30 Οκτ 2011

Εισαγγελείς κατά της κατάργησης της "ιεραρχικής πυραμίδας"

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντιδρά στις ρυθμίσεις που επιβάλλει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη Δικαιοσύνη
Διαφωνούν με πολλά άρθρα του νέου νομοσχεδίου για τη Δικαιοσύνη, ιδίως στην κατάργηση της ιεραρχικής εξάρτησης των εισαγγελέων από τους ανωτέρους τους, ή αλλιώς .....
όπως λέγεται της "ιεραρχικής πυραμίδας". Ο λόγος για την Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (Α.Π.), που με εισηγητή τον αντεισαγγελέα, Φώτη Μακρή, πραγματοποίησε παρατηρήσεις επί άρθρων, μεταξύ των οποίων σχετικά με την εξέλιξη και επιθεώρηση των δικαστών, τη θέση σε αργία τους, την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών κ.λπ.

Οπως υποστηρίζουν οι Εισαγγελείς, η κατάργηση της ιεραρχικής εξάρτησης των εισαγγελικών λειτουργών από τους ανωτέρους τους κατά βαθμό και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ως επικεφαλής όλων, είναι "μη ορθή", καθώς στην ουσία καταργείται "η κοινώς παραδεδεγμένη αρχή της ιεραρχικής συγκρότησης της Εισαγγελίας".

Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως "επιεικώς απαράδεκτη" τη διαγραφή της διάταξης που αναφέρει ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι προϊστάμενος όλων των εισαγγελέων, αναφέροντας, ειδικότερα, ότι η συγκεκριμένη διάταξη "τείνει σε σαφή μείωση του θεσμού". Εξάλλου προσθέτει ότι το υπάρχον πλαίσιο λειτουργεί από το 1988.

Επίσης, όπως αναφέρεται, δεν είναι ορθή η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, που πραγματοποιούν τις προαγωγές δικαστών, μπορούν να στηρίζουν την κρίση τους και στην προσωπική τους αντίληψη.

Ακόμα, η διάταξη που προβλέπει ότι η προαγωγή των δικαστών θα γίνεται με βάση "τη σύγκριση των κρινομένων" είναι ορθή, καθώς πολλές φορές ικανότατοι δικαστές καθηλώνονται επειδή προηγούνται στην επετηρίδα άλλοι συνάδελφοι τους που καταφανώς υστερούν. Πάντως, η σύγκριση των υποψηφίων για προαγωγή πρέπει να περιορίζεται μεταξύ των τεσσάρων αρχαιοτέρων. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο προσδιορισμός των ορίων ηλικίας για την είσοδο στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών πρέπει να οριστεί από 27 έως 40 ετών και όχι 45.

Πηγή : 24h.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...