26 Νοε 2011

Πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης στη Μύκονο (Videos)

 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος  25η Νοεμβρίου,η μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος, της πανσόφου νύμφης του Χριστού Αικατερίνης στό ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στη χώρα....
 
Την κυριωνύμο ημέρα τελέστηκε πανηγυρικόν Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Πρωθιερέα του Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής π.Πέτρου Μαραγκού και συλλειτουργούντος του π. Ιουστινιανού Ιορντάν με παρουσία ευσεβών Ορθοδόξων Μυκονιατών.
Απολυτίκιον. Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον.
Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν, Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά, την βοήθειαν ημών και αντίληψιν ότι εφίμωσε λαμπρώς, τους κομψούς των ασέβων, του Πνεύματος τη δυνάμει, και νυν ως Μάρτυς στεφθείσα, αιτείται πάσι το μέγα έλεος.
Δείτε Video
Το πανηγυρίζων εκκλησάκι ήταν κατάμεστο.Η ατμόσφαιρα ήταν μυσταγωγική και κατανυχτική στο φως των κεριών και των κανδιλών ,και τις ψαλμωδίες από τον ιεροψάλτη. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν με ευλάβεια  ο Δήμαρχος  Μυκόνου κ. Αθάνασιος  Κουσαθανάς – Μέγας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Σκαγιάς , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ειρήνη Γρυπάρη, Μαριγούλα Αποστόλου ,Μαρουσούλα Χανιώτη ,ο Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Μυκονιάτικη Άνοιξη» κ. Αντώνης Κουσαθανάς και τα μέλη του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Μυκόνου με επικεφαλής την πρόεδρό τους κ. Αννα Καμμή.
Στην Ιερή Ακολουθία έλαβαν ενεργό μέρος παιδιά-μαθητές από το 1ο Δημοτικό σχολείο τα οποία έψαλλαν το πάτερ ημών.
Δείτε Video

Κατά τη Θεία Λειτουργία τα παιδιά έλαβαν τη θεία Κοινωνία από τον π.Ιουστινιανό Ιορντάν.
Κοντάκιον. Ήχος β'. Τα άνω ζητών.
Χορείαν σεπτήν, ενθέως φιλομάρτυρες, εγείρατε νυν, γεραίροντες την πάνσοφον, Αικατερίναν, αύτη γάρ, εν σταδίω τον Χριστόν εκήρυξε, και τον όφιν επάτησε, Ρητόρων την γνώσιν καταπτύσασα.
Ο Βίος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης
Η Αγία Αικατερίνη η Πάνσοφος (προηγουμένως ονομαζόταν Δωροθέα) καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και έζησε στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Εξ απαλών ονύχων διακρινόταν για την ευσέβειά της, αλλά και για την ευφυΐα της. Στα εκκλησιαστικά βιβλία η Αικατερίνη καλείται «πάνσοφος». Είχε σπουδάσει και μάθει πολλές Επιστήμες της εποχής εκείνης. Στην ηλικία των δέκα οκτώ ετών η Αικατερίνη ήταν ήδη μορφωμένη Θεολογικά, κατείχε τις επιστήμες της φιλολογίας, της φιλοσοφίας, της ρητορικής, της μουσικής, των μαθηματικών, της αστρονομίας και της ιατρικής. Η επιστημονική αυτή κατάρτισή της, αλλά και η αξεπέραστη φυσική ομορφιά της, την κατέστησαν περιζήτητη νύφη, όμως η ίδια προτίμησε τον Νυμφίο Χριστό. Έτσι βαπτίσθηκε Χριστιανή και έλαβε το όνομα Αικατερίνη.
Ανέκαθεν η Αγία δεν δίσταζε να ομολογεί πίστη στην Θεότητα του Ιησού Χριστού. Το τρομακτικό κλίμα των διωγμών του Μαξιμίνου δεν την πτοούσε. Ωστόσο, η ομολογία της, ήταν επόμενο να προκαλέσει την οργή του Αυτοκράτορα, ο οποίος στην αρχή επιχείρησε να της αποσπάσει άρνηση πίστεως. Η Αγία, όμως, παρέμεινε ακλόνιτη και έδωσε σοφώτατες απαντήσεις σε σημείο που τον υποχρέωσε να συνάξει δεκάδες φιλόσοφους από όλη την επικράτειά του, προκειμένου να την αντιμετωπίσει και να την εξευτελίσει δημόσια. Ωστόσο, η νεαρή Αικατερίνη με το μέγεθος της φωτεινής της προσωπικότητας και με τη σοφία της αντιμετώπισε όλους τους ρήτορες, κατά τρόπο που αυτοί στάθηκαν ανήμποροι να διαλεχθούν μαζί της. Επιπλέον, δε, μερικοί από αυτούς και η σύζυγός του Αυτοκράτορα έγιναν Χριστιανοί και μάρτυρες!
Το γεγονός του μαζικού εκχριστιανισμού προκάλεσε ακόμη περισσότερη οργή στον Αυτοκράτορα. Τόση ώστε διάταξε να την υποβάλουν σε φρικτά βασανιστήρια (όπως αυτό του τροχού), προκειμένου να λυγίσει το σθένος της Αγίας. Η τελείωση της επήλθε δια αποκεφαλισμού, γι' αυτό και έλαβε το λαμπρότατο στεφάνι του μαρτυρίου από τον Κύριο της Δόξας.
Μετά από το γεγονός, άγγελοι Κυρίου παρέλαβαν το τίμιο σκήνωμά της και το μετέφεραν στην κορυφή του υψηλότερου όρους του Σινά. Η τοποθεσία των τιμίων λειψάνων της Αγίας αποκαλύφθηκε γύρω στον 8ο - 9ο αιώνα, σε όνειρο που είδαν Μοναχοί της Μονής του Θεοβάδιστου Όρους Σινά. Τότε έγινε η ανακομιδή και η τοποθέτησή τους στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της Μονής. Τα μυροβλύζοντα σεπτά λείψανα της Αγίας είναι η αιτία που η Μονή του Όρους Σινά είναι γνωστή και ως Μονή της Αγίας Αικατερίνης.
Αναφερόμενος στην Αγία Αικατερίνη υπογράμμισε ότι είναι ίσως το σημαντικότερο ιερό πρόσωπο μετά την Παναγία. Οι σημερινές γυναίκες , τόνισε, πρέπει να έχουν ως πρότυπο τους την Αγία Αικατερίνη. Επίσης , υπέδειξε ότι οι μητέρες σήμερα πρέπει να δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον και προσωπική φροντίδα για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: αβέβαιης ετυμολογίας. Πιθανώς συνδέεται ετυμολογικά με την επιμεριστική αντωνυμία της αρχαίας «εκάτερος» (= καθένας από τους δύο).
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Αικατερίνης.
Το Mykonos Ticker εύχεται στις εορτάζουσες χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!! 
Φωτο : Αλέξανδρος  Νεστούρης
Video: Βαγγέλης Κάστας
Συντάκτης : Κ. Γριντέλα
Πηγή : Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...