30 Νοε 2014

"Έφυγε" το e-mail του τρόμου – Όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα - Οι "κόκκινες γραμμές" και οι συμβιβασμοί για το ασφαλιστικό

- Πολύ μετά τα μεσάνυχτα "έφυγε" το e-mail προς την τρόικα
- Αγώνας δρόμου να υπάρξει συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου
- Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που μπορούν να... ρίξουν την κυβέρνηση
- Τι δέχεται και τι δεν δέχεται η κυβέρνηση
- "Όχι" στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης
- Θολό το τοπίο για το ΦΠΑ

Το e-mail του τρόμου απεστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, αργά το βράδυ του Σαββάτου, αρκετά μετά τα μεσάνυχτα.

Το κλίμα είναι βαρύ μεν γιατί γίνονται επώδυνοι συμβιβασμοί, όμως κρίνεται ως υπέρτερη ανάγκη η συμφωνία ώστε να κλείσει η αξιολόγηση νωρίς και να μην βρεθεί η χώρα από την 1 Ιανουαρίου σε καθεστώς παράτασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα για κάποιο χρονικό διάστημα τις πρώτες μέρες του 2015.

Προς αυτή την κατεύθυνση βαρυσήμαντο είναι το άρθρο του πρωθυπουργού στο «Εθνος» με το οποίο έδειχνε την ισχυρή θέληση της κυβέρνησης να συμφωνηθεί και το μεταβατικό καθεστώς.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ελληνικών θέσεων κινείται και η συνέντευξη του κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης καλεί τις δύο πλευρές να βρουν λύση με έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά διαβάζοντας προσεκτικά κάτω από τις γραμμές αντιλαμβάνεται κανείς ότι η πρόσκληση αυτή απευθύνεται πρωτίστως προς την τρόικα η οποία εμφανίζεται σκληρή και αδιάλλακτη.

Μέτρα που πονάνε
Τώρα ως προς το σκέλος του ασφαλιστικού το e-mail του τρόμου περιέχει δύο πολύ ισχυρές "κόκκινες γραμμές" οι οποίες δεν είναι δυνατόν να παραβιαστούν χωρίς να πέσει η κυβέρνηση. Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν γίνονται αποδεκτές από τα δύο κόμματα, αλλά και γιατί όπως εκτιμάται δεν πρόκειται να ψηφιστούν στη Βουλή.

Πρόκειται για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης από την 1 Ιανουαρίου 2015 που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων σε ποσοστό από 20 ως και 30% και για τη μείωση των κονδυλίων που θα διατεθούν για το ΕΚΑΣ.

Στη δεύτερη "κόκκινη γραμμή" η μόνη αλλαγή που γίνεται είναι η εσωτερική αναδιανομή μεταξύ των δικαιούχων ώστε να γίνει δικαιότερη η κατανομή του ΕΚΑΣ.

Στα άλλα θέματα του ασφαλιστικού γίνονται αποδεκτές οι αλλαγές, όπως η σταδιακή αύξηση μετά το 2019 των ορίων συνταξιοδότησης ώστε κανένας να μην παίρνει σύνταξη πριν από τα 62 χρόνια, η αύξηση των ενσήμων από τα 4.500 στα 6.500 για να πάρει ένας εργαζόμενος την κατώτερη σύνταξη και η διοικητική ενοποίηση των ταμείων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στις προτάσεις περιλαμβάνεται και εκείνη που ήδη έγινε στο Παρίσι για πάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις για δύο χρόνια.
Θανάσης Λυρτσογιάννης
Πηγή: newsit.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...