31 Ιουλ 2011

Τριτοκοσμικές συνθήκες στα κέντρα υγείας των Κυκλάδων


Για να έρθει ένας γιατρός στις Κυκλάδες θα πρέπει κάποτε το υπουργείο Υγείας να πράξει τα αυτονόητα. Δηλαδή να φροντίσει να κάνει ελκυστική αυτή τη μετάθεση και όχι κάθε φορά ο εκάστοτε υπουργός Υγείας να θεωρεί υπεύθυνους τους γιατρούς που δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου».
Αυτή είναι η αποστομωτική απάντηση που δίνουν οι γιατροί (ειδικευμένοι, ειδικευόμενοι και αγροτικοί) των Κέντρων Υγείας στις Κυκλάδες στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος πρόσφατα στη Βουλή έριξε τις ευθύνες στους λειτουργούς του Ιπποκράτη,.....
επειδή είναι μονίμως υποστελεχωμένες οι υγειονομικές δομές των νησιών. «Ο κ. Λοβέρδος μιλάει εκ του ασφαλούς από τον υπουργικό του θώκο. Αύριο όμως θα φύγει και αυτός και θα έρθει ο επόμενος να πει τα ίδια, χωρίς όμως να κάνει αυτά που οφείλει»!
Καλά κάνει η «Δημοκρατία» και σηκώνει το θέμα σήμερα, ωστόσο αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται εδώ και χρόνια και φυσικά και όταν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία τα ίδια χάλια επικρατούσαν. Προφανώς ούτε το ένα κόμμα, ούτε το άλλο μας σέβεται ως πολίτες και γράφουν αμφότεροι στα παλαιά τους υποδήματα και τους πολυπόθητους τουρίστες.
Οι γιατροί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις αντίξοες συνθήκες της δουλειάς τους στα γαλανόλευκα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για έμπειρους επιστήμονες αλλά και νεότερους που κάνουν το αγροτικό τους, αναπτύσσοντας προσωπικές σχέσεις με τους κατοίκους, και οι οποίοι αναγκάζονται πολύ συχνά να κάνουν τους νοσοκόμους, τους τραυματιοφορείς, τους τηλεφωνητές ακόμα και τους οδηγούς προκειμένου να σώσουν ζωές. Το ελληνικό φιλότιμο σε όλο του το μεγαλείο… Όσοι επιλέγουν να μείνουν στο νησί το κάνουν εν γνώσει του γεγονότος ότι το κινητό τους τηλέφωνο θα είναι μέρα-νύχτα ανοιχτό, θα κάνουν εικοσιτετράωρες εφημερίες χωρίς μία μέρα ρεπό (για καλοκαιρινή άδεια ούτε για αστείο, δεν το συζητούν) και φυσικά ότι απαγορεύεται να αρρωστήσουν.
Κάποιοι δεν το αντέχουν και αποχωρούν, παραδίδοντας τις θέσεις τους σε συναδέλφους για να δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Γιατί πρόκειται για σκληρό crash test, όπως θα διαπιστώσετε και από τις περιγραφές των γιατρών των Κυκλάδων.
Αμοργός: Τρείς επιστήμονες για 10.000 ανθρώπους το καλοκαίρι
Το πανέμορφο νησί του απέραντου γαλάζιου φέτος είναι το πιο αδικημένο των Κυκλάδων, καθώς παρουσιάζει τις περισσότερες ελλείψεις, όπως ο οδοντίατρος Απόστολος Δερετζής. Η Αμοργός χρειάζεται άμεσα παθολόγο, γενικό ιατρό, μικροβιολόγο, παιδίατρο και δύο οδηγούς ασθενοφόρου. «Η μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο της Νάξου, όπως γίνεται μέχρι τώρα, με τον πιο επιεική όρο είναι απαράδεκτη. Ακόμα και για μια απλή γενική αίματος οι ασθενείς, καιρού επιτρέποντος, κάνουν μέχρι και τρεις ώρες να φτάσουν. Μιλάμε για τριτοκοσμικές καταστάσεις που δεν διορθώνονται» σημειώνει ο γιατρός και τονίζει: «Τον χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 1.800, όμως το καλοκαίρι φτάνουν και τους 10.000. Είμαστε μόνο τρεις γιατροί για τόσο κόσμο. Εάν έδιναν τουλάχιστον ένα δωρεάν σπίτι, θα ήταν ένα ελκυστικό κίνητρο για να έρθουν οι συνάδελφοι. Τώρα περιμένουμε δύο παιδίατρους από την Αθήνα, όμως μόνο για το καλοκαίρι, μετά θα φύγουν και το νησί θα. μείνει και πάλι ακάλυπτο. Με ημίμετρα δεν λύνεται το πρόβλημα».
