19 Οκτ 2013

Διατροφή και προσωπικότητα: πώς αλληλοεπηρεάζονται

Η λαχτάρα για πατατάκια, θαλασσινά ή σοκολάτα, θα μπορούσε να έχει περισσότερη σχέση με την προσωπικότητά σας, πάρα με τη γεύση σας, αναφέρουν πολλές μελέτες. Διαβάστε τι μπορεί να αποκαλύπτει ο… ουρανίσκος σας για εσάς!
Είτε είστε τολμηροί, είτε παθητικοί και ήπιων τόνων, είτε αυθόρμητοι και με πάθος, η προσωπικότητά σας επηρεάζει ό,τι επιλέγετε να φάτε.

Η λαχτάρα για πατατάκια, θαλασσινά ή σοκολάτα, θα μπορούσε να έχει περισσότερη σχέση με την προσωπικότητά σας, πάρα με τη γεύση σας, αναφέρουν πολλές μελέτες (σύμφωνα με το MSN healthy living). Ακριβώς όπως επηρεάζει η προσωπικότητά σας το αγαπημένο σας χρώμα, τραγούδι ή ταινία, οι ειδικοί λένε πως τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου, ασκούν σημαντική επιρροή στο φαγητό που θα επιλέξετε στο πιάτο σας.

Μέσα από τις προτιμήσεις και τις διατροφικές επιλογές μας, αποκαλύπτονται εσωτερικές σκέψεις, συναισθήματα και επιθυμίες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα τρόφιμα που επιλέγουμε, προσφέρουν ένα παράθυρο στο ασυνείδητό μας.

Διαβάστε τι μπορεί να αποκαλύπτει ο… ουρανίσκος σας για εσάς!

Καυτερές πιπεριές
Μια νέα αμερικανική μελέτη, έδειξε πως τα άτομα που αναζητούν τη συγκίνηση και την αδρεναλίνη, είναι πιο πιθανό να θέλουν να τρώνε καυτερά τρόφιμα, απ’ ότι άλλα με πιο ήπια γεύση. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η καψαϊκίνη, η ουσία που δίνει στις καυτερές πιπεριές το πικάντικο της γεύσης τους, συνδέει το πάθος στη γεύση, με μια έκρηξη αδρεναλίνης και ότι η κατανάλωση τροφών με καψαϊκίνη, μπορεί να προσομοιώσει την επιλογή μιας ζωής με… ρίσκο.

Ρισκάρουμε να «καούμε» τρώγοντας ένα πικάντικο φαγητό, ακριβώς όπως θα ρισκάραμε να κάνουμε ελεύθερη πτώση. Επίσης, όσοι προτιμούν τις καυτερές πιπεριές, είναι συνήθως πιο ανεκτικοί στις αλλαγές από τους άλλους ανθρώπους.

Αλμυρά φαγητά

Η «δίψα» για αλμυρά τρόφιμα, χαρακτηρίζει συχνά όσους επιθυμούν μικρές ανταμοιβές και άμεση ικανοποίηση, σύμφωνα με έρευνα. Έτσι, εκείνοι που θέλουν να τρώνε συχνά πατατάκια, πιθανόν να είναι ανταγωνιστικοί και άξιοι αντίπαλοι, αλλά και φιλόδοξοι, που απολαμβάνουν τα οφέλη, τόσο στη δουλειά και στη διασκέδαση.

Οι λάτρεις των αλμυρών τροφών, επίσης, απογοητεύονται εύκολα από μικρές δυσκολίες στη ζωή, όπως είναι η κυκλοφορία στους δρόμους ή οι ουρές στα ταμεία. Είτε είστε για καφέ, είτε στη δουλειά, είτε οδηγείτε, έχετε την τάση να είστε πάντα βιαστικοί.

Πάντως, οι περισσότεροι άνθρωποι, τείνουν να αρέσκονται σε πολλές και πολλές ειδών τροφές και να δοκιμάζουν πολλές γεύσεις. Αυτό καθιστά πιο πιθανό να αντιπαθούν πικρές τροφές ή τροφές με έντονη γεύση. Ωστόσο, μια αμερικανική μελέτη έδειξε πως όσοι αγαπούν πολλές γεύσεις, αγαπούν και το αλάτι. Μια θεωρία είναι ότι το νάτριο εξασθενίζει την πικρή γεύση στα τρόφιμα.

«Παρηγορητικοί» υδατάνθρακες
Τα ζυμαρικά, το ψωμί και άλλοι υδατάνθρακες, πάνε χέρι-χέρι με τη… σοβαρότητα και την αυστηρότητα. Με λίγα λόγια, εκείνοι που προτιμούν να τρώνε υδατάνθρακες, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ακόμη και παθητικοί, παρά κοινωνικά ή επαγγελματικά «επιθετικοί». Οι λάτρεις αυτών των τροφών γενικά, δεν αρέσκονται στο να παίρνουν ρίσκα και συνήθως δεν τους αρέσουν οι αλλαγές.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως είναι βαρετοί. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι προσεκτικοί και να έχουν πολλά να πουν. Νιώθουν απλά πιο άνετα να κρατούν όσα ξέρουν για τον εαυτό τους. Όσοι προτιμούν τους υδατάνθρακες, αναζητούν το οικείο και αυτό που τους κάνει να νιώθουν άνετα. Και τη στιγμή που θα το βρουν, δεν το αποχωρίζονται.

Τραγανά τρόφιμα

Σύμφωνα με έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι τελειομανείς έχουν την τάση να αγαπούν τα τραγανά τρόφιμα. Έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους και μπορεί να ξανακάνουν από την αρχή κάτι που έχουν κάνει ήδη, αν δεν του φαίνεται τέλειο.

