29 Νοε 2014

Στην πρέσα της τρόικας ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ

Την κατάργηση ρυθμίσεων που προβλέπουν την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση καθώς δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα για τη λήψη πρόσθετων.......
δημοσιονομικών μέτρων ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για το 2015, προκειμένου να κλείσει με συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου η διαπραγμάτευση για την τελευταία αξιολόγηση του ισχύοντος Μνημονίου!

Το «πακέτο»
Στα μέτρα που μελετώνται περιλαμβάνεται η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τη διαμονή σε ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, τις εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και λοιπών εντύπων και τα εισιτήρια των θεάτρων. Ο συντελεστής εξετάζεται να αυξηθεί από το 6,5% που είναι σήμερα στα επίπεδα του 8%-10% ή ακόμη και στο 13%.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η πλευρά των δανειστών έχει θέσει και την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, καθώς επίσης και την περικοπή ή την πλήρη κατάργηση απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν στον ΕΝΦΙΑ!

Την κατάργηση όλων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την περικοπή των απαλλαγών στον ΕΝΦΙΑ έχει ζητήσει επίμονα η τρόικα από την κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες. Ομως μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά ανθίστατο και δεν αποδεχόταν να προχωρήσει σε καμία τέτοιου είδους ρύθμιση. 

Τώρα πλέον που οι πιέσεις των δανειστών έγιναν αφόρητες και οι απειλές τους για μη ανανέωση του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδος μετά την 31η-12-2014 εντάθηκαν, η ελληνική πλευρά έχει αρχίσει να υπαναχωρεί. Προκειμένου δε να αποφύγει νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, όπως απαιτούσαν οι δανειστές, αποφάσισε να αποδεχθεί την αύξηση ή την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ ως μέτρο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015.

Τα 2 σενάρια
Τυχόν αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά, τις εφημερίδες και τα εισιτήρια θεάτρων θα γίνει πιθανότατα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και θα έχει ως συνέπεια τα είδη αυτά να ανατιμηθούν άμεσα έως και 6,1%. Ειδικότερα, εάν ο συντελεστής αυξηθεί από το 6,5% στο 8%-10% θα προκύψουν ανατιμήσεις 1,4%-3,3%, ενώ εάν αυξηθεί απευθείας στο 13% οι ανατιμήσεις θα φθάσουν το 6,1%! 

Ειδικά για τα φάρμακα μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους φαρμακευτικής περίθαλψης για εκατομμύρια πολίτες, κυρίως συνταξιούχους, καθώς επίσης και την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων με σημαντική αύξηση δαπανών για φαρμακευτική περίθαλψη. Δεδομένης μια τέτοιας δυσμενούς εξέλιξης εξετάζεται το ενδεχόμενο, κατά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, να εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ ορισμένα φάρμακα πρώτης ανάγκης καθώς επίσης και τα εμβόλια.

Εξάλλου, σημαντική επιβάρυνση θα υποστούν και τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από τα ξενοδοχεία, συνέπεια η οποία λαμβάνεται υπόψη σοβαρά από την κυβέρνηση, καθώς θα προκαλέσει ανατροπές στους προϋπολογισμούς πάνω στους οποίους έχουν ήδη «κτιστεί» τα τουριστικά πακέτα για τη χώρα μας το 2015.

Μεσαίος συντελεστής
Πέραν της αύξησης ή της πλήρους κατάργησης του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, εξετάζονται επαχθείς ρυθμίσεις και όσον αφορά στο μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13%, ο οποίος επιβαρύνει μια σειρά από είδη πρώτης ανάγκης, προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες υψηλής ζήτησης. 

Στο συντελεστή αυτό υπάγονται, συγκεκριμένα, όλα τα είδη διατροφής, τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα εστίασης, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί κ.λπ. Για ορισμένα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται στο συντελεστή 13% εξετάζεται συγκεκριμένα το ενδεχόμενο μετάταξης στο 23%.

Στα νησιά
Εξετάζεται επίσης η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου. Οι συντελεστές αυτοί ανέρχονται σε 4,5% για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τη διαμονή στα ξενοδοχεία, τις εκδόσεις βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων, σε 9% για τα τρόφιμα, τα είδη εστίασης, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το φυσικό αέριο, τις υπηρεσίες μεταφορών κ.λπ. και σε 16% για τα υπόλοιπα προϊόντα και τις υπόλοιπες υπηρεσίες. 

Εφόσον καταργηθούν θα αντικατασταθούν από τους ισχύοντες σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα συντελεστές 6,5%, 13% και 23%. Ουσιαστικά, αν υιοθετηθεί το μέτρο αυτό, οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα αυξηθούν κατά 44%-55% και οι τιμές των προϊόντων που διακινούνται και των υπηρεσιών που παρέχονται στα νησιά αυτά θα αυξηθούν κατά 2,4% έως και 6%.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
gpalaitsakis@e-typos.com
Αναλυτικά το ρεπορτάζ, στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...