11 Οκτ 2013

Το ρίσκο της κυβέρνησης στα ακίνητα με τη ρήτρα εισπραξιμότητας - Κερδισμένοι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και χωραφιών στην επαρχία

- Η τρόικα εκτιμά πως η εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα φτάσει στο 75%
- Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ζητούν μειωμένους φορολογικούς συντελεστές κυρίως στην επαρχία
- Η ρήτρα εισπραξιμότητας που προτείνει ο Γ. Στουρνάρας πρέπει να γίνει δεκτή και από τους δανειστές μας 

- Τα έσοδα από τον ΦΑΠ του 2010 ήταν ικανοποιητικά, αλλά αυτό δεν είναι εγγύηση για το μέλλον.....
Σύμφωνα με το newsit.gr, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκαλεί ο φόρος κυρίως στις αγροτικές περιοχές και φοβούμενοι σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ μην χάσουν τη μερίδα των ψηφοφόρων από αυτή την πλευρά, αποφάσισαν να κάνουν βελτιώσεις στις κλίμακες.

Αυτές οι βελτιώσεις θα αποτελέσουν προϊόν διαπραγμάτευσης με την τρόικα, προκειμένου να μειωθούν οι φόροι για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Αυτές οι βελτιώσεις θα αφορούν τις κλίμακες κυρίως στα αγροτικά οικόπεδα εντός οικισμού, αλλά και στα αγροτεμάχια, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, σε όλα αυτά έρχεται η τρόικα και θέτει εμπόδια βάζοντας ως βασικό στοιχείο στη διαπραγμάτευση τη λέξη "εισπραξιμότητα".

Η τρόικα στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει θέσει την εισπραξιμότητα στο 75% και επομένως ζητά βεβαίωση φόρων 3,8 έως 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε να καταφέρει το ελληνικό κράτος να εισπράξεις 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό η Αθήνα διαφωνεί και ανεβάζει την εκτίμηση για την εισπραξιμότητα στο 80% και άρα ζητά από την τρόικα οι βεβαιωμένοι φόροι να περιοριστούν στα 3,5 έως 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μπροστά σε αυτή τη διαφωνία η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει την πρόβλεψη ρήτρας εισπραξιμότητας, η οποία στην καλή περίπτωση θα σημαίνει αυτόματη μείωση της επιβάρυνσης μέσω των συντελεστών φορολόγησης σε όλη τη διάρκεια του 2014. Αυτό βέβαια θα συμβεί σε περίπτωση που τα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων πιάνουν τον στόχο. Σε διαφορετική περίπτωση, αντί για μείωση συντελεστών είναι φυσικό να έρθει αύξηση των συντελεστών.

Αυτό είναι ένα ρίσκο που η κυβέρνηση δέχεται να πάρει, καθώς τα στοιχεία από την εισπραξιμότητα για τον ΦΑΠ του 2010 κυμαίνονται κοντά στο 84%, αλλά ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες. Και αυτό γιατί μιλάμε για ήδη εξαντλημένους οικονομικά φορολογούμενους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...