1 Μαρ 2014

Πώς μπλοκάρει η εφορία τις αγοραπωλησίες ακινήτων-Η διάταξη που προκαλεί πρόβλημα

Μία διάταξη που προστέθηκε για να μην ζημιώνεται το Δημόσιο προκαλεί τελικά απώλεια εσόδων, καθώς μπλοκάρει τις αγοραπωλησίες ακινήτων για όσους έχουν οφειλές.
Μεσίτες καταγγέλλουν ότι αν το συμφωνηθέν ανάμεσα .........
σε αγοραστή και πωλητή τίμημα δεν επαρκεί για να καλύψει πλήρως τα χρέη του δεύτερου προς το Δημόσιο, τότε η εφορία δεν δέχεται την πράξη, παρά μόνο αν αυτή γίνει στην αντικειμενική τιμή, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να καλυφθεί το σύνολο του χρέους, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» και η iefimerida.gr.

Το πρόβλημα προκαλείται από μία διάταξη του νέου κώδικα φορολογικών διαδικασιών βάσει της οποίας, όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο μπορούν μεν να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για να πουλήσουν ακίνητά τους, αλλά υπάρχει περιορισμός η πώληση αυτή να γίνει σε ποσό τουλάχιστον ίσο με την αντικειμενική αξία, όταν το ποσό δεν αρκεί να καλύψει το σύνολο της οφειλής.

Η ρύθμιση αυτή έγινε προκειμένου να μην ζημιώνεται το Δημόσιο, από τις περιπτώσεις που αγοραστής και πωλητής συμφωνούν σε εικονικά χαμηλότερο τίμημα από το πραγματικό. Στην ουσία όμως προκύπτει ούτως ή άλλως απώλεια εσόδων, καθώς τελικά όχι μόνο το Δημόσιο δεν εισπράττει μέρος της οφειλής, όπως θα μπορούσε, αλλά χάνει και τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης του 3% που θα εισέπραττε από τον αγοραστή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...