30 Νοε 2014

Αγωνία στο Μαξίμου για την απάντηση της τρόικα - Την "πλήρωσε" τελικά ο τουρισμός - Στο 13% ο ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία

- Κανείς από το Μέγαρο Μαξίμου δεν κάνει εκτιμήσεις για την απάντηση της τρόικα και το ύφος
- Το υπουργείο Τουρισμού θεωρεί πως μία αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει πρόβλημα στις προκρατήσεις
- Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων η τρόικα περιμένει...... να δει τα έσοδα του Νοεμβρίου στις 10 Δεκεμβρίου
- Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται πως η όποια συμφωνιά με τους δανειστές θα είναι ανώδυνη για τους πολίτες

Η πρώτη αίσθηση που φτάνει στην κυβέρνηση είναι πως οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο εύκολα αποδεκτές από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά εξακολουθεί και αντιδρά λυσσαλέα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πάντως, οι πρώτες διαρροές αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γλιτώσει από γενικευμένες αυξήσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα, πρότεινε στην τρόικα να γίνει μετάταξη στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 13% μόνο για τη διαμονή σε ξενοδοχεία.

Βέβαια αυτή η κίνηση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργείου Τουρισμού, που θεωρεί πρόβλημα μία τέτοια αλλαγή ειδικά σε μία χρονιά που υπάρχει ρεκόρ προκατήσεων.

Σχετικά με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, όλα θα κριθούν από τα έσοδα του Νοεμβρίου για τα οποία θα υπάρχει εικόνα περί στις 10 Δεκεμβρίου. Τότε μόνο θα κριθεί η τύχη αυτής της ρύθμισης κι αν τα μαντάτα δεν είναι τόσο καλά, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εισοδηματικά κριτήρια, όπως ζητάει η τρόικα.

Mε αγωνία περιμένει το Μέγαρο Μαξίμου την απάντηση της τρόικα μετά το e-mail που εστάλη, αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί από την ελληνική κυβέρνηση να εκτιμήσει ποιά θα είναι η απάντηση και το ύφος των δανειστών.

Όπως και να έχει το e-mail-απάντηση από την τρόικα αναμένεται τη Δευτέρα, αλλά ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς από την επόμενη εβδομάδα υπάρχουν κρίσιμες ημερομηνίες για την κυβέρνηση, όπως η ψήφιση του προϋπολογισμού και το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ για τη διαπραγμάτευση επισημαίνει πως δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, ούτε μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ για το θέμα του ΦΠΑ, επισημαίνεται πως θα αντιμετωπιστεί κατά τρόπο ανώδυνο για τους πολίτες.

Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση είναι τόσο δύσκολη αναφέρει:

- Γιατί αυτή δεν αφορά μόνο την τρέχουσα, τελευταία αξιολόγηση της τρόικα στο πλαίσιο του προγράμματος που λήγει, αλλά και το νέο καθεστώς, την αλλαγή σελίδας, χωρίς νέο δάνειο και μνημόνιο, αλλά με θώρακα προστασίας έναντι των αγορών.
- Γιατί το ΔΝΤ θέλει να καταστήσει σαφή την επιθυμία του να μετέχει στις διαδικασίες στο εσωτερικό της ευρωζώνης,
- Γιατί η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα, οι κραυγές που αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας (όχι απλά της κυβέρνησης), έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση.
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος
Πηγή: newsit.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...