι Βορειοελλαδίτες. Μας αγαπάει η Βόρεια Ελλάδα, μας στηρίζει, και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχείς και ταυτόχρονα μας δημιουργεί τον υποχρέωση να γινόμαστε καλύτεροι, αναφέρει ο δήμαρχος, ο οποίος εξελέγη τον Ιανουάριο του 2009.
Αναδυόμενες αγορές
Πρωταρχικό μέλημα του δήμου Μυκόνου είναι να αναβαθμίσει τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ όσον αφορά στις νέες αγορές ,σύμφωνα με το δήμαρχο, την τελευταία τετραετία υπάρχει μια άνοδος από Ρωσία και Κίνα, ενώ καλή αγορά θεωρεί και τον Ινδία. -Τώρα τελευταία άρχισαν να έρχονται και πολλοί Τούρκοι, από την Κωνσταντινούπολη, τουρίστες υψηλού εισοδήματος, ενώ στις νέες αγορές προστέθηκε και η Αυστραλία», σημειώνει ο κ. Κουσαθανάς - ΜΕΓΑΣ (η αύξηση της τουριστικής κίνησης οφείλεται στην κινηματογραφική ταινία «Τhε Kings οf Mykonos» που γυρίστηκε στα νησί και περιγράφει την ιστορία του Ελληνοαυστραλού Στιβ -Νικ Γιαννόπουλος- που έρχεται στη Μύκονο).
Αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού
Αύξηση της τάξεως του 30% παρουσιάζει ο θαλάσσιος τουρισμός και συγκεκριμένα οι επισκέπτες τος κρουαζιέρας γιά το 2011 θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο, έναντι 700.000 που ήταν πέρυσι. «Φέτος κοντεύουμε  να κάνουμε ρεκόρ στους επισκέπτες μας φτάνοντας συνολικά τα 2 εκατομμύρια από 1,5  εκ. που ήταν την περσινή χρονιά, συμπεριλαμβάνοντας και τους επισκέπτες της κρουαζιέρας», επισημαίνει ο δήμαρχος.
Ο μέσος όρος των κρουαζιερόπλοιων που επιλέγουν τη Μύκονο φτάνει τα 6 την ημέρα και στο νέο λιμάνι που βρίσκεται στην περιοχή του Τούρλου (2  χλμ. από τη Χώρα) μπορούν να αγκυροβολήσουν μόνο δύο. Τα υπόλοιπα ρίχνουν άγκυρα γύρω απ' αυτό και το Σωματείο Λεμβούχων προσφέρει ης υπηρεσίες του γρήγορα και άνετα.
Ιδιαίτερης σημασίας έργο υποδομής για την καλύτερα εξυπηρέτηση του θαλάσσιου τουρισμού είναι η δημιουργία κτιριακής υποδομής αξίας 8 εκατ. ευρώ , καθώς και η ολοκλήρωση της μαρίνας, στο πίσω μέρος του Τούρλου, δυνατότητας ελλιμενισμού 150 σκαφών.
Η Μύκονος σε  αριθμούς
Απέχει 94 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και η έκταση της είναι 85 τ. χλμ. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι κάτοικοι ανέρχονται στους 10.120  (σ. σ. τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνουν τους 80.000 - 100.000) και το 95% ασχολείται με τον τουρισμό. Το νησί αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης στις υπηρεσίες, ενώ όσον αφορά στο κυκλοφοριακό, ο νέος περιφερειακός Τούρ­λος - Ορνός, το πάρκινγκ 1.000 θέσεων στο παλιό λιμάνι και ένα ακόμη, από την πλευρά των ΚΤΕΛ, που θα είναι έτοιμο του χρόνου, δίνουν κάποια ανάσα στο νησί.
Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τη Μύκονο σταθερή αξία εδώ και τόσες δεκαετίες;
«Αυτό που είναι η Μύκονος το οφείλει στη γενιά των
γονιών μας, η οποία με προσωπική εργασία και τουριστική συνείδηση που διέθετε κατάφερε να γίνει αγαπητή σ' όλον τον κόσμο. Η σταθερή αξία της Μυκόνου οφείλεται στους ανθρώπους της, στους Μυκονιάτες».
Περισσότερα για την αποστολή μας στη Μύκονο σε επόμενα  «Ταξίδια» του «ΑτΚ».
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου
Πηγή : ΑΓΓΕΛIΟΦΟΡΟΣ  ΚΥΡΙΑΚΗΣ



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...