27 Ιουλ 2011

Πώς να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση


Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι… αστεία υπόθεση. Με 8 απλά βήματα όμως, μπορούμε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειές της.
Των φρονίμων τα παιδιά όχι μόνο... μαγειρεύουν πριν πεινάσουν, αλλά ξέρουν και να αποφεύγουν τις γαστρεντερικές διαταραχές που προκαλεί η λεγόμενη τροφική δηλητηρίαση. Τα τρόφιμα μπορεί να μολυνθούν σε οποιαδήποτε από τις φάσεις της παραγωγής και συσκευασίας τους....
και μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας, οπότε με μερικά απλά βήματα σωστής υγιεινής, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις πιθανότητες να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση:
Η πρόληψη ξεκινά από το σπίτι
-Πάντα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και ζεστό νερό, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, ειδικότερα στην περίπτωση που μαγειρεύουμε κρέας, ψάρια και θαλασσινά ή αυγά.
-Πλένουμε με ζεστό νερό και διατηρούμε όλα τα μαγειρικά σκεύη και αξεσουάρ καθαρά.
-Αποφεύγουμε το μαγείρεμα όταν έχουμε ήδη στομαχικές διαταραχές.
-Σε περίπτωση που κοπούμε ή καούμε, καλύπτουμε τις πληγές μας με επιδέσμους και φοράμε γάντια, όταν μαγειρεύουμε.
-Πλένουμε καλά τα λαχανικά και φρούτα κάτω από τρεχούμενο νερό.
-Τοποθετούμε τα πλυμένα φρούτα και λαχανικά σε καθαρά σκεύη, δεν τα ξαναβάζουμε στη σακούλα ή τη συσκευασία όπου τα αγοράσαμε.
-Αποστειρώνουμε τις πετσέτες της κουζίνας με καυτό νερό ή χλωρίνη.
Πώς να ζεσταίνουμε το φαγητό
Η ελάχιστη θερμοκρασία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης του φαγητού από μικρόβια, είναι περίπου 74 βαθμοί κελσίου. Εάν μας μείνει φαγητό και το φυλάξουμε, πρέπει να το ξαναζεστάνουμε τουλάχιστον σε αυτή τη θερμοκρασία, ειδικά εάν προορίζεται για εγκύους και άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Το μισομαγειρεμένο φαγητό μπορεί να έχει μικρόβια, γι’ αυτό πρέπει όλες οι σάλτσες, οι σούπες και οι μαρινάδες, να μαγειρεύονται. Αντίστοιχα τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι το ασπράδι και ο κρόκος να είναι σταθερά, ενώ τα οστρακοειδή πρέπει να μαγειρεύονται έως ότου ανοίξει το κέλυφος.
Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορούμε να εξετάζουμε την θερμοκρασία των κρεάτων με ένα θερμόμετρο.
Αποφεύγουμε την διασπορά μικροβίων
-Τυλίγουμε καλά τα κρέατα που μας έχουν απομείνει, ώστε να μη στάζουν σε άλλα τρόφιμα στο ψυγείο και τα αποθηκεύουμε σε διαφορετικό σημείο από τα μαγειρεμένα φαγητά.
-Χρησιμοποιούμε διαφορετικά σκεύη και μαχαίρια, ώστε να μην μεταφέρουμε μικρόβια από το ωμό κρέας στο ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά.
-Καθαρίζουμε επιμελώς τις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε για την προετοιμασία του φαγητού.
Η σημασία της καλής ψύξης...
-Όταν αγοράζουμε ευαίσθητα τρόφιμα, πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες. Εάν η θερμοκρασία της κουζίνας είναι πάνω από 32 βαθμούς κελσίου, η ψύξη πρέπει να γίνει μέσα μία ώρα.
-Όταν μαρινάρουμε, αφήνουμε τα φαγητά στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
-Μπορούμε να παγώσουμε τον κιμά, τα πουλερικά και τα θαλασσινά εντός δύο ημερών από την αγορά τους, ενώ το μοσχάρι, το αρνί και το χοιρινό, μεταξύ τριών και πέντε ημερών.
-Δεν διατηρούμε φαγητό στο ψυγείο για πάνω από τέσσερις ημέρες.
...και η σημασία της σωστής απόψυξης
-Εάν θέλουμε να ξεπαγώσουμε κρέας μέσα στο ψυγείο, πρέπει να το τυλίξουμε σφιχτά ώστε όταν ξεπαγώσει να μη στάζει πάνω σε άλλα τρόφιμα. Τα κρέατα και τα θαλασσινά που ξεπαγώνουμε, πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε τρεις με πέντε μέρες.
-Εάν ξεπαγώνουμε το φαγητό σε φούρνο μικροκυμάτων, πρέπει να ρυθμίζουμε το φούρνο ανάλογα, ώστε η απόψυξη να γίνεται ομοιόμορφα και το φαγητό να ψήνεται και μέσα και έξω. Επίσης πρέπει να ξεχωρίζουμε κομμάτια κρέατος που έχουν κολλήσει μεταξύ τους.
-Εάν θέλουμε να ξεπαγώσουμε σε κρύο νερό, βάζουμε τη σφραγισμένη συσκευασία σε κρύο νερό και αλλάζουμε το νερό κάθε μισή ώρα, ή βάζουμε τη συσκευασία κάτω από τρεχούμενο νερό.
Σε κάθε περίπτωση, όταν ξεπαγώνουμε κρέατα, πρέπει να τα μαγειρέψουμε άμεσα.
Ελέγχουμε τις πηγές νερού και φαγητού
-Το νερό με το οποίο πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, πρέπει να είναι καθαρό.
- Προτιμούμε τα παστεριωμένα γάλατα, χυμούς, αυγά, γιαούρτια και τυριά, από τα φρέσκα.
-Φροντίζουμε το φαγητό να είναι καλά μαγειρεμένο. Το ωμό ή μισοψημένο φαγητό μπορεί να περιέχει βλαβερά μικρόβια.
- Η αγορά οστρακοειδών απαιτεί μεγάλη προσοχή. Φροντίστε να τα αγοράζετε από αξιόπιστα σημεία.
Κονσέρβες και βάζα
-Αποφεύγουμε χτυπημένες κονσέρβες και τα βάζα χωρίς κενό αέρος, αφού υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μόλυνσης.
-Εάν οι ασφάλειες των συσκευασιών λείπουν ή φαίνεται να έχουν παραβιαστεί, υπάρχει περίπτωση μόλυνσης.
Σερβίροντας το φαγητό
Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και κατά το σερβίρισμα, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του φαγητού. Γι’ αυτό έχετε στο νου σας τα εξής:
-Τα ζεστά φαγητά πρέπει να διατηρούνται στους 60 βαθμούς κελσίου και τα κρύα γύρω στους 7 βαθμούς ή λιγότερο. Γι’ αυτό σερβίρουμε το φαγητό σε ανάλογα σκεύη, ώστε να διατηρούνται σωστά σε αυτές τις θερμοκρασίες.
-Όταν σερβίρουμε πολλά άτομα, μεταφέρουμε όσο φαγητό χρειαζόμαστε με μικρά σκεύη και διατηρούμε το υπόλοιπο στο φούρνο στους 90 με 120 βαθμούς κελσίου (αν είναι ζεστό), ή στο ψυγείο.
-Ό,τι δεν καταναλώσουμε, το αποθηκεύουμε στο ψυγείο ή πετάμε ό,τι έχει μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες (ή μια ώρα το καλοκαίρι).
Πηγή  clickatlife

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...