27 Ιουλ 2011

Τέσσερις αποφάσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


Τέσσερις αποφάσεις λήφθηκαν στη σύσκεψη υπουργικής Επιτροπής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συστήματα φωτοβολταϊκών και προώθηση αιτήσεων μέχρι τέλος του 2011, θα μπορούν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα και να απαμβλύνουν της κρίση που δημιουργήθηκε μετά την τραγωδία στο Μαρί στην Κύπρο..

Την άμεση προώθηση  λειτουργίας φωτοβολταικών συστημάτων και πάρκων ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορίου, μετά την υπουργική σύσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και γεωργίας, για θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην παρουσία εκπροσώπων της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ.

Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι «θα προωθηθούν μικρά συστήματα φωτοβολταϊκά μέχρι 20 κιλοβατ, θα δοθεί η δυνατότητα όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος του 2011».
Η επιδότηση, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ανακοινωθεί με την έναρξη λειτουργίας του σχεδίου. Σύντομα μάλιστα θα προωθηθεί η λειτουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Άλλο μέτρο που αποφάσισαν οι αρμόδιοι υπουργοί για εξοικονόμηση της ενέργειας, είναι η διάθεση συμπαγών λαμπτήρων σε σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα και λήπτες δημοσίου βοηθήματος.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι «δίνουμε κίνητρα γιατί βασικά χρειαζόμαστε ενέργεια το συντομότερο δυνατό και επισπεύδουμε και απλοποιούμε διαδικασίες, γιατί ίσως αυτά τα προγράμματα να τα ετοιμάζαμε το 2014, αντί τότε, πάμε δυόμισι χρόνια νωρίτερα».

Όσον αφορά την ποσότητα των μεγαβάτ που θα παράγονται μετά και την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι στόχος είναι πριν από το τέλος της εβδομάδας να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τα μεγαβάτ, το κόστος κτλ.
Πηγή: Sigmalive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...