28 Οκτ 2011

Σαρκοζί: Λάθος η είσοδος στο ευρώ αλλά η Ελλάδα θα σωθεί

Η Ελλάδα θα σωθεί αλλά χρειάζεται να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος χαρακτήρισε....
λάθος την ένταξη τής χώρας μας στη νομισματική ένωση. Τόνισε, επίσης, ότι «εάν δεν καταλήγαμε σε μια απόφαση χθες δεν θα βούλιαζε μόνο η Ευρώπη αλλά ο κόσμος όλος με το απίστευτο, και πέρα από κάθε φαντασία γεγονός, τη χρεοκοπία μιας χώρας, της Ελλάδας».

Οι δηλώσεις Σαρκοζί έγιναν στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς το γαλλικό λαό, με το οποίο επιχείρησε να εξηγήσει και να αναλύσει τη σημασία των αποφάσεων που πήραν οι ηγέτες της ευρωζώνης κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στο ερώτημα εάν οι χθεσινές αποφάσεις θα οδηγήσουν την Ευρώπη στην έξοδο από την κρίση ή ήταν ακόμα ένα «μπάλωμα» ο Σαρκοζί απάντησε ότι: «Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Θα πρέπει με σεμνότητα να πούμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι μπαίνουμε σε έναν καινούργιο κόσμο, όπου τα σημεία αναφοράς, οι ιδέες, οι συνθήκες αλλάζουν ανά πάσα στιγμή».

Αναλύοντας στη συνέχεια τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη δεν μπορούσε να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει εξήγησε ότι «Η Ελλάδα είχε 200 δισ. χρέος στις τράπεζες τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει. Εάν χρεοκοπούσε, το τραπεζικό της σύστημα θα κατέρρεε. Καθώς όμως είναι στην ευρωζώνη με 16 άλλες χώρες, υπήρχε ο κίνδυνος ‘χιονοστιβάδας’ για ολόκληρη την ευρωζώνη.  Στόχος επομένως ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κάνουν πολλές προσπάθειες, τέτοιες όμως που θα τους επιτρέψουν να πληρώσουν τα χρέη τους».

«Να πληρώνουν τους φόρους τους»

Σε άλλο ερώτημα εάν έχει εμπιστοσύνη και εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να σωθεί, ο γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι «ναι», έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

«Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί», τόνισε «αλλά θα πρέπει να κάνει προσπάθειες, στις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να δουλέψει, οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους. Από εδώ και στο εξής θα μεριμνήσουμε για όλα αυτά. Με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, ομάδα ειδικών θα βρίσκεται στη χώρα για να ελέγχει ότι τηρεί τις υποχρεώσεις της», είπε.

«Η Ευρώπη είναι μια οικογένεια. Εάν αφήσουμε ένα μέλος της να καταστραφεί τι μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο; Που είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, το ευρωπαϊκό ιδεώδες, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός; Το ευρώ είναι η καρδιά της Ευρώπης. Εάν είχε εκραγεί χθες, θα είχε εκραγεί ολόκληρη η Ευρώπη», κατέληξε ο Σαρκοζί.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ένταξη της Ελλάδας στη νομισματική ένωση ήταν λάθος, επειδή έγινε με ανακριβή στοιχεία. Η Αθήνα «δεν ήταν έτοιμη» το 2001, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.
Πηγή :  tanea.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...