27 Ιουλ 2011

Καταβολή του ΦΠΑ με δόσεις μέσω τραπεζών


«Ανάσα» ρευστότητας στις επιχειρήσεις αλλά και αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου αναμένεται να έχει η ενεργοποίηση του μέτρου της καταβολής του ΦΠΑ σε 3 δόσεις.
«Ανάσα» ρευστότητας στις επιχειρήσεις αλλά και αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου αναμένεται να έχει η ενεργοποίηση του μέτρου της καταβολής του ΦΠΑ σε 3 δόσεις.
Ήδη πάνω από 7.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ....
επέλεξαν την καταβολή του φόρου σε δόσεις. Το μέτρο και η νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ενεργοποιήθηκε από τις 14 Ιουλίου.
Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας 79.000 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (χρεωστικές, πιστωτικές και μηδενικές) από τις οποίες 7.042 αφορούν καταβολή του φόρου σε δόσεις.
Τρόπος καταβολής
Όσον αφορά στην καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν:
1. Πριν ολοκληρώσουν την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, να συμπληρώσουν το ποσό της πρώτης δόσης στο πεδίο με κωδικό 521 του νέου εντύπου Φ2.
2. Το ποσό της πρώτης δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 300 ευρώ.
3. Οταν έχει συμπληρωθεί το ποσό της πρώτης δόσης η «ταυτότητα πληρωμής» με την οποία γίνεται η καταβολή στις Τράπεζες, αφορά μόνο στο ποσό αυτό.
4. Το υπόλοιπο ποσό (κωδ. 522) προσαυξημένο κατά 2% (κωδ. 514) καταβάλλεται το πολύ σε δύο μηνιαίες δόσεις στο τμήμα εσόδων της ΔΟΥ.
5. Η κάθε δόση, πλην της τελευταίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ευρώ.
6. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να χρησιμοποιούν τη δυνατότητα καταβολής ΦΠΑ σε δόσεις πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι, αν δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα μία δόση, στερούνται του δικαιώματος καταβολής του φόρου σε δόσεις, για την τρέχουσα και την επόμενη κάθε φορά διαχειριστική περίοδο.
7. Η δυνατότητα τμηματικής καταβολής δεν ισχύει για τις έκτακτες δηλώσεις ΦΠΑ.
Μαρία Βουργάνα
Πηγή  imerisia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...