23 Οκτ 2015

Ολάντ: Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός - Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Τσίπρας: «Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτεί η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη» - Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν ελληνογαλλική διακήρυξη...... για συνεργασία των δύο χωρών - Στις 12 η ομιλία του Γάλλου προέδρου στη Βουλή
 
Με μια σύντομη ξενάγηση στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε συγκινημένος από την υποδοχή και τόνισε ότι χρειάστηκε κουράγιο και θάρρος από την ελληνική κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί για άλλη μια φορά με την Ευρώπη για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

«Ξέρω τι υπέστη ο Ελληνικός λαός με την κρίση. Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας όπως και σε όλη την ιστορία μας γιατί έχουμε κοινές αξίες» συμπλήρωσε ο Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας ότι μετά από αυτή την κρίσιμη φάση η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα για να τη στηρίζει.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα των προσφύγων λέγοντας ότι «η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα στη δοκιμασία αυτή».

«Ηρθα εδώ με Γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο λόγια, πρέπει να είναι και πράξεις» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του είπε ότι «είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκεστε στην Ελλάδα σε επίσημη επίσκεψη που την οργανώναμε καιρό τώρα αλλά πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή» επισημαίνοντας τη φράση του Γάλλου προέδρου ότι «τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και τι η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία».

«Στις ημέρες μας η δημιουργική συνεργασία παίρνει χαρακτήρα που έχει να κάνει με το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις δυτικές αξίες και αρχές» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι δυνάμεις της προόδου είτε βρίσκονται σε επίπεδο κυβερνητικό είτε σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων πρέπει να δώσουν ένα κοινωνικό αγώνα. Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτεί η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη».

Η ξενάγηση στο Μαξίμου
Αμέσως μετά την είσοδο του Γάλλου προέδρου στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε να τον ξεναγήσει στους χώρους του πρωθυπουργικού μεγάρου επισημαίνοντας του ότι ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αυτός που οργάνωσε το ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού.

«Το γραφείο σας είναι εδώ;» ρώτησε ο κ. Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι απόλυτα άνετο αλλά είμαστε όλοι εδώ». «Οι υπουργοί που είναι;» ήταν η επόμενη απορία του Γάλλου προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα να του απαντα ότι βρίσκονται σε άλλη αίθουσα «εκεί που θα συναντηθούμε αργότερα» και να εξηγεί στον Γάλλο επίσημο ότι «η επίσημη αίθουσα που συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο είναι στη Βουλή».

Στις 12 η ομιλία Ολάντ στη Βουλή
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την πλήρη στήριξη που πρόσφερε με τις επίσημες δηλώσεις του κ. Ολάντ για το θέμα του χρέους.

Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη τύπου ενώ στις 12 το μεσημέρι ο Γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί στη Βουλή όπου θα εκφωνήσει ομιλία.

Ολάντ και Τσίπρας αναμένεται να υπογράψουν ελληνογαλλική διακήρυξη συνεργασίας σε βασικούς τομείς όπως:
- Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.  
- Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
- Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κ.ά.
- Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Στήριξη για το θέμα του χρέους
Στις πρώτες του ώρες στην Ελλάδα ο Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε ότι αφού στήριξε την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Ιουλίου, τώρα προωθεί το άνοιγμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος. Είπε μάλιστα ότι είναι μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου. Φυσικά υπό την προυπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η ομιλία του Γάλλου προέδρου στη Βουλή θεωρείται από την γαλλική πλευρά ως η υψίστη πολιτική στιγμή της επίσκεψής του. Θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, θα επαναλάβει την υποστήριξή του για την αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης» ενώ θα μιλήσει και για τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης. Διαβάστε περισσότερα εδώ


Πηγή: protothema.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...