29 Νοε 2014

Ψυχολογία: Πώς να ντύνεσαι για να έχεις αυτοπεποίθηση;

Εντυπωσιάστε. Κυρίως τον εαυτό σας.
Κείμενο του συγγραφέα και θεραπευτή DrJoUsmar
Όποια κι αν είναι η άποψή σας για τα ρούχα και το στιλ, ο τρόπος που επιλέγετε να ντυθείτε αντανακλά το πώς βλέπετε τον εαυτό σας και πώς θέλετε........
να σας βλέπουν οι άλλοι. Δεν έχει σημασία αν ακολουθείτε τις τε­λευταίες επιταγές της μόδας ή όχι, αλλά αυτό που διαλέγετε για να φορέ­σετε στη δουλειά ή σε μια κοινωνική συναναστροφή είναι μία από τις πιο κραυγαλέες μη λεκτικές ενδείξεις που μπορείτε να δώσετε στους άλλους.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος να ντύνεστε. Το κλειδί είναι να αισθάνεστε άνετα με ό,τι κι αν φοράτε. Αν πάσχετε από χαμηλή αυτοεκτίμηση, το να φοράτε κάτι που σας κάνει να νιώθετε όμορφα θα σας δώσει και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. 

Ντυθείτε ανάλογα με την περίσταση για να αποφύγετε να αισθανθείτε εκτός τόπου ή αμήχανα. Εάν είστε ανασφαλές άτομο το να φορέσετε τζιν και αθλητικά παπούτσια σε ένα επίσημο γεγονός ή κοστούμι σε μια χαλαρή συγκέντρωση είναι ο σίγουρος τρόπος να εκτο­ξεύσετε στα ύψη τα επίπεδα του πανικού σας.

Αν έχετε την τάση να κρύβεστε κάτω από φαρδιά ρούχα, αλλά ξέρετε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο το κάνετε είναι επειδή δεν θέλετε να τραβήξετε την προσοχή, τότε σκεφτείτε την περίπτωση να αλλάξετε λίγο τα πράγματα. Όποιος κι αν είναι ο σωματότυπος ή το μέγεθος σας, θα υπάρχουν ρούχα που σας ταιριάζουν και σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα. Επίσης ζητήστε από κάποιον φίλο να έρθει μαζί σας για να δοκιμάσετε ρούχα που θα σας βγάλουν λίγο από τη βολική ασφάλειά σας.

Παίρνοντας κάποια ρίσκα με την εμφάνισή σας θα νιώσετε πιο θαρραλέοι. Δεν εννοούμε βεβαίως να σας πιάσει τρέλα και να αρχίσετε να φοράτε δερμάτινο παντελόνι αν αυτό δεν είναι το στιλ σας, όμως αν φοράτε συνήθως σκούρες αποχρώσεις και προσθέσετε απλώς λίγο χρώμα ή κάποιο σχέδιο στην γκαρνταρόμπα σας σίγουρα θα αισθανθείτε καλά επειδή κάνατε κάτι διαφορετικό.

Κατά σειρά εμφανίσεως
Μην ξεχνάτε ότι και οι άλλοι άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια. Τώρα που καταλαβαίνετε καλύτερα τις μη λεκτικές ενδείξεις, θα είστε σε θέση να τις αντιληφθείτε στους άλλους και να αξιολογήσετε την επίδρασή τους από την πλευρά του παρατηρητή. Έτσι θα καταλάβετε ότι κάποια πράγματα που ενδεχομένως είχατε πάρει προσωπικά παλαιότερα και πιστεύατε ότι αντανακλούσαν τον εαυτό σας στην πραγματικότητα είναι απλώς παραδείγματα των νεύρων των άλλων. 

Για παράδειγμα, αν ο Τζέικ από το λογιστήριο δεν σας κοιτάζει ποτέ στα μάτια και φαίνεται να σας αποφεύγει, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν το κάνει επειδή δεν σας συμπαθεί, αλλά επειδή ντρέπεται και διακατέχεται από τους ίδιους φόβους με εσάς.

Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε ότι οι άνθρωποι είμαστε εγωκεντρικά όντα. Δεν περνάμε από τόσο εξονυχιστικό και λεπτομερή έλεγχο τους άλλους, όπως κάνουμε για τον εαυτό μας. Όταν ξεφυλλίζετε ένα άλμπουμ, είναι σίγουρο ότι θα στέκεστε περισσότερο στις φωτογραφίες που είστε κι εσείς μέσα και θα τις αναλύετε απ’ ό,τι εκείνες στις οποίες δεν είστε. Είμαστε πολύ περισσότερο επικριτικοί σε ό,τι αφορά τη δική μας εμφά­νιση απ’ ό,τι των άλλων. Αυτό να το έχετε στο μυαλό σας αν φοβάστε να κάνετε μερικές αλλαγές.
Απόσπασμα από το Μικρό βιβλίο της αυτοπεποίθησης, εκδόσεις Μεταίχμιο.
Πηγή: boro.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...