4 Μαρ 2014

H αμηχανία που προκαλεί στις γυναίκες το προφυλακτικό!!

Αλεξάνδρα Γυφτοπούλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Το προφυλακτικό είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης κι ελέγχου της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Για τη γυναίκα όμως δεν είναι πάντα εύκολο να αναλάβει......
την πρωτοβουλία και να φέρει η ίδια το προφυλακτικό στην ερωτική πράξη.

Μια λίγο διαφορετική διατύπωση του παραπάνω δεδομένου, που σίγουρα θα δυσαρεστούσε πολλές γυναίκες, θα μπορούσε να είναι ,ότι είναι δύσκολο γι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη του ασφαλούς σεξ και κατ’ επέκταση της ίδιας τους της υγείας.

 Η αλήθεια είναι ότι το προφυλακτικό θεωρείται παραδοσιακά «ανδρική υπόθεση», ενώ παράλληλα το αντισυλληπτικό χάπι κατεξοχήν γυναικεία. Τι είναι αυτό όμως που κάνει μια γυναίκα να νιώθει αμήχανα κατά τη διαπραγμάτευση του προφυλακτικού; Τι είναι αυτό που την κάνει να ντρέπεται γι αυτό που δεν θα έπρεπε να είναι διαπραγματεύσιμο ,αλλά αυτονόητο;

Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ, όχι μόνο βρήκε πως ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών δε ζητούν τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη, αλλά αποκάλυψε και το εξής παράδοξο. Οι γυναίκες που είχαν προηγούμενο ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος , ήταν πιο δύσκολο να διεκδικήσουν τη χρήση του προφυλακτικού και το ασφαλές σεξ.

Για τις ίδιες τις γυναίκες όμως δεν πρόκειται για ένα παράδοξο, αλλά για την αντιπαράθεση κοινωνικών μηνυμάτων και στερεοτύπων. Από τη μία υπάρχει η διαρκής ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με το ασφαλές σεξ και την περιφρούρηση της υγείας. 

Από την άλλη υπάρχει το στερεότυπο του καθώς πρέπει θηλυκού. Το στερεότυπο δηλαδή που θέλει τη θηλυκή θέση να είναι παθητική, να μη διεκδικεί , αλλά να διεκδικείται. Όταν μάλιστα υπάρχει το ιστορικό του ΣΜΝ, η γυναίκα νιώθει μεγάλη ντροπή και ενοχές. 

Είναι αυτή που δεν προστατεύτηκε παρά τη γνώση και την ενημέρωση και παράλληλα είναι αυτή που δε θα μπορέσει για ακόμη μια φορά να προστατευτεί, γιατί η ντροπή και η ενοχή την έχουν αποδυναμώσει και δεν την αφήνουν να διεκδικήσει το ασφαλές σεξ.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί στις ΗΠΑ προτείνουν την επικέντρωση των επαγγελματιών προαγωγής της υγείας στην ενδυνάμωση των γυναικών. Το ζήτημα δεν είναι απλά να ξεκαθαριστεί ότι το προφυλακτικό δεν είναι υπόθεση του άνδρα, αλλά του ζευγαριού και σε τελική ανάλυση του κάθε σεξουαλικώς ενεργού ατόμου ξεχωριστά. Το ζήτημα είναι οι γυναίκες να αντιληφθούν ότι η γυναικεία θέση δεν απειλείται από τη διεκδίκηση του ασφαλούς σεξ. 

Οι επαγγελματίες υγείας είναι σημαντικό να δείχνουν στις γυναίκες πως κατανοούν τα εμπόδια που συναντούν στην προσπάθεια τους για διεκδίκηση , να αφουγκράζονται τις ιδιαίτερες ανάγκες και να προάγουν την ανάπτυξη των ιδιαίτερων δεξιοτήτων που θα οδηγήσουν τη καθεμιά στο δικό της δρόμο προς την ενδυνάμωση.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γυφτοπούλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού,Ινστιτούτου Αθηνών
Πηγή : boro.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...