26 Νοε 2011

Πως λειτουργεί ο εγκέφαλός μας


Για να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη του εγκεφάλου μας, πρέπει να κατανοήσουμε τα βασικά για το πώς λειτουργεί.
Μόλις τα τελευταία 10 χρόνια αρκετά ισχυρά εγκεφαλικά σκάνερς που να μπορούν να καταγράψουν τη διαδικασία λειτουργίας του εγκεφάλου.
Στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν ......
περίπου 100δις κύτταρα, οι νευρώνες και περίπου 160.000 χλμ αιμοφόρων αγγείων. Κάθε νευρώνας κάνει 1.000-10.000 επαφές με άλλους νευρώνες. Αυτό μας κάνει 10 τετρακις-εκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο!
Ο κάθε νευρώνας αποτελείτε από τον πυρήνας και τις απολήξεις, τους δενδρίτες. Υπάρχει όμως μικρό κενό που τα χωρίζει, το συναπτικό κενό. Η σκέψη πυροδοτεί ηλεκτρικό παλμό στην καρδιά του κυττάρου που ταξιδεύει κατά μήκος των δενδριτών & θέλει να κάνει επαφή για να σχηματιστεί η αλληλουχία σκέψης. Υπάρχουν συνάψεις που είναι μόνιμες λόγω επανάληψης η σοκ. Π.Χ. Κόκκινο = κίνδυνος = φρένο. Η: Μυρωδιά από κουλουράκια = γιαγιά / χωριό = ανεμελιά ακόμα και στη σκέψη
Εκτός όμως από τις υπάρχουσες συνάψεις, έχουμε τη δυνατότητα να εξασκήσουμε στο μυαλό μας και νέες συνάψεις. Μόνο αν μάθουμε να αξιοποιούμε τη δύναμη του μυαλού μας μπορούμε να αναπτύξουμε μια θετική στάση και θετικές συνήθειες και πεποιθήσεις. Έτσι μπορούμε να εξαλείψουμε τη μαζική προσπάθεια που απαιτείται για να διατηρηθεί μια θετική στάση και την επιτυχία σε κάθε τομέα της ζωής μας. Και ιδανικά, θέλουμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα αυτόματα. Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζεται πολλή και καθημερινή εξάσκηση. Θυμηθείτε: Το μυαλό είναι ένας μυς. Αν δεν τον χρησιμοποιούμε ατονεί. Γι αυτό... use it or lose it!

Πηγή : Dr. Nancy Mallerou
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...