28 Οκτ 2011

Μύκονος : Το πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου στη Λαγκάδα

Για τους Μυκονιάτες τα πανηγύρια είναι τρόπος ζωής, άμεσα συνδεδεμένος με τις παραδόσεις και την ιδιοσυγκρασία τους. Τα περιμένουν με λαχτάρα για να ανταμώσουν μεταξύ τους, να αφήσουν στην άκρη τις έγνοιες, να γλεντήσουν και να χορέψουν, να μοιραστούν γεύσεις και μυρωδιές που αγαπούν...
Τα αναρίθμητα πανηγύρια του νησιού , που γίνονται με απόλυτο σεβασμό στις παραδόσεις των παππούδων και προπαππούδων τους, έχουν θρησκευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα και δεν διοργανώνονται από συλλόγους ή άλλους φορείς όπως σε άλλα νησιά. Συνήθως διοργανώνονται από μία, δύο ή περισσότερες οικογένειες.
Την ευθύνη της διοργάνωσης - ετοιμασία και έξοδα - τα αναλαμβάνει η οικογένεια που έχει την φροντίδα της εκκλησίας όπου γίνεται το πανηγύρι. Συνήθως συνεισφέρουν οικονομικά αλλά και προσφέρουν προσωπική εργασία και άλλοι φίλοι και γείτονες.
Το κυρίως φαγητό των πανηγυριών είναι το ζουμί της προβατίνας που σφάχτηκε επι τούτου, το βραστό της κρέας, ψωμί, κρασί, ακόμη το γιαχνί, δηλαδή κρέας κοκκινιστό με πατάτες.Ακολουθούν σαλάτες, πίτες και κεφτέδες και κάνουν ένα πραγματικά "πλούσιο πανηγυριώτικο τραπέζι".
Ο Άγιος Δημήτριος της Λαγκάδας είναι ένα παλιό , μικρό και πολύ φροντισμένο εκκλησάκι , που σε παραπέμπει σε άλλες εποχές. Καθαρό , ασπρισμένο και φροντισμένο όπως οι παλιές Μυκονιάτισσες ξέρουν να φροντίζουν.
Δίπλα είναι τα παλιά πέτρινα κελιά με την παραδοσιακή ασπρισμένη με ασβέστη πέτρα και που γεμίζουν με κόσμο την ημέρα της γιορτής του Αγίου.
Έτσι λοιπόν βρεθήκαμε στο πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου στη Λαγκάδα , πανηγύρι της οικογενείας Μανούσου και Μαριώς Κουσαθανά που συνέχισαν και αυτοί από παππούδες και προπάππουδες και που επάξια τιμούν και συνεχίζουν τις παραδόσεις τα παιδιά τους Δημήτριος και Ελένη Κουσαθανά , Βλάσσης και Ανδριάνα Κουσαθανά , Κατερίνα και Ιωάννης Συριανός.
 Το φαγοπότι πλούσιο  και το γλέντι με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων ατελείωτο.
 
Ευχαριστούμε τους οικοδεσπότες για την φιλοξενία και τους ευχόμαστε να έχουν την ευλογία του Αγίου και του χρόνου με υγεία να γλεντήσουμε πάλι παρέα. 

Ευχαριστούμε την κα Μαργαρίτα Κουφοπούλου γιά την ευγενική προσφορά φωτογραφιών της,γιά τους αναγνώστες του Mykonos Ticker.
Photo : Αλέξανδρος  Νεστούρης
Συντάκτης : Ντίνα Πρωτογεράκη
Πηγή : Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...