28 Οκτ 2011

Η γιόγκα διώχνει τον πόνο

Η γιόγκα είναι μια από τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες εναλλακτικές (συμπληρωματικές) θεραπείες και πολλοί βασίζονται σε αυτήν για να καταπραΰνουν τον χρόνιο και οξύ πόνο...
Το αν μπορεί στ' αλήθεια η γιόγκα να καταπραΰνει τον πόνο έχει διερευνηθεί σε πολλές μελέτες. Σε μια πρόσφατη, ομάδα επιστημόνων αναζήτησε σχετικές μελέτες στην ιατρική βιβλιογραφία, εντοπίζοντας δέκα τυχαιοποιημένες (είναι ένα είδος συγκριτικών μελετών) στις οποίες είχαν συμμετάσχει εκατοντάδες εθελοντές.
Οι μελέτες είχαν εξετάσει την επίδραση της γιόγκα στον πόνο από καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα, η οσφυαλγία, η ημικρανία και η εγκυμοσύνη. Η σύγκριση έγινε με κλασικές θεραπείες, γυμναστική, διαιτητικές συμβουλές και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Οι εννέα στις δέκα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η γιόγκα μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο. Οσο ενθαρρυντικό κι αν είναι αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η οριστική ετυμηγορία επί του θέματος.
Γιατί; Για διάφορους λόγους: στις μελέτες συμμετείχαν διαφορετικοί πάσχοντες και εξετάστηκαν διάφορα είδη γιόγκα, τα οποία έχουν αρκετές ομοιότητες (λ.χ. τεχνικές αναπνοής, χαλάρωσης και διατάσεων) αλλά και πολλές διαφορές.

Επιπλέον, από μελέτη σε μελέτη υπήρχαν διαφορές όσον αφορά την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα των μαθημάτων γιόγκα που έκαναν οι εθελοντές.
Πώς θα μπορούσε η γιόγκα να δρα αναλγητικά; Αλλοι ειδικοί πιστεύουν πως το καταφέρνει μέσω της χαλάρωσης και της έγκρισης ενδορφινών (είναι τα φυσικά αναλγητικά του οργανισμού) στον εγκέφαλο, και άλλοι μέσω της μείωσης της φλεγμονής και της δημιουργίας θετικών συναισθημάτων.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...