28 Νοε 2014

Ο διεθνής παράγοντας έχει μία άλλη οπτική...

Η προοπτική μιας πολιτικής λύσης στη διένεξή μας με την τρόικα είναι το επιθυμητό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει να είναι και το πιο πιθανό σενάριο. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι η στάση της τρόικας.........
θα εξακολουθήσει να είναι αταλάντευτα σκληρή, μέχρι να πετύχουν τον πολιτικό τους στόχο, ο οποίος είναι η υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων σε ένα νέο πρόγραμμα. Μακάρι να έχουμε άδικο! Αλλά εκείνο που σήμερα φαίνεται πιο πιθανό είναι το αδιέξοδο...

Οι ενισχυμένες δόσεις υπεραισιοδοξίας από την κυβέρνηση έχουν δύο στόχους: 
Ο πρώτος είναι να κερδηθεί χρόνος στο εσωτερικό μέτωπο (κάτι που πάντα είναι απαραίτητο σε ανάλογες καταστάσεις) και 
Ο δεύτερος να αποφύγουν να καθίσουν σε ένα τραπέζι μαζί με τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ακόμη και η μικρή πιθανότητα να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα εθνικό πλαίσιο δράσης τούς κάνει να τορπιλίζουν στην πράξη την προοπτική μιας τέτοιας συνάντησης. Κι αυτό διότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα σήμαινε αυτόματα και μία νέα κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη φαίνεται να είναι ανίκανος να διαχειριστεί την κατάσταση και να στριμώξει πραγματικά την κυβέρνηση. Τα ηγετικά του στελέχη δείχνουν να έχουν παρασυρθεί από τη μέθη της εξουσίας, καθώς έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίς το πάρτι για την κατάκτηση των... χειμερινών ανακτόρων. Κινδυνεύουν έτσι να βρεθούν μεθυσμένοι σε βαθμό αφασίας την ώρα που η ιστορία θα τους καλεί να εκπληρώσουν το... καθήκον τους!

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν φαίνεται να έχει κάποιον άλλον κίνδυνο για το προσεχές δίμηνο πέρα από εκείνον ενός ατυχήματος στο πεδίο της οικονομίας. Αν δεν ήταν και η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας στη μέση, ίσως η χώρα να συνέχιζε σε αφασία μέχρι το τέλος της τετραετίας!

Δεν υπήρχε περίπτωση να υπήρχε μία πραγματικά ισχυρή αντιπολίτευση και να άφηνε τη σημερινή κυβέρνηση να μείνει στην εξουσία με τα τόσα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αν θα πρέπει να δώσουμε μία εξήγηση, πέρα από εκείνη της υπερβολικής πίστης ότι η κυβέρνηση θα πέσει στα χέρια τους ως ώριμο φρούτο, θα πρέπει να την αναζητήσουμε στον φόβο για το τι ακριβώς θα παραλάβουν!

Ο διεθνής παράγοντας, πάντως, έχει μία άλλη θεώρηση των πραγμάτων. Δεν είναι τυχαίες οι διαρροές για μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δίχως τη συναίνεση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ! Θέλουν και τα δύο κόμματα να συμφωνούν σε ένα νέο πρόγραμμα! Πόσο εφικτό είναι αυτό; Θα λέγαμε ότι δεν τους ενδιαφέρει. Μέχρι χτες αυτό το διαβάζατε μόνο εδώ στο Capital.gr!

Χτες ήρθε η επιβεβαίωση μέσω του κ. Χαρδούβελη, ο οποίος μας γνωστοποίησε ότι στο Παρίσι το ΔΝΤ δήλωσε στην ελληνική αντιπροσωπεία πως δεν ενδιαφέρεται για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Το λένε οι άνθρωποι σε όλους τους τόνους. Αν κάποιοι στην Αθήνα θέλουν να πιστεύουν ότι οι άλλοι αστειεύονται, τότε έχουν χάσει την αίσθηση τι πραγματικά είναι αστείο και τι τραγικό και μας απειλούν να μας οδηγήσουν σε μία ιλαροτραγωδία...

Πολύ απλά, ο ξένος παράγοντας δεν ενδιαφέρεται για το τι λέει ο Σαμαράς και ο Τσίπρας. Δεν τους ενδιαφέρουν οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις και δεν πρόκειται να ιδρώσουν καν αν μας δουν να πέφτουμε στο γκρεμό. Δεν θα το επιδιώξουν, αλλά δεν θα δεχτούν και να εκβιαστούν με οποιονδήποτε τρόπο.
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr
Πηγή: capital.gr
NewsRoom Mykonos Ticker


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...