15 Ιουλ 2011

Tο top 100 των βρετανικών πανεπιστημίων

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Δεύτερη πατρίδα τους έχουν κάνει χιλιάδες Ελληνόπουλα τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς καταφεύγουν κατά κύματα στη χώρα αυτή προκειμένου να σπουδάσουν αλλά και να εργαστούν στη συνέχεια. Οι σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια,...
χρόνια τώρα, έχουν κατακτήσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων και γι' αυτό είναι η χώρα που έχει τους περισσότερους Έλληνες φοιτητές από κάθε άλλη ευρωπαϊκή.
Οι σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια, χρόνια τώρα, έχουν κατακτήσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων και γι' αυτό είναι η χώρα που έχει τους περισσότερους Έλληνες φοιτητές από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι κυριότεροι λόγοι της προτίμησης αυτής είναι το κύρος των βρετανικών πανεπιστημίων, η κοντινή απόσταση από την Ελλάδα και κυρίως η αγγλική γλώσσα, την οποία τα Ελληνόπουλα μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία.
Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες, που σπουδάζουν στη χώρα αυτή δύσκολα επιστρέφουν και πάλι στην πατρίδα, φαινόμενο που τώρα, λόγω της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, θα ενταθεί. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παραμένει στη Μεγάλη Βρετανία για εργασία, ενώ ένας εξίσου μεγάλος αριθμός αναζητά εργασία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, έχοντας σαν διαβατήριο ένα καλό πτυχίο συνήθως και ένα μεταπτυχιακό.
Συνεπώς όσοι ενδιαφέρεστε για τις σπουδές στη χώρα αυτή, διαβάστε το σημερινό αφιέρωμα και σίγουρα θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες . Ακόμη και τώρα, που ο κύκλος αιτήσεων βρίσκεται στα τελευταία στάδια, υπάρχουν περιθώρια να καταθέσετε την αίτηση εισαγωγής σας σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Διαφορετικά βέβαια θα πρέπει να κινηθείτε ανάλογα για την επόμενη χρονιά. Στο αφιέρωμά μας για τη Μεγάλη Βρετανία θα βρείτε εκατό πανεπιστήμια με τις σπουδές που προσφέρουν, όπως επίσης πληροφορίες για τα δίδακτρα και το κόστος διαβίωσης.
ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Η χρονική περίοδος των πτυχιακών σπουδών στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας είναι τριετής και σε αυτά της Σκοτίας τετραετής. Οι κλάδοι της Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Αρχιτεκτονικής απαιτούν πέντε έτη σπουδών. Ο κύριος τίτλος σπουδών που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια σε πτυχιακό επίπεδο είναι το Βachelor, το αντίστοιχο του ελληνικού πτυχίου. Το Βachelor ανάλογα με την κατεύθυνση του προγράμματος σπουδών διακρίνεται σε: ΒΑ - Βachelor of Αrts (επιστήμες θεωρητικής κατεύθυνσης), ΒSc - Βachelor of Science (επιστήμες θετικής κατεύθυνσης), ΒΕng - Βachelor of Εngineering (πτυχία μηχανικών και πολυτεχνείου) LLΒ - Βachelor of Law (Νομικά), ΜΒ - Βachelor of Μedicine (Ιατρική).
Αίτηση - Εισαγωγή
Οι αιτήσεις για προπτυχιακές σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια συντονίζονται από τον κεντρικό φορέα UCΑS (Universities and Colleges Αdmissions Service, www.ucas.com ). Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ιδανικά οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Για τα πανεπιστήμια των Cambridge και Oxford καθώς και για τις ιατρικές σχολές, η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης είναι η 15η Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο UCΑS απλά και μόνο συντονίζει τη διαδικασία των αιτήσεων προς τα πανεπιστήμια. Την απόφαση για επιλογή ή απόρριψη παίρνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.
O υποψήφιος μπορεί να επιλέξει από 1 έως 5 προγράμματα σπουδών και αντίστοιχα πανεπιστήμια, στα οποία επιθυμεί την εισαγωγή του, χωρίς το δικαίωμα της προτεραιότητας ή της υπόδειξης. Όσοι επιθυμούν σπουδές σε Ιατρική ή Οδοντιατρική έχουν 4 επιλογές. Τμήμα της αίτησης αποτελεί η συστατική επιστολή που ο υποψήφιος πρέπει να πάρει συνήθως από καθηγητή του στο Λύκειο καθώς και το personal statement. Το personal statement (ας την πούμε "προσωπική δήλωση") είναι η ευκαιρία που έχετε να απευθυνθείτε προς τα πανεπιστήμια που επιλέξατε και να εξηγήσετε γιατί θα πρέπει να σας προτιμήσουν.
