Το ΣτΕ αποφάσισε με ποιους όρους μπορούν υποψήφιοι δικηγόροι να ενταχθούν στους δικηγορικούς συλλόγους.
Τις επαγγελματικές ισοτιμίες των πτυχίων, υποψηφίων για εισαγωγή στους δικηγορικούς συλλόγους, και όχι τις ακαδημαϊκές, θα πρέπει να εξετάζουν......
στο εξής οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, πριν την εγγραφή των ασκουμένων δικηγόρων στα μητρώα τους. Αυτό επιβάλλουν δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με τις οποίες, οι σύλλογοι οφείλουν να μην απορρίπτουν τις αιτήσεις, με μοναδικό λόγο τη μη αναγνώριση των τίτλων από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ ερμηνεύοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τον Κώδικα Δικηγόρων, υπογραμμίζει στις αποφάσεις της (2770 και 2771/2011) ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι, δεν μπορούν να αρνηθούν την εγγραφή στα μητρώα ασκουμένων, κάτοχο πτυχίου νομικής της αλλοδαπής, με μόνη αιτιολογία την έλλειψη της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των τίτλων σπουδών του.
Αυτό αναμένεται να φέρει μεγάλη αλλαγή στην αναγνώριση των πτυχίων και την επαγγελματική τους αξιοποίηση από τους νέους δικηγόρους, καθώς οι σύλλογοι οφείλουν να λάβουν υπ΄όψη τούς τίτλους και αφού προβούν σε συνολική συγκριτική αξιολόγησή τους με το απαιτούμενο για την εγγραφή ημεδαπό πτυχίο, να κρίνουν αν οι γνώσεις και τα γενικότερα προσόντα του ενδιαφερόμενου, που προκύπτουν από τους τίτλους αυτούς, καθώς και πιθανές άλλες σχετικές γνώσεις και εμπειρίες, που έχουν αποκτήσει, αντιστοιχούν προς τα προσόντα που απαιτεί η εθνική νομοθεσία.
Αυτό ουσιαστικά “αδυνατίζει” την αποκλειστική κρίση του ΔΙΚΑΤΣΑ, ως προς την επαγγελματική αξιοποίηση των εξεταζόμενων πτυχίων. Πάντως, η απόφαση προβλέπει ότι οι σύλλογοι θα πρέπει να ζητούν αποδείξεις για τα επιπλέον προσόντα του υποψηφίου, εάν δεν προκύπτει η ακαδημαϊκή του ισοτιμία του πτυχίου. Εξάλλου, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας των δύο αυτών αποφάσεων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σημείωναν ότι υποθέσεις αυτές αφορούν αποκλειστικά τις επαγγελματικές ισοτιμίες των τίτλων σπουδών για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος και όχι τις ακαδημαϊκές ισοτιμίες, με τις οποίες το δικαστήριο δεν ασχολήθηκε.
Η απόφαση του ΣτΕ στηρίχτηκε σε προσφυγές από πτυχιούχους του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και της Νομικής Γαλλικού Πανεπιστημίου.
Πηγή : 24h.gr