Συγκεντρωμένοι και με ενέργεια, όσοι προτιμούν αυτές τις τροφές, είναι πάντα στην ώρα τους και ενθουσιάζονται από τις προκλήσεις. Αλλά μη νομίζετε ότι τους αρέσει και πολύ η δουλειά. Η έρευνα διαπίστωσε ότι εκείνοι που θέλουν να τρώνε κουλούρια και άλλα τραγανά τρόφιμα, προτιμούν να ζουν μια ζωντανή και ενθουσιώδη ζωή, γεμάτη διασκέδαση.

Πικάντικες τροφές
Δεν υπάρχει τίποτα το… ήπιο ή μέτριο, σε εκείνους που επιλέγουν τα πικάντικα τρόφιμα. Τους αρέσει η πολυπλοκότητα και οι ενδιαφέρουσες γεύσεις και συχνά κυνηγούν οτιδήποτε κάνει… εντύπωση.

Επίσης, αναζητούν νέες εμπειρίες και συγκινήσεις, είτε πρόκειται για ένα νέο πικάντικο φαγητό, είτε για ένα φεστιβάλ ταινιών τρόμου ή ένα τρομακτικό τρενάκι του λούνα παρκ και βαριούνται γρήγορα με τα ίδια πράγματα.

Στυφές και ξινές τροφές

Εκείνοι που καταναλώνουν περισσότερο πικρά φαγητά, τείνουν να κάνουν έντονη και σκληρή κριτική στους γύρω τους. Η ευαισθησία σε πικρές γεύσεις έχει συνδεθεί με περισσότερες ιδιοτροπίες στο φαγητό, όπως για παράδειγμα η απέχθεια των ξινών τροφών. Επομένως όσοι δεν προτιμούν τα ξινά φαγητά τείνουν να είναι πολύ επιλεκτικοί και απόλυτοι, σχετικά με τις τροφές που θα καταναλώσουν.

Από την άλλη, αν τα λεμόνια δεν σας κάνουν να… «ξινίζετε», η ανοχή σας σε ακραίες γεύσεις είναι αρκετά μεγάλη και είστε ανοιχτοί σε νέες γευστικές προκλήσεις. Το DNA σας δεν είναι συνδεδεμένο με την αυτόματη άρνηση τροφών που θεωρούνται «δυσάρεστες» στη γεύση. Επομένως, ίσως να θέλετε να δοκιμάσετε τα όρια και τις αντοχές σας…

Φρουτώδη φαγητά
Όσοι αρέσκονται να δοκιμάζουν φρουτώδεις γεύσεις, όπως είναι το lime ή το πορτοκάλι, αναζητούν με κάποιο τρόπο να μειώσουν το άγχος και το στρες τους. Έρευνες στη Βραζιλία απέδειξαν ότι η φρουτώδης μυρωδιά, μπορεί να ηρεμήσει τον οργανισμό. Όσοι είναι αγχωτικοί, μπορούν απλά να παραδοθούν στην απολαυστική και αναζωογονητική μυρωδιά και γεύση ενός εσπεριδοειδούς.

Τα εσπεριδοειδή θεωρείται επίσης, ότι βοηθούν στην ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού. Επομένως, αν έχετε έντονη επιθυμία για κατανάλωση όξινων φρούτων ή φαγητών, ίσως αυτό να είναι μια υποσυνείδητη υποψία σας ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό σας, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε πραγματικά άρρωστοι.

Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα εσπεριδοειδή και τα φαγητά που έχουν έντονο φρουτώδες άρωμα, όχι μόνο επειδή αισθάνονται καλύτερα μετά την κατανάλωσή τους, αλλά κι επειδή πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσουν να νιώσουν καλύτερα, έχοντας στο μυαλό τους για παράδειγμα, τον πατροπαράδοτο ρόλο ενός χυμού πορτοκάλι που καταπολεμά την ασθένεια.

Τροφές με έντονη γεύση και άρωμα

Οι άνθρωποι που αγαπούν τα μπαχαρικά έχουν μια ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη γεύση και ίσως έχουν γενετικά χαρακτηριστικά που τους βοηθούν να διακρίνουν εύκολα τα μπαχαρικά μεταξύ τους. Σαν αποτέλεσμα, οι λάτρεις των πικάντικων γεύσεων είναι σε γενικές γραμμές, άνθρωποι που δίνουν προσοχή στη λεπτομέρεια και έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την όσφρησή τους, αφού η όσφρηση είναι άμεσα συνυφασμένη με την αίσθηση της γεύσης.

Έρευνες επίσης, έχουν δείξει ότι όσοι αγαπούν τα αλμυρά φαγητά και το αλάτι, είναι πιο αυστηροί και σοβαροί και λιγότερο ευχάριστοι στην παρέα, σε σύγκριση με εκείνους που λατρεύουν τα γλυκά, όπως τα cookies ή τα κέικ.

Εξωτικά και περίεργα τρόφιμα
Όσοι τρώνε βατραχοπόδαρα και σαλιγκάρια, μέχρι σούπες με σκαθάρια και άλλα περίεργα φαγητά, είναι πολύ πιθανό να είναι ευέλικτοι και «ανοικτοί» στο να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες.

Όσοι επιθυμούν να «δοκιμάζουν κάτι νέο έστω για μια φορά» και πιστεύουν «ας το δοκιμάσω για να δω αν μου αρέσει», σπάνια εκπλήσσονται από κάτι. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως τους αρέσουν τα πάντα και κάθε φαγητό, αλλά ότι σε γενικές γραμμές είναι χαλαροί και βλέπουν τη ζωή, όπως και το φαγητό, σαν μια περιπέτεια.
Πηγή : clickatlife.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...