Οι Έλληνες υποψήφιοι γίνονται δεκτοί με το απολυτήριο του Λυκείου (που περιλαμβάνει πανελλαδικές εξετάσεις) και καλή βαθμολογία στα μαθήματα της δέσμης.
Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts). Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές τον μήνα από το British Council. Τα GCΕ (General Certificate of Εducation) Αdvanced Levels απαιτούνται για εισαγωγή σε πολύ απαιτητικές σχολές, όπως αυτή της Ιατρικής.
Η φοίτηση και οι εξετάσεις για τα GCΕ μπορεί να γίνουν είτε στην Ελλάδα, σε ένα από τα αναγνωρισμένα κέντρα, είτε στη Βρετανία, σε ιδιωτικό ή δημόσιο κολέγιο.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Τίτλοι σπουδών
Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι γενικά οι εξής:
Diploma/Ρostgraduate Certificate: Είναι 9μηνο πρόγραμμα και απευθύνεται σε φοιτητές που είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για Μaster ή που απλά επιθυμούν ένα λιγότερο εντατικό πρόγραμμα.
Μaster: Απαιτούνται σπουδές διάρκειας 12 μηνών. Η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει συνήθως 9μηνη παρακολούθηση μαθημάτων, εξετάσεις (Μάιο ή αρχές Ιουνίου) και τέλος την υποβολή εργασίας (Dissertation) έκτασης 15-20.000 λέξεων. Οι κυριότερες διακρίσεις: ΜΑ (Μaster in Αrts), ΜSc (Μaster in Science), ΜΒΑ (Μaster of Βusiness Αdministration) και LLΜ (Μaster of Laws)
Μaster of Ρhilosophy (ΜPhil): Είναι διάρκειας δύο χρόνων και συνδυάζει παρακολούθηση μαθημάτων και έρευνα. Συνήθως αποτελεί προκαταρκτικό στάδιο για Ρh.D.
Doctor of Ρhilosophy (Ρh.D.): Το διδακτορικό χορηγείται έπειτα από πρωτότυπη έρευνα που κάνει ο φοιτητής/ερευνητής για διάστημα 3 έως 5 συνήθως ετών. Ο υποψήφιος εργάζεται μόνος του υπό την εποπτεία ενός καθηγητή, ο οποίος ελέγχει την πρόοδο της διδακτορικής διατριβής μέχρι την τελική υποβολή και υποστήριξή της.
Αίτηση-Εισαγωγή
Η συνεννόηση και οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται απευθείας με και προς το πανεπιστήμιο της προτίμησης του υποψηφίου. Η τυπική προϋπόθεση εισαγωγής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το πτυχίο ελληνικού πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, δεν είναι λίγα όμως τα πανεπιστήμια που δέχονται και αποφοίτους κολεγίων.
Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts). Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές τον μήνα από το British Council.
Κόστος σπουδών και διαβίωσης
Για πτυχιακά προγράμματα:
Αγγλία £3,300 = € 3.795 / έτος\\Σκοτία £1,820 = € 2,093 / έτος
Ουαλία £3,300 = € 3.795 / έτος\\Βόρεια Ιρλανδία £3,300 = € 3.795 / έτος
Οι φοιτητές από την ΕΕ μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία παρέχει η βρετανική κυβέρνηση.
Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει μετά την αποφοίτηση και μόνον εφόσον ο πτυχιούχος θα έχει δικό του προσωπικό εισόδημα, που θα είναι παραπάνω από 15.000 ευρώ τον χρόνο.
Για μεταπτυχιακά προγράμματα:
Στα μεταπτυχιακά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Σε γενικές γραμμές ξεκινούν από 3.900 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο. Περισσότερο ακριβά είναι τα δίδακτρα στις οικονομικές επιστήμες ή στις ιατρικές Στα πτυχία ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν σε αστρονομικά ποσά, γύρω στα 23.000 ευρώ τον χρόνο.
