15 Οκτ 2015

Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό - Τσίπρας: Συνεργασία με Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου

Μέρκελ: Απαιτείται τάξη και έλεγχος της κατάστασης - Ολάντ:Είναι σημαντικό να εγκαταστήσουμε hot spots σε Ιταλία και Ελλάδα
Αντιμέτωπος με νέες πιέσεις για συνεργασία με την Τουρκία στην επιτήρηση........
των θαλάσσιων συνόρων αναμένεται να βρεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό την Πέμπτη.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να βρεθούν λύσεις ωστε να επιλυθεί η ανθρωπιστική κρίση με τους πρόσφυγες, ενώ τόνισε πως πρέπει να στηριχθούν οι χώρες πρώτης γραμμής.

Προσερχόμενη στο κτίριο όπου θα λάβει χώρα η συνεδρίαση, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ διεμήνυσε ότι θα οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να έχουν «περισσότερη τάξη και περισσότερο έλεγχο της κατάστασης».

Θα εξετάσουμε όλες τις πρακτικές πτυχές που αφορούν στο προσφυγικό.
«Θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι όλα τα κράτη θα είναι έτοιμα να συμμετέχουν σε αυτή την κατάσταση», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστή η κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη αυτές τις μέρες.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθεί το πώς μπορούν να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε», είπε και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση.

«Είναι πολύ σημαντικό να εγκαταστήσουμε hot spots σε Ιταλία και Ελλάδα, ενώ και η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Έχουμε δεσμευτεί για την υλοποίηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται «καθαροί κανόνες» για το προσφυγικό.

Προσφυγικό-αξιολόγηση στη συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς
Νωρίτερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Επίσης παρουσιάστηκαν οι ελληνικές θέσεις σε σχέση με το προσφυγικό.

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων, καθώς και η συγκρότηση ενός βιώσιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων.

Συνάντηση του πρωθυπουργού με Γκάμπι Τσίμερ
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αποφασιστική στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην πρωτοβουλία για ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Συζητήθηκε επίσης το προσφυγικό καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις και η αναβάθμιση του πολιτικού ρόλου της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης.

Πιέσεις στην Αθήνα για ελληνοτουρική συνεργασία στο Αιγαίο
Παρόλο που η Αθήνα απορρίπτει τις παραινέσεις, εντούτοις τόσο το Βερολίνο όσο και η Κομισιόν, διά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιμένουν ότι χρειάζονται κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

Το θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη εν όψει της Συνόδου, αλλά και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα. Οι δύο ηγέτες ενδέχεται να έχουν και ολιγόωρη κατ' ιδίαν συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετέφερε στη γερμανίδα καγκελάριο τη θέση της Αθήνας ότι η καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων θα πρέπει να γίνεται στις ηπειρωτικές περιοχές της Τουρκίας. Βασικό επιχείρηση της κυβέρνησης είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται η ροή προσφύγων και θα αποφεύγονται οι συνεχείς τραγωδίες στο Αιγαίο.

Στην κυβερνητική σύσκεψη της Τρίτης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, πέραν της αποτίμησης των έως τώρα δράσεων της κυβέρνησης επί του θέματος, προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων, καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής.
Όπως προέκυψε από τη διυπουργική σύσκεψη, η κυβέρνηση προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο με ατζέντα που αφορά, πρώτον, στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην Ευρώπη, με τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hot spots) στα πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο, Λέρο) και, δεύτερον, στα ζητήματα που θέτει η Αθήνα.

Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επανεγκατάσταση (resetllement) των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης και τη μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει την Ελλάδα και για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει λάβει πρωτοβουλίες, αφορά στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των προσφυγικών ροών που υποδέχεται η χώρα (πέραν των Σύρων) αποτελείται από αφγανούς πρόσφυγες, που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίζεται ο προσφυγικός χαρακτήρας.

Επιπλέον, στις θέσεις της ελληνικής ατζέντας συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης, ώστε να ενισχυθούν τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων.
Πηγή: tovima.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...