Μύκονος: Γίνονται 20 τροχαία την ημέρα και δεν υπάρχει ορθοπεδικός
«Έχω βαρεθεί να λέω τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο που γίνεται αυτό το ρεπορτάζ» λέει με πικρία ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας της Μυκόνου Χρήστος Κλεάνθους, που μετράει 33 χρόνια στο ΕΣΥ (24 χρόνια στις Κυκλάδες, εκ των οποίων τα 21 στη Μύκονο). Μας λέει τα αυτονόητα: «Πώς να έρθει ένας γιατρός με βασικό μισθό εδώ, όταν η ζωή είναι πανάκριβη γιατί μας αντιμετωπίζουν ως τουρίστες; Μόνο το ενοίκιο για το σπίτι είναι ο μισός μισθός!» Όπως μάλιστα σημειώνει ο γιατρός, αυτήν την εποχή γίνονται 15-20 τροχαία ατυχήματα την ημέρα κι όμως το κοσμοπολίτικο νησί δεν διαθέτει ορθοπεδικό και καρδιολόγο! «Τουλάχιστον να έδινε κάποια κίνητρα ελκυστικά, όπως τον βαθμό του διευθυντή στον ορθοπεδικό, για να πάρει 600 ευρώ παραπάνω, ίσως κάτι γινόταν! Μην κοιτάτε τους καλοκαιρινούς μήνες με τους χιλιάδες τουρίστες, δεν έχετε ιδέα πώς περνάνε οι υπόλοιποι οκτώ μήνες» προσθέτει ο κ. Κλεάνθους.
Άνδρος: Λείπουν μικροβιολόγος γάζες σύριγγες επίδεσμοι, γύψος
«Ας είναι καλά ο ιδιώτης μικροβιολόγος» που ξυπνάει τις νύχτες κάθε φορά που τυχαίνει ένα επείγον περιστατικό στην Άνδρο, καθώς το Κέντρο Υγείας του νησιού δεν διαθέτει μικροβιολόγο και παρασκευαστή αλλά ούτε τεχνολόγο για τις ακτινογραφίες, όπως σημειώνει ο οδοντίατρος Κωνσταντίνος Καλαμπαλίκης. Εκείνο δε που απεύχονται καθημερινά οι γιατροί είναι να αντιμετωπίσουν κάποιο πολύ σοβαρό περιστατικό που χρειάζεται μεταφορά ασθενούς όταν πέφτει το σκοτάδι. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις αεροδιακομιδές το βράδυ, γιατί το μηχάνημα που δίνει το στίγμα του νησιού είναι χαλασμένο! Αυτό βέβαια είναι δουλειά του δήμου» λέει ο κ. Καλαμπαλίκης και προσθέτει για τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί του νησιού: «Πριν από μερικούς μήνες λέγαμε στον κόσμο να φέρνει γάζες, σύριγγες, επιδέσμους και γύψο από το φαρμακείο. Τώρα μας φέρνουν υλικά αλλά με δόσεις. Είναι δύσκολη η ζωή στο νησί, αλλά δεν βλέπω να νοιάζεται κανείς».
Μήλος: Κλιματιστικό από δωρεά και σεντόνια από ξενοδοχεία
Στη Μήλο οι κάτοικοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό με νύχια και με δόντια το Κέντρο Υγείας τους. Στην προσπάθεια τους αυτή έχουν συστήσει ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που αναλαμβάνει να συγκεντρώνει τα χρήματα «αντί στεφάνου» σης κηδείες, για να καλύψουν τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας τους, το οποίο και στηρίζεται κυρίως από δωρεές: «Πρόσφατα μας έκαναν δωρεά ένα κλιματιστικό, ενώ παλαιότερα έναν βιοχημικό αναλυτή, έναν καρδιογράφο και ένα ποδήλατο για το φυσιοθεραπευτήριο. Πολύ συχνά οι ξενοδόχοι μάς στέλνουν σεντόνια και μαξιλάρια» μας λέει η οδοντίατρος Μόρφω Βαλα. Παρ’ όλα αυτά στο νησί (των 5.000 μονίμων κατοίκων και των 25.000 τουριστών) φέτος το Κέντρο Υγείας έχει μόνο τρεις γιατρούς, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι δώδεκα: «Έχουμε παθολόγους και μας λείπουν οι βασικές ειδικότητες. Το μικροβιολογικό λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Πέμπτη. Αναγκαζόμαστε να διώχνουμε και απλά περιστατικά για τη Σύρο που, εάν είχαμε γιατρούς, θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε εδώ και να γλιτώσουν οι άνθρωποι την ταλαιπωρία της μεταφοράς. Μέχρι πότε το ΕΣΥ θα βασίζεται στο ελληνικό φιλότιμο;»
Τήνος: Έχουν χαθεί πολλές ζωές μέχρι να έρθει το ελικόπτερο!
