22 Μαρ 2013

«Θα επιδιώξουμε λύση εκτός Tρόικας όσο επώδυνη κι αν είναι!»

Δραματική δήλωση από τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής
Για σήμερα Παρασκευή, στις 10.00 το πρωί, αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής την συνέχιση της συνεδρίας προκειμένου να δοθεί χρόνος εξέτασης των εννιά κυβερνητικών νομοθετημάτων που κατατέθηκαν χθες βράδυ με τη διαδικασία του επείγοντος. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και των κομμάτων της Βουλής, λόγω του όγκου των σελίδων που θα πρέπει να διεξέρθουν οι Βουλευτές και επειδή δεν προβλέπεται να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις λόγω της.........
μικρής καθυστέρησης στην εξέταση και ψήφιση των συγκεκριμένων νομοθετημάτων, ελήφθη η απόφαση από την προηγηθείσα σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων όπως γίνει δεκτό το αίτημα της Κυβέρνηση για την ανάγκη επείγουσας εξέτασης των νομοθετημάτων.


Σύμφωνα με το protothema.gr, ως εκ τούτου παραπέμπονται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία μέχρι τις 10.00 αύριο το πρωί θα πρέπει να τα εξετάσει και να τα επαναπροωθήσει στην ολομέλεια για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία.

Η ολομέλεια του νομοθετικού σώματος ψήφισε ομόφωνα τρία από τα τέσσερα νομοσχέδια τα οποία περιλάμβανε η σημερινή ημερήσια διάταξη.

Τα νομοσχέδια αυτά είναι ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και ο περί Προϋπολογισμού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκαταστάσης Ατόμων με Αναπηρίες.

Ψηφίστηκε επίσης ο νόμος για τον Προϋπολογισμό του ΧΑΚ με 52 ψήφους υπέρ και μία (Οικολόγων Περιβαλλοντιστών) εναντίον.

- «Δε μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε λύση εκτός μηχανισμού και εκτός τρόικας. Θα εξαντλήσουμε βέβαια κάθε περιθώριο μέσα στα πλαίσια της λογικής», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

«Τα μέτρα που θα πάρουμε τουλάχιστον θα διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από την ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατηγόρησε μάλιστα τη Γερμανία ότι έχει καταφέρει μέσα από τη «γεωπολιτική» της επίθεση να καταστρέψει τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις.

Πρόσθεσε δε ότι οι Κύπριοι θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο διάσωσης, αλλά εκτός μηχανισμού και εκτός τρόικα και έκανε λόγο για «μεθόδευση που έχει στόχο, απροκάλυπτα πλέον, τον στραγγαλισμό της κυπριακής οικονομίας και καταστροφή του τραπεζικού συστήματος».

Για σήμερα στις 10.00 το πρωί αποφάσισε η ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής την συνέχιση της χθεσινοβραδινής συνεδρίας προκειμένου να δοθεί χρόνος εξέτασης των εννιά κυβερνητικών νομοθετημάτων που κατατέθηκαν χθες με τη διαδικασία του επείγοντος.

Τα νομοσχέδια αυτά είναι ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και ο περί Προϋπολογισμού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκαταστάσης Ατόμων με Αναπηρίες. Ψηφίστηκε επίσης ο νόμος για τον Προϋπολογισμό του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου με 52 ψήφους υπέρ και μία εναντίον.

Στη συνέχεια τα αποτελέσματα θα πρέπει να παρουσιαστούν και πάλι στην Τρόικα, αφού ουσιαστικά δεν έχει γίνει ακόμα παρουσίαση του Plan b. Γι αυτό άλλωστε έληξε και χωρίς αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα πάρει καμία απόφαση αν δεν υπάρξει πρώτα ενημέρωση της Τρόικας.

Από την πλευρά της η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, με ανακοίνωση της, θα καλέσει τους υπαλλήλους όλων των τραπεζών να κατέλθουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την ώρα που θα συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο.

Πάντως, οι ατέλειωτες ουρές έξω από τα ATM των κυπριακών τραπεζών, το γεγονός ότι οι Κύπριοι δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις χρημάτων πάνω από 500 ευρώ -γεγονός που έχει σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα στη μεγαλόνησο- και η απειλή της χρεοκοπίας της Κύπρου έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες της Κύπρου.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να πείσει τους Κύπριους ηγέτες να παγώσουν κάθε κίνηση κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία τους, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή ενήμερη για τη σχετική συζήτηση.

«Οι κυπριακές αρχές έχουν τρία πράγματα να κάνουν έως την Τρίτη: να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο σε αντικατάσταση του σχεδίου διάσωσης που απέρριψε η βουλή, να επιβάλουν ένα πάγωμα για μακρά περίοδο στις κινήσεις των κεφαλαίων που είναι τοποθετημένα στις τράπεζες, και να προετοιμάσουν τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες», εξήγησε η πηγή αυτή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη εάν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα.

Ενώ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές ως την Τρίτη, δίνονται εντολές για την μεταφορά κεφαλαίων ύψους εκατομμυρίων ευρώ που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της νήσου μόλις αρχίσουν να λειτουργούν εκ νέου. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, έχει αναφερθεί ένα ποσό ύψους επτά δισεκατομμυρίων, αλλά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Η απόφαση να επιβληθεί το πάγωμα επαφίεται στους Κύπριους ηγέτες. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι μπορεί να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο, αλλά η απόφαση αυτή είναι πολιτική, επέμεινε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά ξένα κεφάλαια, ιδίως ρωσικά αλλά και βρετανικά, έχουν τοποθετηθεί σε κυπριακές τράπεζες που προσφέρουν συμφέρουσες αποδόσεις, δηλαδή κατά πολύ υψηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Εάν δεν επιβληθεί πάγωμα στις κινήσεις κεφαλαίων οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία και το κυπριακό κράτος θα χρειαστεί πολύ μεγάλα κεφάλαια για να καλύψει τις εγγυήσεις σε όλες τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, είπε η πηγή αυτή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...