Κόστος ζωής: Το κόστος ζωής σε κάθε πόλη διαφέρει. Όπως είναι αναμενόμενο για το Λονδίνο τα ποσά αυξάνονται και ανέρχονται περίπου στα 1.100-1.300 ευρώ το μήνα. Στις υπόλοιπες πόλεις πρέπει να υπολογίζεται ελαφρώς χαμηλότερες τιμές δηλαδή κοντά 900-1.200 ευρώ τον μήνα για το δωμάτιο, το φαγητό, τη διασκέδαση, τις μετακινήσεις και τα βιβλία, που αποτελούν και τις βασικές ανάγκες.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής από το British Council
Από το British Council μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής σε βρετανικά πανεπιστήμια. Λειτουργεί δε εξειδικευμένη υπηρεσία για την εύρεση του κατάλληλου τμήματος και πανεπιστημίου ανάλογα με τα προσόντα του υποψηφίου. Σημειώστε ότι ακόμη και αυτή τη στιγμή μπορούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν αιτήσεις και να ξεκινήσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2011. Απευθυνθείτε στο τμήμα εκπαιδευτικών υπηρεσιών του British Council για άμεση εξυπηρέτηση. Για ραντεβού με εκπαιδευτικό σύμβουλο, στα γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καλέστε στο 210 3692333 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία). Επίσης κάθε Τετάρτη στις 12 μ.μ. το British Council διοργανώνει σεμινάρια για τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να πάρουν όσες πληροφορίες χρειάζονται για τις ημερομηνίες και τις διαδικασίες κατάθεσης της αίτησης εγγραφής, τα δίδακτρα, το κόστος ζωής κ.λπ.
Σεμινάριο
Για όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους σε βρετανικό πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο, θα προτείναμε να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο με πρακτικές συμβουλές για τη φοιτητική ζωή στη Βρετανία. Τρόποι μετακίνησης, διαμονή και φοιτητικές εστίες, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, έξοδα διαβίωσης, αγορές, ιατρική περίθαλψη κ.λπ. και πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπιστούν οι πιθανές δυσκολίες των πρώτων ημερών στο πανεπιστήμιο. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 210 3692333 η επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα www.britishcouncil.org/gr/greece-education-pre-departure-seminars. Στο British Council θα επικυρώσετε και θα μεταφράσετε τα εκπαιδευτικά έγγραφα που απαιτούνται για την εισαγωγή σας σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 3692333 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία) η επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα www.britishcouncil.org/gr/greece-education-document-translation-and-verification
Οι υποψήφιοι φοιτητές εκτός ΕΕ, θα χρειαστούν φοιτητική visa. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στη Βρετανική Πρεσβεία τηλέφωνο 210 7272600.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΤΑ 50 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΕΙ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ
ΧΩΡΑ
EYΡΩΠH
ΚΟΣΜΟΣ

1
1
2
University of CAMBRIDGE
2
2
4
University College London (UCL)
3
3
5
IMPERIAL College London
4
4
5
University of OXFORD
5
5
20
University of EDINBURG
6
6
23
KING'S College London
7
8
26
University of MANCHESTER
8
10
28
University of BRISTOL
9
18
58
University of WARWICK
10
22
66
University of BIRMINGHAM
11
23
67
London School of Economics and Political Science (LSE)
12
26
70
University of YORK
13
30
79
University of Glasgow
14
31
82
University of SHEFFIELD
15
33
87
University of ST ANDREWS
16
35
91
University of NOTTINGHAM
17
38
95
University of SOUTHAMPTON
18
40
99
University of LEEDS
19
43
103
DURHAM University
20
53
129
University of ABERDEEN
21
55
135
CARCIFF University
22
57
137
University of Liverpool
23
59
144
University of BATH
24
64
158
NEWCASTLE University
25
66
162
LANCASTER University
26
67
164
QEEN MARY University of London
27
69
166
University of SUSSEX
28
81
191
University of READING
29
83
196
University of LEICESTER
30
86
201
Queen's University of BELFAST
31
96
215
University of DUNDEE
32
102
229
LOUGHBOROUGH University
33
104
234
School of Oriental and African Studies (SOAS)
34
107
249
University of SURREY
35
110
254
University of STRATHCLYDE
36
114
266
University of EXETER
37
119
273
University of ESSEX
38
126
287
ASTON University
39
133
302
University of EAST ANGLIA
40
138
316
ROYAL HOLLOWAY University of London
41
139
318
BRUNEL University
42
159
357
SWANSEA University
43
160
361
GOLDSMITHS University of London
44
165
374
Heriot-Watt University
45
168
383
University of BRADFORD
46
169
386
ABERYSTWYTH University
47
171
394
BANGOR University
48
175
401
CITY University London
49
175
401
The OPEN University
50
175
401
University of HULL
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...