29 Νοε 2014

Ο ανταγωνισμός απαιτεί εκτεταμένες ανακαινίσεις στα ξενοδοχεία

Η ανάγκη εκτεταμένων ανακαινίσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία αναδεικνύεται μέσα από την τελευταία έκθεση της Mediterranean Touristic Hoteliers Association (AKTOB), καθώς η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό γηραιότερων ξενοδοχείων........
στον ανταγωνισμό της Μεσογείου.

Ειδικότερα, η έκθεση λέει ότι το ποσοστό ξενοδοχείων ηλικίας κάτω των 10 ετών στην Ελλάδα είναι μόλις 18%, όταν η Τουρκία έχει το 44% των ξενοδοχείων της κάτω των 10 ετών, η Ισπανία το 41%, η Πορτογαλία το 21% και η Ιταλία το 19%.

Οι Τούρκοι, ωστόσο, αν και έχουν ήδη το υψηλότερο ποσοστό νεότερων ξενοδοχείων στη Μεσόγειο, έχουν θέσει επιτακτικά στο τραπέζι τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του υπολοίπου 65% του ξενοδοχειακού τους δυναμικού για να παραμείνουν σε πρωταγωνιστικό ρόλο και στο μέλλον.

Τα νεότερα ξενοδοχεία στην Τουρκία βρίσκονται στην περιοχή της Αττάλλειας, ενώ η Κωνσταντινούπολη έχει το υψηλότερο ποσοστό παλαιότερων ξενοδοχειακών κτιρίων, αφού μόνο το 29% των ξενοδοχείων της έχουν ηλικία μικρότερη των 10 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΑΚΤΟΒ, με τίτλο “Ο τουρισμός του μέλλοντος, το μέλλον του τουρισμού”, που συζητείται αυτές τις ημέρες σε διεθνές συνέδριο στην Αττάλεια, ο τουρισμός έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει να δημιουργήσει στην Τουρκία πάνω από 9 δισ.δολάρια ξενοδοχειακές επενδύσεις σε ανακαινίσεις και εξαγορές.

Οπως έχουμε γράψει ξανά εδώ, σε αυτή τη στήλη, στην Ισπανία οι ανακαινίσεις ξενοδοχείων είναι σχεδόν υποχρεωτικές με προσανατολισμό το κάθε ξενοδοχείο να αποκτήσει ταυτότητα για να έχει μέλλον στην αγορά.

Η τάση αυτή ουσιαστικά καθοδηγείται και από το σύνολο των μεγάλων τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης, που έχουν δρομολογήσει προγράμματα επώνυμων ξενοδοχείων, που θα προσφέρουν συγκεκριμένες υπηρεσίες για συγκεκριμένο κοινό.

Οι ίδιοι οι τουρ οπερέιτορ είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους ανακαινίσεις (και ήδη το πράττουν) σε ξενοδοχεία, που θα συμβληθούν μαζί τους και θα ενταχθούν στην ομπρέλα των επώνυμων αλυσίδων τους.

Το ζήτημα των ανακαινίσεων των παλαιών ξενοδοχείων θα έπρεπε να αποτελεί ήδη θέμα αιχμής για τους επαγγελματικούς φορείς του χώρου στην Ελλάδα και να επιδιωχθεί μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο ή τα προγράμματα του ΕΣΠΑ να υπάρχει ειδική μέριμνα γι αυτό.
Σε λίγα χρόνια, δίπλα μας, στις χώρες της Μεσογείου, θα προσφέρονται φρέσκα ξενοδοχειακά προϊόντα, που δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί η πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, αν δεν υπάρξει εκτεταμένη ανακαίνιση.
Γιάννης Παπαδόπουλος
Πηγή: tornosnews.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...