29 Ιουλ 2011

Κυβερνητική στροφή για τον ΟΠΑΠ


Στροφή της κυβέρνησης στο θέμα της πώλησης του ΟΠΑΠ σε ιδιώτες συνιστούν οι χθεσινές δηλώσεις στη Βουλή του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στη δεύτερη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τη νέα θέση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση ...
δεν έχει δεσμευθεί ότι θα πουλήσει τον ΟΠΑΠ, αλλά ότι θα έχει έσοδα από τον ΟΠΑΠ υπέρ του δημοσίου χρέους» και εν κατακλείδι «το υπουργικό συμβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο μέσο για την άντληση των εσόδων που έχουν προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο νομοσχέδιο από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Μέχρι να γίνει αυτό οι προσπάθειες της κυβέρνησης συγκεντρώνονται στο να ενισχυθεί η υπεραξία του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ, τόσο από το μετοχικό σκέλος (σσ. διαθέτει το 34%) όσο και από το δικαίωμα άσκησης της διοίκησης. «Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες και την ανάγκη το Δημόσιο να τηρήσει τη δέσμευσή του για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου και 5 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να διασπαστεί η άδεια για τα VLTs σε δύο άδειες μία για τον ΟΠΑΠ και μία εκτός ΟΠΑΠ, διότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε αμφιβολία το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ το οποίο επεκτείνεται κιόλας, με την επέκταση της σύμβασης αποκλειστικότητας που έχει ο ΟΠΑΠ έναντι σημαντικού τιμήματος υπέρ του Δημοσίου», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος, διευκρινίζοντας ότι ο ΟΠΑΠ θα λάβει άδεια για το σύνολο των 35.000 μηχανημάτων ως παραχωρησιούχος, από τις οποίες 16.500 θα δημοπρατήσει σε τέσσερις έως δέκα υποπαραχωρησιούχους, οι οποίοι θα τελούν υπό τον έλεγχο του ΟΠΑΠ. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι το διαδικτυακό στοίχημα θα οργανωθεί ύστερα από διαγωνισμό με άδειες που θα χορηγηθούν από το Δημόσιο, καθώς ο ΟΠΑΠ δεν έχει αποκλειστικότητα και επί του διαδικτυακού στοιχήματος.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες και οι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου δεν θα μπορούν να προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε μη νόμιμες δραστηριότητες στοιχήματος στο Διαδίκτυο.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να προικοδοτήσει τον ΟΠΑΠ πριν από την αποκρατικοποίησή του με στόχο να πετύχει το μέγιστο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα πιεζόμενη ασφυκτικά από την επίτευξη των στόχων που έχει αναλάβει για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη μείωση του δημόσιου χρέους.
«Το υπουργικό συμβούλιο και η διυπουργική επιτροπή επί τη βάσει των εκτιμήσεων των διεθνών μας συμβούλων για την αξία του ΟΠΑΠ, χρηματιστηριακή και αγοραία, θα κάνει στη συνέχεια την καλύτερη επιλογή για το δημόσιο συμφέρον και για τη μείωση του δημοσίου χρέους» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό δεν είναι μία απόφαση που λαμβάνεται τώρα.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Η στροφή της κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη παρατήρησε ότι αλλάζουν τελείως οι όροι του παιχνιδιού, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να υπερασπίζεται όχι τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά μίας εταιρείας που ανήκει κατά 66% σε ιδιώτες. «Είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να περάσει από τη Βουλή;» αναρωτήθηκε. Σε ανάλογο επιχειρηματολογικό σκεπτικό ο βουλευτής του ΣυΡιζΑ κ. Δ. Παπαδημούλης μίλησε για νέο σκάνδαλο, μεγαλύτερο της αρχικής ρύθμισης, αφού η νέα ρύθμιση είναι ένα νέο bonus στους ιδιώτες κατόχους του ΟΠΑΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι έπρεπε να έρθει η αντίφαση της αρχικής ρύθμισης με την οποία από τη μία πλευρά η κυβέρνηση ζήτησε να λάβει χρήματα από την παράταση του αποκλειστικού μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και από την άλλη διασπούσε το μονοπώλιο αυτό με την πώληση αδειών παιγνιομηχανημάτων σε πολλούς ιδιώτες.
«Ετσι χάναμε τη βασική επιχειρηματολογία έναντι της ΕΕ εξαιτίας του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, υπενθυμίζοντας ότι για το ζήτημα των συμβάσεων του ΟΠΑΠ με την Ιντραλότ διεξάγεται ήδη δικαστική έρευνα, ενώ θα διεξαχθεί και αντίστοιχη Κοινοβουλευτική.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θ. ΤΖΑΛΑΒΡΑΣ
Πηγή 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...