8 Μαρ 2014

Με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού ο Α. Σαμαράς

Της Μαρίνας Μάνη
Από το αεροπλάνο στο κρεβάτι του βρέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς επέστρεψε από το Δουβλίνο αργά το βράδυ χθες με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού. Αυτή την κατάληξη είχε... η γρίπη που τον ταλαιπωρούσε τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο ίδιος συμμορφώθηκε με τις συστάσεις του γιατρού του μόνο λίγες ώρες το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Το ταξίδι στις Βρυξέλλες για την έκτατη Σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο την Ουκρανία και αμέσως μετά στο Δουβλίνο για τη σύνοδο του ΕΛΚ επιβάρυναν την κατάσταση.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το capital.gr, θα παραμείνει κλινήρης και δεν θα παραστεί στην Διάσκεψη για τις περιφέρειες της ΕΕ που θα γίνει σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε στους κεντροδεξιούς ηγέτες της ΕΕ από το βήμα της συνόδου στο Δουβλίνο – η οποία ανέδειξε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν.

Μέρκελ στην Αθήνα

Όπως αναμενόταν, ο κ.Σαμαράς είχε την ευκαιρία να ενημερώσει απευθείας την Αγκελα Μέρκελ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (και ...της διαπραγμάτευσης) στη διάρκεια ολιγόλεπτης συζήτησής τους στο περιθώριο της συνόδου.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, “κλείδωσε” η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να στηρίξει πολιτικά την κυβέρνηση.

Πώς; Κατά τις προσδοκίες, με μία επίσημη δήλωση ότι η Ελλάδα πέτυχε τους μεγαλύτερους στόχους της και γι΄αυτό θα δρομολογηθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους της –οι οποίες πάντως θα ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές.

Εγκώμιο Σαμαρά στο ΕΛΚ

Παρεμβαίνοντας στη σύνοδο ο πρωθυπουργός τόνισε, για άλλη μια φορά, ότι «η απάντηση στην κρίση είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», ώστε να μην δοθεί έδαφος στον λαϊκισμό και στον εξτρεμισμό «να πλήξουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Μεσούσης της ατέρμονης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα στην Αθήνα, τόνισε με νόημα ότι η οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί, διότι «πίσω βρίσκονται οι άνθρωποι», ενώ για άλλη μια φορά ζήτησε να ενισχυθεί η πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, καθώς στην Ελλάδα το εφιαλτικό ποσοστό για τις νεαρές ηλικίες ξεπερνά το 60%.

Δεδομένου ότι μιλούσε από το βήμα της κεντροδεξιάς ευρωομάδας (σ.σ. που κινδυνεύει να χάσει την πρώτη θέση στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ των ευρωσοσιαλιστών) ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο του ιδεολογικού της στίγματος: «η ιδεολογία μας ενώνει τους Ευρωπαίους, έχουμε στρίψει την Ευρώπη με επιτυχία μέσα από τεράστια προβλήματα και πρέπει να λύσουμε μακροχρόνια προβλήματα. Ιρλανδία, Πορτογαλία Κύπρος, Ελλάδα πάνε πολύ καλύτερα», ήταν η πιο χαρακτηριστική φράση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...