Έντονες είναι οι διπλωματικές διεργασίες στην ελληνική κυβέρνηση, ενόψει μιας κρίσιμης εβδομάδας για τα εθνικά ζητήματα και υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων που.......
εντείνονται καθημερινά σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο ετοιμάζει προσεκτικά και υπό άκρα μυστικότητα, δεδομένων των λεπτών ισορροπιών, το ταξίδι του κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο την προσεχή Παρασκευή 7 Νοεμβρίου και τη συμμετοχή του το πρωί της επομένης στην τριμερή συνάντηση Κορυφής, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.
Το μεγάλο βάρος δίνεται στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα καθώς με τις συμφωνίες που θα υπογραφούν εκεί, ενδεχομένως να γίνει και το πρώτο βήμα για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.
Αυτό που μπορεί να γίνει στη συγκεκριμένη συνάντηση και υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δηλαδή τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.
Ένα τέτοιο γεγονός θα έχει τεράστια σημασία για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, καθώς με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, κάτι που αρνείται να κάνει η Τουρκία καταπατώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.
Η πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή είχε γίνει στις 20 Φεβρουαρίου του 2013, όταν η ελληνική κυβέρνηση είχε καταθέσει Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις προθέσεις της Άγκυρας να προχωρήσει σε ενεργειακές έρευνες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο.
Το πιο σημαντικό σημείο του ελληνικού κειμένου ήταν αυτό που ανέφερε ότι το οικόπεδο 5033, όπου ήθελαν να ενεργήσουν οι Τούρκοι έφτανε τα 6 ναυτικά μίλια που ήταν τα χωρικά ύδατα του συμπλέγματος του Καστελόριζου, γεγονός που αποτελούσε σαφή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας.
Στη ελληνική Διακοίνωση γινόταν υπενθύμιση της νομοθεσίας Μανιάτη που κατατέθηκε στον ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2012, όπου αναφέρεται πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η Ελλάδα θεωρεί ως εξωτερικό σύνορο τη μέση γραμμή της ΑΟΖ.
Επειδή όμως η μέθοδος της «μέσης γραμμής» δεν μπορεί να υιοθετηθεί μονομερώς, η κίνηση που μπορεί να γίνει άμεσα αυτή τη στιγμή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με δεύτερη χώρα που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Αίγυπτος.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής»