10 Μαρ 2015

ΚΕΔΕ: "Τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων απο ΔΕΗ και ΟΤΑ"

Πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα μπορούν οι Δήμοι να επιβάλλουν τέλη χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης, υπέργειων και υπόγειων δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας, (ΔΕΗ, ΟΤΑ κ.α.), αναλαμβάνει.....
η ΚΕΔΕ.

Όπως τονίσθηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, πλέον οι οργανισμοί αυτοί έχουν χάσει το δημόσιο χαρακτήρα τους και έχουν μετατραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες. 
Ως εκ τούτου, θα πρέπει αφενός, οι εταιρείες να κληθούν να καταβάλλουν στους Δήμους τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων – υποχρέωση την οποία δεν έχουν σήμερα και, αφετέρου, να αναπροσαρμοσθούν προς τα πάνω τα τέλη διέλευσης, καθώς παρέχουν μεν έργο κοινής ωφέλειας, κερδίζουν όμως οι ίδιες τεράστια ποσά τα οποία δεν αποδίδουν. 
Ειδικότερα για τη ΔΕΗ, επιπλέον στόχος είναι να υπάρξει νομοθετική κατοχύρωση ώστε να παύσει η ΔΕΗ να πλουτίζει – όπως κατ” επανάληψη ειπώθηκε- σε βάρος των δήμων. 
Όπως σημειώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, οι Δήμοι πρέπει να αξιώσουν ώστε τα τέλη διέλευσης και τα τέλη χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, διότι οι κοινόχρηστοι χώροι των Δήμων καταπονούνται, προκαλούνται ατυχήματα, με την οικονομική και θεσμική ευθύνη να βαρύνει τους Δήμους και οι αποκαταστάσεις των κοινόχρηστων χώρων και των οδών δεν είναι αυτές που πρέπει. 
Στα υπερκέρδη των εταιρειών που χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους, τόνισαν οι Δήμαρχοι, οι Δήμοι πρέπει να έχουν μερίδιο. 
Και μάλιστα τη στιγμή που τα υπερκέρδη των ιδιωτών έρχονται σε οξεία αντίθεση με την εντεινόμενη οικονομική δυσανεξία των δήμων, που έχουν επιπλέον επωμισθεί τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μέρος της διαχείρισης της κοινωνικής κρίσης.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...