Στο νησί της πιο φημισμένης Παναγιάς, των 10.000 μονίμων κατοίκων και αυτήν την εποχή πλημμυρίζει από κόσμο το Κέντρο Υγείας δουλεύει με μισό προσωπικό και οι γιατροί «αναλαμβάνουν» τη γραμματειακή υποστήριξη και το τηλεφωνείο! «Το ακτινολογικό είναι ένα «αγκάθι» για εμάς. Έρχεται ιδιώτης, τον οποίο πληρώνουν οι ασθενείς, και δουλεύει το μηχάνημα μας» λέει με παράπονο η διευθύντρια του Κ.Υ., κυρία Δέσποινα Λουλουδάκη, που είναι στις Κυκλάδες 18 χρόνια. Και να ήταν μόνο αυτό! «Δεν έχουμε γενικό γιατρό, μαιευτήρα-γυναικολόγο,γενικό χειρουργό και οδοντίατρο, ενώ χρειαζόμαστε ακόμα έναν καρδιολόγο, έναν παιδίατρο, έναν ορθοπεδικό» προσθέτει η κυρία Λουλουδάκη, η οποία και προτείνει ως μια λύση να υπάρχει μόνιμα ένα ελικόπτερο στις Κυκλάδες, καθώς μόνο στην Τήνο ο μέσος όρος των αεροδιακομιδών είναι 25-30 κάθε χρόνο. Έχουν χαθεί πολλές ζωές μέχρι να έρθει το ελικόπτερο από την Αθήνα!»
Κέα: Χωρίς ακτινολογικό, η διάγνωση γίνεται με το μάτι!
Τρεις γιατροί (δύο γενικοί και ένας παιδίατρος) καλούνται να καλύψουν τους περίπου 10.000 κατοίκους-επισκέπτες αυτήν την εποχή στην Κέα. Τα περισσότερα περιστατικά διακομίζονται στην Αθήνα, αφού ακόμα και στα κατάγματα η διάγνωση γίνεται με το… μάτι!«Πρόσφατα είχαμε ένα παιδί με κάταγμα κερκίδας-ωλένης που το διέγνωσα χωρίς να κάνω ακτινογραφία, γιατί δεν έχουμε μηχάνημα. Φυσικά, το έδιωξα στην Αθήνα!» λέει ο γιατρός που εφημέρευε στο Κέντρο Υγείας της Κέας και προσθέτει: «Η πίεση, η αϋπνία, η κόπωση, η εγκληματική έλλειψη των απαραίτητων μέσων για να κάνουμε τη δουλειά μας μάς έχουν γεράσει πριν την ώρα μας. Ο εξαντλημένος γιατρός είναι επικίνδυνος γιατρός! Προκηρύσσονται θέσεις, αλλά δεν έρχονται οι συνάδελφοι» μας. Αυτό είναι αλήθεια. Ο κ. υπουργός, εάν ήταν γιατρός, θα ερχόταν να δουλέψει κάτω από αυτές τις συνθήκες; Καλή είναι η κριτική εκ του ασφαλούς, αλλά εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».
Σαντορίνη: Πολυτέλεια ο καρδιολόγος ο ορθοπεδικοί, ο οδοντίατρος
Η Σαντορίνη, που είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, με τους 120.000-150.000 επισκέπτες το καλοκαίρι και τους 15.000 κατοίκους τον χειμώνα, αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι νοσοκομείο και όχι Κέντρο Υγείας, το οποίο μάλιστα τώρα δεν διαθέτει καρδιολόγο, ορθοπεδικό και οδοντίατρο, τονίζει ο Ιωάννης Λαμπράκης, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Κ.Υ. «Υπάρχουν τέσσερις γενικοί παθολόγοι, δύο παιδίατροι, ένας γυναικολόγος, ένας ακτινολόγος, ένας μικροβιολόγος και τρεις τεχνολόγοι. Όμως, δεν έχουμε καρδιολόγο και ορθοπεδικό, βασικές ειδικότητες! Οι άνθρωποι αναγκάζονται και πηγαίνουν σε ιδιώτες. Το ευτύχημα είναι ότι το νησί μας διαθέτει δικό του αεροπλάνο για τις αεροδιακομιδές, που είναι δωρεά του ιδρύματος Λουλάς και Ευάγγελου Νομικού».
Σίφνος: Αναγκαίοι τουλάχιστον άλλοι δυο ειδικευμένοι
«Μετράω τις ημέρες να φύγω!» Τα λόγια της 33χρονης κοπέλας που κάνει το αγροτικό της στη Σίφνο και αυτές τις ήμερες καλύπτει μόνη της τις υγειονομικές ανάγκες του νησιού, καθώς οι συνάδελφοι της λείπουν για λόγους υγείας, προκαλούν ανατριχίλα! «Αυτές τις ημέρες είμαι μόνη μου στο νησί που βουλιάζει από τουρίστες και τρέμω κάθε φορά που αντιμετωπίζω τροχαίο ατύχημα με συντριπτικά κατάγματα στο κρανίο και το σώμα. θα έπρεπε να είναι άλλοι δύο γιατροί ειδικευμένοι, ώστε να αισθάνομαι και εγώ ασφαλής. Με ημίμετρα δεν μπορείς να προσφέρεις υπηρεσίες υγείας. Είχα άλλα όνειρα όταν μπήκα στην Ιατρική, θα πάρω την ειδικότητα μου στη δερματολογία και σκέφτομαι σοβαρά να εγκαταλείψω και την Ελλάδα».
Πηγή: Δημοκρατία

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...