11 Οκτ 2013

Ακίνητα: Φοροελαφρύνσεις στις μεταβιβάσεις

ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Σε μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων συγκλίνουν οικονομικό επιτελείο και τρόικα καθώς φαίνεται πως επί του παρόντος απομακρύνεται το ενδεχόμενο κατάργησης του στο οποίο επέμεναν αρχικά οι εταίροι μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την 1η Ιανουαρίου θα μειωθεί ο φόρος κατά 50% όπως...... προβλέπει το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι η τρόικα επιχειρεί να αλλάξει το μοντέλο φορολόγησης των ακινήτων στην Ελλάδα με μεταφορά του μεγαλύτερου φορολογικού βάρους στην κατοχή και παράλληλη ελάφρυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

'Έτσι επέμενε από την έναρξη του τρέχοντος ελέγχου της ελληνικής οικονομίας σε κατάργηση του φόρου στις μεταβιβάσεις. Όμως τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση εκτιμούσαν πως θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει με το σκεπτικό ότι οι ετήσιες εισπράξεις των περίπου 200 εκατ. ευρώ από το φόρο μεταβίβασης θα μπορούσαν να «ελαφρύνουν» τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Πλέον κατά τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μείωση κατά 50%.Σήμερα ο φόρος ανέρχεται στο 8% για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 20.000 ευρώ και φθάνει στο 10% για αντικειμενική άνω των 20.000 ευρώ.

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει περαιτέρω αλλαγές στην φορολόγηση ακινήτων με κατάργηση σειράς τελών υπέρ τρίτων στις αγοραπωλησίες (φόροι και έξοδα για ΟΤΑ, δικηγόρους κ.α.). Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως από 1ης Ιανουαρίου 2014 γίνεται προαιρετική η παράσταση δικηγόρου κατά την υπογραφή συμβολαίων. Επιπρόσθετα έχουν διατυπωθεί προτάσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των αφορολόγητων ορίων σε μεταβιβάσεις , γονικές παροχές και δωρεές. Παρέμβαση που θα εξανεμίσει ένα μέρος της μείωσης του φόρου στις μεταβιβάσεις.

Πάντως οι μεγάλες ανατροπές στην φορολόγηση των ακινήτων αναμένονται το 2015 όταν και θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών καθώς τρόικα και υπουργείου Οικονομικών έχουν συμφωνήσει να παραμείνουν “παγωμένες” εντός του επόμενου έτους.

Η επιμονή των εταίρων μας στην αλλαγή μοντέλου φορολόγησης των ακινήτων αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση αρκετά κράτη μέλη (όπως και η Ελλάδα) αντιμετωπίζουν ακόμη την πρόκληση της στροφής από τους φόρους μεταβιβάσεων στους επαναλαμβανόμενους φόρους της ακίνητης περιουσίας. Η συνύπαρξη της σχετικά υψηλής φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων και σχετικά χαμηλής φορολόγησης στα ακίνητα δείχνει το εύρος αυτού του τύπου μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποδοτικότητας. Αυτό ισχύει ειδικότερα στο Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά επίσης θα πρέπει να συζητηθούν μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία, στο Λουξεμβούργο, στη Γαλλία και στην Πορτογαλία

Ανάλογη είναι και η θέση των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Κώστας Τσαχάκης

Πηγή : imerisia.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...